Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Składanie sprzęgła

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Składanie sprzęgła

Witam,poczatek sezonu juz blisko więc trzeba posiedziec przy teresce a mianowicie jestem w trakcie zmiany tarczek sprzęgła.i tu mam kilka pytań:
    1.jaka pełki role mały pierścien pomiędzy 2 a 3 tarczką sprzęgłową
    2.sprężynki dokręcac do momentu oparcia się śruby o korpuś czyli dość mocno lub fachowo kluczem dynamometrycznym
    3.jak dobrze włożyć dekiel żeby dżwigienka była we własciwym połozeniu bo nie widze żadnych znaków a nie zwróciłem uwagi przy demontażu.
    Z góry dziękuje koledzy za pomoc

Ad.1. Pierścień jest taki jak by pofalowany, ma on za zadanie dokładniej rozkleić sprzęgło przy wysprzęgleniu.
    Ad.2. Sprężyny dokręcasz do oporu czyli aż śruba oprze się o dekiel.
    Ad.3. Dzwigienkę ustaw tak żeby linka wychodząca z napinacza była nie zaginała się (nie ocierała o pancerz bo będzie się przecierać) z tego co pamiętam to ja ustawiałem żeby był kąt prosty miedzy linką a dźwigienką.

Uważaj jak będziesz montował ostatni dekiel sprzęgła ten na którym siedzą sprężyny, on pasuje tylko w jednym miejscu i jest znaczek na nim i na koszu. Jak ktoś ma rozebrane to może podesłać zdjęcie bo ciężko to wytłumaczyć.
    Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
    No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
    sigpic

Komentarz

Wielkie dzięki za pomoc.Jak przyjda zabawki to posiedzę nad tym a rozebralem to z takiego powodu że cos mi tam dzwoniło kiedy motor był w ruchu,jak stałem na jałowym wszystko ok.myślałem że to sprężynki sa kaputt ale mieszcza sie w rozmiarze nominalnym.zmienie wszystko i zobaczymy.luzów na koszu niema żadnych

Komentarz

PracujÄ™...
      X