Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Zanik sprzęgła - na chwilę. Co to było?
Zwiń
X
-
Kamerka to tania GoBandit HD (niecałe 400zł). Kamil miał GoPro, kręcił 60kl/s, niestety zmaścił ustawienie kamery i filmował zbiornik paliwa, zegary i kawałek drogi przed kołem
Szkoda, bo jakość GoPro powala na kolana. Do nawigacji używaliśmy głównie kilku map papierowych, Automapy i iGO.
Zostaw komentarz:
-
Mało wiesz, więc wybaczam. Adamowi też już wybaczyłem, że się tam wybrał na XT660Z i musiałem dławić silnik pilnując tyłówZamieszczone przez marcinjunak Zobacz postaJa też żałuję że na Albanię nie pojechałem, jeszcze się tam wybiorę, ale starczyła mi przejażdżka z Wami chwilę po wawie na Wilkasy, nie jestem aż takim turystom i nie nadaję się do Waszej ekipy niestety
Zostaw komentarz:
-
Ja też żałuję że na Albanię nie pojechałem, jeszcze się tam wybiorę, ale starczyła mi przejażdżka z Wami chwilę po wawie na Wilkasy, nie jestem aż takim turystom i nie nadaję się do Waszej ekipy niestetyZamieszczone przez ArturS Zobacz postaSzczerze żałuję, że Cię tam nie było
Zostaw komentarz:
-
No mądrzysz się, mądrzyszZamieszczone przez marcinjunak Zobacz postaJak to mówią wszystko się da, kolega Irokez spalił sprzęgło w lc8 bo nie umiał wyjechać z piachu przez który my z kabatem spokojnie przejechaliśmy, Erwin tak samo spalił sprzęgło w teresie przy podjeździe,jak to mówią maszyna gwizda tylko kierowca pi..da
Pewnie zaraz powiecie że sie mądrzę ale sprzęgło służy tylko do ruszania, potem już tylko gaz bo takie kwiatki będą się działy niezależnie od moto.
Zwyczajnie byś nie ruszył, a grzebał się bardziej niż my. Mając ostry pochył do góry i kamienie pod kołami jak sobie to wyobrażasz? Oczywiście póki się jedzie wszystko ładnie pięknie, ale jednemu się uda, drugiemu nie, a jak się już zatrzyma to przej.. ne. Jedyne co można było robić to powoli puszczać sprzęgło na minimalnych obrotach, oczywiście nie siedząc w siodle. Wtedy albo udało się ruszyć i przepchać motocykl na teren, gdzie można posadzić 4 litery, albo silnik się dławił, albo koło się zakopywało w kamieniach i trzeba było się wycofywać. Szczerze żałuję, że Cię tam nie było
Zostaw komentarz:
-
Jak to mówią wszystko się da, kolega Irokez spalił sprzęgło w lc8 bo nie umiał wyjechać z piachu przez który my z kabatem spokojnie przejechaliśmy, Erwin tak samo spalił sprzęgło w teresie przy podjeździe,jak to mówią maszyna gwizda tylko kierowca pi..daZamieszczone przez ArturS Zobacz postaTak bym tego nie określił. Tutaj przełożenia były problemem. Wszędzie prócz mojej babci i KTM Oskara zmienialiśmy zębatki zdawcze na mniejsze o 1 ząbek od nominału, wiec były krótkie jedynki, chyba nawet dwójka była wolniejsza niż standardowa jedynka (w KLE miałem takie wrażenie jak zmieniałem z 16z na 15z).
Pewnie zaraz powiecie że sie mądrzę ale sprzęgło służy tylko do ruszania, potem już tylko gaz bo takie kwiatki będą się działy niezależnie od moto.
Wracając do zębatek, dlatego między innymi uważam że zmiana zębatki przedniej w szczególności na wyjeździe jest kłopotliwa i może przysporzyć takich sytuacji jak wasze spawanie, daleko od domu wolał bym dwa razy zmieniać tylną zębatkę niż przednią, mniej rzeczy do uszkodzenia a wałek zdawczy zawsze jest kluczowym elementem.
Zostaw komentarz:
-
No to luz. U Tomka to samo. Właściwie od niego się zaczęło - wrzuca bieg, chce ruszyć a tu echo. Ja miałem jedynie luźną nakrętkę i wyraźne braki w gwincie, więc te kilka spawów profilaktycznie coby mnie to samo nie spotkało na jakimś podjeździe. U Tomka wygląda to tak
DSCF1374.JPG
Zostaw komentarz:
-
Sprzegło spuchło od temperatury. Olać to, ew. można spr. czy tarcze się któreś nie przyjarały - na wszelki wypadek.
A z zębatką da się zrobić porzadek bez rozbierania silnika.
Zostaw komentarz:
-
Może nie będzie tak źle, zeszlifujesz spawy odkręcisz starą nakrętkę i zrobisz patent jaki wymyślił Marcin a Czeczen z powodzeniem zastosował.
Zostaw komentarz:
-
Mam to co chciałem. Nie spodziewałem się jedynie z buta takich kosztów i tych wszystkich "kwiatków", które wychodzą co rusz, czyli remont góry, przeplot koła, problemy z wałkiem zdawczym itd. Poprzedni właściciel zdecydowanie nie przykładał się do serwisu i spadło to na moją kieszeń.Zamieszczone przez esi Zobacz postao kurde :/ ciekawe jaki to koszt. Z perspektywy czasu jak oceniasz swoją tenere? warto było czy nie?
Zostaw komentarz:
-
Takie zabezpieczenie na pewno nie puści,a może da się prze gwintować na mniejszy wymiar bez rozbierania i dorobić nową nkrętkę
Zostaw komentarz:
-
o kurde :/ ciekawe jaki to koszt. Z perspektywy czasu jak oceniasz swoją tenere? warto było czy nie?
Zostaw komentarz:
-
Zimą i tak trzeba będzie połowić silnik, bo...
DSCF1571.JPG
No chyba, że wymiana wałka jest możliwa bez zbędnego rozbierania
Zostaw komentarz:
-
Czyli junak ma chyba racje przegrzałeś tarczę i mogły spuchnąć jeżdzić dalej i obserwować sprzęgło
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: