Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Problem z układem chłodzenia, wysoka temperatura

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

[750] Problem z układem chłodzenia, wysoka temperatura

Witam wszystkich,
    Mam nietypowy problem w mojej ST. Uzupełniłem płyn przed wyjazdem. Podczas jazdy w trasie po ok 15 - 20 min, zaczyna gwałtownie rosnąc temperatura, wskazówka wchodzi na czerwone pole prawie max,włącza się wentylator temp nie spada. Po zatrzymaniu okazuje, że prawie w ogóle nie ma płynu. Prawdopodobnie pod wpływem temperatury wywala go z układu do zbiornika wyrównawczego ) woda w zbiorniczku gorąca prawie wrze) a później odprowadza na zewnątrz. Po dolaniu płynu ta sam historia. Podkreślam że wszystko dzieje się przy prędkościach podróżnych. Proszę o pomoc, z góry dziękuje.

Sprawdzałem termostat( gotowanie) i jest OK. Ziołem pokrywę pompy wody i raczej tez Ok, wirnik cały, porusza się wraz z przekręceniem wału. I mam dalej pomysłów...

Zalej płynem odpal i zobacz którędy płyn wywala czy faktycznie zbiorniczkiem wyrównawczym,możesz też złożyć bez termostatu i jesli sie poprawi będziesz miał odpowiedź,podobno pasuje od tico

Komentarz

Zamieszczone przez bladyxtz Zobacz posta
      Zalej płynem odpal i zobacz którędy płyn wywala czy faktycznie zbiorniczkiem wyrównawczym,możesz też złożyć bez termostatu i jesli sie poprawi będziesz miał odpowiedź,podobno pasuje od tico
      Dobry pomysł, chociaż co do termostatu z tico to bym nie proponował

PS. Spróbuj uruchomić motocykl i dać mu w obroty tak pod 7 tyś , i przyjrzyj się czy gdzieś płyn nie ucieka z połączeń wężyków z chłodnicą itp. Bo spotkałem się kiedyś z tym u kolegi aswertyui jak po przekładce silnika nie założył dobrze przewodów, i jak dawał w obroty pompa wytwarzała duże ciśnienie w obiegu i przewód puchł i na połączeniu uciekał płyn chłodzący.
      .

Komentarz

Ja miałem tak samo, wyjmij termostat i złóż całość. Jak się znów zagotuje to znaczy że chłodnica coś nie bangla. Na moim termostacie był moment ze się przycinał własnie na zamkniętym i gotował się płyn i wywalało go z układu właśnie podczas jazdy nawet. Wsadziłem termostat od tico i wszystko dobrze chodzi, przejeździłęm cały sezon i nie było żadnych problemów z chłodzeniem. Nowy termostat w aso kosztuje 180 zł a ten co ja kupiłem niecałe 30, mam drugi na zapasie jak by cię interesował.
        Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
        No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
        sigpic

Komentarz

nie napisałem ale motyw z wyjętym termostatem już wypróbowałem i nic nie pomogło. Po rozmowie z ze znajomym zaczynam iść w innym kierunku tzn. nieszczelności uszczelki pod głowicą która prawdopodobnie przy wyższych obrotach może robić takie podciśnienie w układzie chłodzenia ze częściowo wywala płyn. Później jest go za mało i wszystko się gotuje. Ale na początku pogazuje trochę motur na luzie jak radzicie

Komentarz

Termostat wykluczyłeś ,to jeszcze dla jasności dobrze sprawdź korek czy uchyla się przy odpowiednim NADCIŚNIENIU. Jeśli korek będzie ok. to niestety masz problem z uszczelką albo nawet głowicą.
            "Na dobry początek - jedź na koniec świata"

Komentarz

Zamieszczone przez Beniamin Zobacz posta
              Termostat wykluczyłeś ,to jeszcze dla jasności dobrze sprawdź korek czy uchyla się przy odpowiednim NADCIŚNIENIU. Jeśli korek będzie ok. to niestety masz problem z uszczelką albo nawet głowicą.
              Głowica to trochę czarna wizja ale całkiem możliwa, dla pewności proponował bym sprawdzić poziom oleju i przyjrzeć się czy nie kopci na biało.

PS. Obstawiał bym to co Beniamin napisał w pieszej części wypowiedzi (korek).
              .

Komentarz

z tego co zauważyłem to silnik nie stracił na mocy ani nie kopci. A jak ten korek najlepiej sprawdzić bo mam już wszystko rozebrane?

Komentarz

Zamieszczone przez bladyxtz Zobacz posta
                  Pasuje i sprawdza sie rewelecyjne. Jedynie trzeba wyrzucić ten dzyndzel w otworku.

Zamieszczone przez Pawłow Zobacz posta
                  z tego co zauważyłem to silnik nie stracił na mocy ani nie kopci. A jak ten korek najlepiej sprawdzić bo mam już wszystko rozebrane?
                  Korka nie sprawdzisz, gdyż nie masz odpowiedniego przyrządu. Idz do jakiegoś auta i poszukaj korka od chłodnicy z ciśnieniem (jest na wierzchu napisane) 1,1, podmień i sprawdz.
                  A jak z olejem? Czarny czy masło?
                  Jeśli jeździłeś na płynie chłodniczym to widać na nieszczelnościach po nim osad, także najczęsciej wiadomo, że ubywa go poprzez nieszczelność.
                  Ostatnio edytowany przez LukaSS; 4.
                  --== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--

Komentarz

Dziękuje Wam koledzy za rady, jak do czegoś dojdę to postaram się napisać. Może to komuś pomoże w przypadku tego samego problemu.

Komentarz

a pompa wody Ci fyrlo? tzn. daje obieg płynu?? bo to tez moze być przyczyna.
                      Moja skrzynka N 50° 18.704' E 20° 07.502' opencaching.pl

Komentarz

Odświeżam wątek, może to komuś pomoże. Rozebrałem górę silnika, moje i Wasze przypuszczenia okazały się trafione. Uszczelka pod głowicą przepuszczała płyn do lewego gara. Nie wiem do końca czego to było winą, czy uszczelka Atheny, czy mój klucz dyn. jest do dupy i głowica była za słabo dokręcona. Dodam, że głowica była lekko planowana przed złożeniem

Komentarz

A powierzchnia bloku cylindrów jest prosta? Czasami blok potrafi szlag trafić :/

Wmów sobie, że uszczelkę źle założyłeś lub była trafiona i kup nową. Przy okazji pożycz od kogoś drugi klucz.

P.S. Jeśli czujesz się na siłach, masz doświadczenie i pewną rękę, to dokręcaj ręką...

Komentarz

no właśnie kup nową tylko jaką?? Myślałem nad oryginalną ale wiadomo o co chodzi... Ale teraz to naprawdę żałuje, że nie dokręcałem na czuja, bez klucza dyn.

Komentarz

Oryginał prawie 30 euro.

Komentarz

Pracuję...
                              X