Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Helicoil - naprawa dźwigni zmiany biegów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Helicoil - naprawa dźwigni zmiany biegów

Chcę w ten sposób naprawić dźwignię zmiany biegów w mojej XTZ-ecie. A konkretnie zerwany gwint w korpusie w który wkręca się oś obrotu tej dźwigni. Kolego fxrider robiłeś to sam czy ktoś inny to naprawiał i jak się sprawdza.
    Ostatnio edytowany przez rootolf; 7.

Ja polecam Heli Coil. Nie raz uratował dupe. Po wkręćeniu go w aluminium gwint jest mocniejszy niż oryginał, niestety potrzebne jest do tego odpowiednie wiertło i gwintownik. Jeśli ktoś użyczy Ci narzędzi to naprawa jest dziecinnie prosta.

Komentarz

Hej,
      ja helicoila używałem w głowicach, w ST nie miałem okazji (tzn. okazję miałem, ale nie zdążyłem przed sprzedażą).
      Najważniejsze to znaleźć odpowiedni zestaw - średnica i skok gwintu, a najlepiej osobę posiadającą takowy. Zestaw startowy pod dany rozmiar/skok (spec. wiertło, spec. gwintownik, wkrętak, często też "poprawiacz" gwintu + zwykle 10 sprężynek) kosztuje w okolicach 180zł, a stawki za naprawę jednego gwintu oscylują wokół 30zł - bardziej się kalkuluje. Przy robieniu ważne jest idealnie osiowe rozwiercenie i nagwintowanie - lepiej nie uczyć się na materiale docelowym, bo możliwości drugiego podejścia już nie ma. Najlepiej jeśli obrabiany gwint jest przelotowy lub jest zapas niewykorzystanej długości - chodzi o obróbkę gwintownikiem.
      Generalnie jeśli naprawę wykona się prawidłowo to otrzymuje się gwint o lepszych parametrach niż oryginalny - stalowy zamiast aluminium i samohamowny (tzn. śruby mają utrudnione samowykręcanie się). Generalnie polecam, tylko z głową.
      sigpic

Komentarz

No ja właśnie jestem po takiej operacji. Wybrałem metodę pośrednią. Zwiększyłem otwór z fi8 do fi9 i dotoczyłem odpowiednio grubszą śrubę.trzpień. Całość wyszła mnie 15zł (gwintownik fi9 miałem ). Nie zamyka to oczywiście drogi to użycia HeliCoila. A zestaw do M8 kosztuje 172zł lub 116zł. Nie wiem jaka jest podziałka gwintu:
        Ostatnio edytowany przez bocian; 441.

Komentarz

Ja też myślałem żeby naprawić to w ten sposób jak ty ale zastanawiam się jak jest z twardością materiału z którego wykonana jest oryginalna śruba(oś obrotu) czy dotoczona nowa na gwint 9 nie będzie za miękka. A jak wykonałeś to gwintowanie tzn. rozwiercałeś otwór i gwintowałeś czy od razu gwintowałeś na fi9. Znalazłem w Olsztynie zakład w którym gostki powiedzieli że naprawa helicoilem będzie kosztować od 100 do 150 zeta
          Ostatnio edytowany przez robkri; 269.

Komentarz

Generalnie u mnie to wyglądało tak, że próbowałem nagwintować na fi8 ale tak jak napisałem gwintu tam praktycznie nie było. Śrubę mogłem włożyć do końca i wyjąc kompletnie nią nie kręcąc
            Stop z którego zrobiona jest pokrywa jest miękki. Praktycznie udało mi się przy pomocy samego gwintownika poradzić. Wystarczy tylko odpowiednio duże ramię.
            Jak dojadę do domu to wrzucę fotki tego trzpienia.

Komentarz

Pracuję...
            X