Przy mocno kolizyjnym rozrządze tak, ale przy bezkolizyjnym - raczej już nie.
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Uszczelniacze zaworowe i ich zużycie
Zwiń
X
-
patent z powietrzem zastosowałem w swojej tenerce [660] , dorobiłem przejściówkę na świecę, zapodałem stałe ciśnienie , rozpiąłem zawory wymieniłem uszczelniacze i złożyłem. Taka metoda ma swoje plusy i minusy. Plusy to: szybsza wymiana, nie trzeba wymienać uszczelki pod głowicą ani rozpinać rozrządu itp. itd. Minusy: wymianę samych uszczelniaczy można zrobić mając pewność, że reszta głowicy jest ok, ale zazwyczaj jest tak ,że jeżeli zużyją się uszczelniacze z powodu przebiegu to na 99% trzeba będzie dotrzeć zawory, przy okazji sprawdzić luz na prowadnicach. Jeżeli taki luz przekroczy normę to wymiana uszczelniaczy niewiele pomoże bo uszczelniacz nie ma aż takiej tolerancji uszczelniania co skutkuje dalszym "braniem oleju".
Wybór należy do Ciebie, ale lepiej zrobić raz a porządnie i przez pare sezonów nie zaglądać do głowicy.Ostatnio edytowany przez Zachar; 145.
Komentarz
-
Pytanie tylko ile tego oleju ci wciąga moto, jeśli w granicach normy wizualnej czyli nie dymi na zimnym to ja bym się nie przejmował, zależy też jakie przebiegi planujesz robić w sezonie i w jakich warunkach terenowych, moja wcześniejsza xt600z brała litr oleju na 1000km ale to był olejak i nie widać było żadnych oznak zużycia czy dymienia a wymieniłem uszczelniacze na nowe.
Zgadzam się z opinią że jak robić coś to porządnie i mieć spokój na później ale to zawsze zależy od finansów bo kupno prowadnic jeśli są zużyte, docieranie zaworów ew kupno nowych, ew wymiana gniazd zaworowych, uszczelka pod głowicę i dekiel głowicy, robota jeśli to robi kolega albo warsztat. Tak lekko licząc myślę że w 800-1000zł by się zamknęło choć to tylko przypuszczenia.Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
sigpic
Komentarz
-
Uszczelniacze mogą się zużyć pomimo sprawnych zaworów czy głowicy - nie tylko przebieg jest istotny ale i wiek naszych maszynek.
Uszczelniacze to nie tylko estetyka brak kopcenia - maja istotny wpływ na prawidłową pracę motoru i eksploatacje, może lepiej wymienić same uszczelniacze niż nic , ja tak zrobiłem w samochodzie.Ostatnio edytowany przez Czarny; 123.
Komentarz
Komentarz