Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Nierówna praca?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

[750] Nierówna praca?

Witam. Mam pytanko. Czy wasze ST po rozgrzaniu, chodzą równo jak Szwajcarski zegarek?
    Wymieniłem króćce gaźników, świece, fajki, przewody wysokiego napiecia, skład mieszanki jest ustawiony metodą prób i błedów, według koloru świec, czyszczenie gaźników i synchro też ok.
    Jestem zielony już i mam dosyć!! Moto ciągnie normalnie, wkręca sie, nie kicha, nie prycha, ale k...rwa chodzi nie równo, przebiera.
    Denerwujące jest to strasznie, tym bardziej że AT kumpla chodzi jak zegarek.
    Za wszystkie podpowiedzi, będe dozgonnie wdzięczny. A i piwo postawie przy okazji.
    Pozdro.

Moja chodzi, jak to opisałeś " jak szwajcarski zegarek" nawet na zimno. Często odpala tylko na jednym garnku, ale po chwili dołącza drugi i na delikatnym ssaniu pracuje równiutko dopóki nie nabierze wystarczającej temp. żeby nie zgasnąć bez ssania, czyli po ok 2-3min. bez jazdy. Później można kieliszek wódki na silniku postawić i kropla się nie uroni. Opisz dokładnie jak wygląda praca Twojej. Nie równo, to znaczy wypadają zapłony i do tego zbiera obroty? Może masz już kompresję niską? Duży przebieg ma moto? Sprawdź jeszcze pompkę paliwa. Może podaje za mało na niskich obrotach, przez co po chwili zubaża się mieszanka i rosną obroty. Wkręcając silnik na obroty, zwiększasz podciśnienie w komorze i pompka więcej paliwka pompuje, przez co objawy ustają. Podłącz może na próbę butelkę umieszczoną nad gaźnikami, po zdjęciu zbiornika oczywiście, albo jeśli masz, jakąś inną pompkę, elektryczną np.

Komentarz

Spróbuję to opisać. Niewiem co z tego wyniknie. Silnik prawidłowo pracuje tak: ty ty ty ty ty ty ty w pewnym momencie na chwile pracuje tak try try try try try i znowu ty ty ty ty i tak na przemian, kompletnie nie regularnie. Tak jak by jeden cylinder na chwile wariował i wydaje mi sie że to lewy. Przebieg na liczniku to troszke ponad 52tys km, ale pewnie resztą bym w pysk nie chciał dostać. Na kroplówce podczas regulacji pracuje identycznie, wiec pompe paliwa skreślam z listy. Co ciekawe na ssaniu pracuje pięknie. Tak jak napisałeś odpali na jeden, po paru sekundach odezwie sie drugi no i równiotko sobie puka. Po wyłączeniu ssania zaczyna na wolnych przebierać.
      HELP!

Dodam jeszcze że podczas regulacji, prawa świeca została pare razy zalana. Iskra jest dobra, lecz możliwe, że pod wpływem ciśnienia panującego w cylindrze, iskra wariuje. Co o tym myslicie ? Jak to mówią "tonący i brzytwy sie chwyci" więc, wyszukuje wszystko co możliwe.

Komentarz

Prąd to ostatnia rzecz którą bym podejrzewał aczkolwiek nie można wykluczyć i na chwilę podmienić cewki z jakiejś innej sztuki, zajrzyj jeszcze do gaźników, na niektórych ustawiona za uboga mieszanka powoduje takie objawy, jak u mnie była ustawiona na przed ostatnią kreskę od dołu była dziura w obrotach i nie chiał się wkręcać, na ustawieniu iglic na trzeci rowek od dołu objawy ustąpiły i dalej paliła 7 litrów ale za to był ogień . Na ile masz wolne obroty ustawione? Ja ustawiłem na 1200-1400 wtedy silnik ładnie równo chodził bez żadnego jęczenia albo przerywania.

Jak zalało kilka razy świece wymień ją albo zamień miejscami te co masz i jeszcze zobacz zaworki iglicowe, może jeden puszcza czasem za dużo i dlatego przylewa świece i nierówno chodzi.
        Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
        No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
        sigpic

Komentarz

Jak skoncza Ci sie pomysly sprawdz gumowe polaczenia I "lewe powietrze"

Kolega mial cos podobnego w XJ.

Moj chodzi jak zegarek, pali na dwa gary. Cos musisz miec rozregulowene lub uszkodzone.
          ST legenda Dakaru http://passion4travel.pl/index.php/c...dow/motocykle/
          FB: http://www.facebook.com/kamilltee

Komentarz

Chwile temu wróciłem z aku z moto w ręce. Odpaliłem po kilku zakręceniach rozrusznikiem ( tydzień nie ruszana) i standardowo na jeden garnek, po chwili oba i dalej już równo. Rozgrzałem silnik, zakręciłem kraniki i czekałem na efekty. Po chwili, zaczęła chodzić tak jak to opisujesz. Miarowo, ale zupełnie inny dźwięk. włączyłem ssanie i chodziła normalnie, a po kilku chwilach wypaliła całe paliwko z gaźników i zgasła. Jeśli jesteś pewny świec (może masz jakie stare, iskra na nich będzie wyglądać ładnie, ale pod ciśnieniem w cylindrze wymiękną), to szukaj jak koledzy piszą lewego powietrza, albo złego poziomu paliwa. Powodzenia życzę w usuwaniu usterki

Komentarz

Obroty ustawione na 1200-1250, iglica jest w najniższym położeniu, zaworki nówki z allegro. A no i ładowanie mam do dupy, regler prawdopodobnie już umiera. Ale wątpie żeby te czary miały związek z prądem.
              Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Będe szukał. Znajde dam znać
              Ostatnio edytowany przez Bolo; 322.

Komentarz

Mogą mieć, jeśli masz masakrycznie słabe aku.
                sigpic

Komentarz

Dokładnie. Ale jeżeli opisujesz prace silnika jak Ty TY Ty try Ty ty mniej więcej, to przecież jest normalna praca Tenery No chyba, że falują Ci przy tym oborty... Nagram Ci jak pracuję moje Tenery i będziesz miał porównanie.
                  sigpic
                  "Cieszył się wędrówką do nieznanych miejsc, oglądaniem nieznanych rzek, a trudy wynagradzała mu pasja poznania"

"Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE."

Komentarz

Bartas zapodaj nagranie na forum.
                    PS. Mam dla ciebie zdjęcie ciekawego mostu w Ostródzie, podeślę ci któregoś dnia.

Komentarz

Dzięki Bartas jak byś mógł, to bym był szczęśliwy. Obroty nie falują nic podobnego. Może ja sie tu głowie, a tak ma być ?

Komentarz

No na moje tak mi się wydaje heheh. Do soboty będą nagrania
                        sigpic
                        "Cieszył się wędrówką do nieznanych miejsc, oglądaniem nieznanych rzek, a trudy wynagradzała mu pasja poznania"

"Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE."

Komentarz

Bo słucham na YouTube i ciężko jest stwierdzić bardzo słaba jakość nagrań. Mam nadzieje, że od Ciebie będzie lepsza jakość.

Komentarz

Mam co trzeba, daj maila.
                            sigpic

Komentarz

pyra3456@poczta.onet.pl

Komentarz

Pracuję...
                              X