Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Króćce gaźnik-filtr powietrza

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

[750] Króćce gaźnik-filtr powietrza

Cześć, jakiś czas temu oddawałem gaźnik z mojej ST do regeneracji i przy tym pierwszy raz od kiedy ten motocykl u mnie jest demontowałem airbox. Pomiędzy gaźnikiem a airboxem właśnie powinny być takie gumowe króćce, które przez jednego z poprzednich właścicieli zostały dorobione z przewodu gumowego. Nie koniecznie mi się to spodobało, więc z przeświadczeniem, że przy składaniu moto w całość bez problemu dokupię te króćce radosną twórczość, któregoś z poprzednich właścicieli wyrzuciłem do śmieci. Oczywiście bez wcześniejszego sprawdzenia dostępności i ceny tych króćców.
    Jeden to ponad 200 złoty, potrzeba ich dwa. Zamienników nigdzie nie widzę. Nie ukrywam, nie zachwyca mnie perspektywa wydania ponad 400 złoty na dwa kawałki gumy i to do bardzo już zmęczonego życiem motocykla.

Także zwracam się z zapytaniem czy z ktoś z tu obecnych miał taki problem i próbował dopasować tą część z jakiegoś innego motocykla?

Komentarz

W sklepie Yamana będzie niedługo promocja - ile lat ma motocykl tyle procent zniżki

Komentarz

Cześć, dzięki za odpowiedź, ale to nie o tę część chodzi. Te króćce, które wysłałeś łączą gaźnik z silnikiem od dołu gaźnika. Mi natomiast potrzebna jest część, które uszczelnia połączenie gaźnika z obudową filtra powietrza. Z tego co właśnie przed chwilą patrzyłem w motocyklu króćce z wysłanego przez Ciebie linku pasowałyby na mocowanie w obudowie filtra powietrza, ale od strony gaźnika mają one za małą średnicę. Na schemacie ze sklepu Yamahy część, której mi brakuje zaznaczyłem na czerwono, na zielono miejsce gdzie są króćce z linku. Jak widać na schemacie część ta wydaje się składać z czegoś w rodzaju dwóch obrotowych przegubów. Na jednym z moich zdjęć widać, że jednego z nich mi brakuje.
        You do not have permission to view this gallery.
        This gallery has 4 photos.

Komentarz

To jeden element + opaska. Oryginalne króćce są elastyczne i "wkręca" (wciska) się je w obudowę airboxa.
          Oryginalne mają również odpowiednią długość. Dlatego polecam oryginały.
          Sam takie założyłem. Przy 35 letnim moto....176,3 zł x 0,65 = 114,6 zł, więc ta promocja nie jest głupia ;-)
          Ostatnio edytowany przez Lis; 4923.
          Z pozytywnym nastawieniem można góry /albo Teresę przez góry/ przenosić!

Komentarz

A więc w takim wypadku pozostaje skusić się na oryginały. Podobno chytry dwa razy traci, więc może faktycznie lepiej to zrobić raz, ale jak należy. Wiecie może kiedy konkretnie ma być ta promocja? Bo na sklepie Yamahy żadnej informacji na ten temat nie widzę, a głupio by było przegapić

Komentarz

Zwykle jest na zimę i trwa do wiosny. Myślę, że po BlackFriday może się ukazać. Piszesz do Yama-Sklepu maila z prośbą o kod promocyjny podając dane motocykla i przy zakupie masz zniżkę.
              Na Twoim miejscu przyjrzałbym się temu co masz do tej pory. Szczelność tych króćców jest bardzo istotna. Oryginały ze starości się kurczą i nie trzymają. Do tego po zdjęciu airboxa trudno go założyć, aby za krótkie króćće dobrze trzymały. Jeśli ktoś tego nie dopilnuje zatrze silnik. Zanieczyszczenia trafiają do gaźnika z pominięciem filtra powietrza.

A tu różnica wysokości: https://www.xtzclub.pl/forum/ogólne/moje-moto/9184-t7-5-fox-s-log?p=163358#post163358
              Ostatnio edytowany przez Lis; 4923.
              Z pozytywnym nastawieniem można góry /albo Teresę przez góry/ przenosić!

Komentarz

Pracuję...
              X