Witaj na XTZclub.pl!
Aby pisać posty musisz być zalogowany, a więc uprzednio należy się zarejestrować. Z obsługą forum możesz zapoznać się w FAQ. No i baw się dobrze
Zapomniałem jak to się robi. Coś mało oleju mi zeszło, a nigdzie nie mogę znaleźć procedury wymiany.
Mianowicie czy wystarczy, że korek wlewu oleju jest otwarty i spuszczam najpierw z miski olejowej, a potem z kartusza i filtra. Zakręcającwcześiej spust w misce olejowej.
Czy korek spustowy miski oraz dekiel filtra powinny być otwarte jednocześnie?
Dla lepszego zrozumienia zajrzyj do service manuala.
Spuszczasz z silnka i ze zbiornika.
Chyba nie potrafię tego opisać.
-Spuszczam z miski olejowej, zakręcam spust.
-Przechodzę do odkręcania dekla osłony filtra oleju.
-Wymieniam filtr i zakręcam,
-Napełniam nowym olejem.
Zeszło mi może litr może 1,5. wlałem 1,5 i mam stan na maxa. Moto chodziło, spod śróby rewizyjnen z lewej strony silnika wycieka olej. Niestety nie jest cztsty, a widać smógi starego. Nie byłby to wielki problem ale mam dolaną płukankę.
Dlatego szukam przyczyny, a nigdzie nie mogę znaleźć tego o co pytam. Motocykl stał ze 2 lata, czy może być tak, że zrobił się szlam na dnie miski olejowej i ten szlam przytkał spust oleju? Korek spustu ma szybkozłącze pod kóry podpina się wąż spustowy i nie trzeba odkręcać za każdym razem.
Nie spuściłeś ze zbiornika!
Śruba (2) na zdjęciu wyżej. ONA się nie odkręca z deklem filtra oleju.
Dziękuję. Tego właśnie zapomniałem.
Jak myślisz jechać po kolejny filtr? Z racji na to, że motocykl stał te 2 lata chciałem za kilka tygodni +/- 1000 km znowu wymienić olej. Teraz nie wiem czy wymieniać fltr czy poczekać? Nie chodzi o pieniądze, a o to że w garażu wktórym pracuje nie mogę zostawić nawet kropli oleju na podłodze i strasznie to upierdliwe.
Filtr bym zostawił, ale olej musisz wymienić, bo masz w nim płukankę.
Nie wiem jak reaguje płukanka na filtr, bo zwykle się go wymienia po płukaniu, ale na pewno trzeba go jeszcze raz odkręcić - wtedy można na niego spojrzeć i zadecydować.
Komentarz