Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Rozrząd, czy wszystko dobrze poskładałem ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Rozrząd, czy wszystko dobrze poskładałem ?

Jak wiecie po uruchomieniu silnika, po remoncie pojawiło się stukanie. Dobrałem się ponownie do rozrządu i dorzucam fotki. Znak na kole zamachowym jest idealnie ustawiony. Czy zrobiłem to dobrze ? Serwisówka odnosi się do pionowych znaków, ale o które dokładnie chodzi ? fotka w manualu jest niewyraźna.

Uploaded with ImageShack.us

A jak tam znaki na dole na wale?

Komentarz

jest kreseczka w okienku, nie ściągałem w ogóle kapy od prądnicy, chciałbym tego uniknąć

Komentarz

Jeżeli ta pojedyncza to rozrząd masz ok. Sprawdź jeszcze raz napinacz- czy się nie zacina i czy go dobrze włożyłeś. Spróbuj przekręcić parę razy silnikiem ręcznie czy ten odgłos się nie pojawi i czy wszystko chodzi równo bez żadnych zacięć. Ciężko coś doradzić nie słysząc silnika.

Komentarz

Na pierwszym zdjęciu, chyba ten dekompresor jest źle złożony.
          "Na dobry początek - jedź na koniec świata"

Komentarz

Zastanawia mnie ten bolec w dekompresorze nie ma być w "szczęce". W manualu są nie jesne wskazówki.

Komentarz

Własnie sprawdziłem u siebie na zdjęciach. Ten kołek musi być w szczęce.
              Jak łatwo sprawdzić poprawne działanie dekompresatora:
              1) ustaw wałek tak żeby widzieć kołek wychodzący z krzywki zaworu wydechowego (nie pamiętam którego)
              2) w pozycji spoczynkowej (tzn. wałek się nie obraca - ciężarki (szczęki) są zsunięte do osi wałka przez sprężyny co powoduje wysunięcie kołka w krzywce wydechowej.
              3) rozchyl palami (tu pewnie pojawią się liczne skojarzenia) ciężarki to powinno spowodować obrót wałka dekompresatora i schowanie kołka w krzywce wydechowej.
              4) wszystko powinno gładko chodzić.
              5) kołek w krzywce jest chowany przez sprężynkę a tylko wypychany przez mimośród na wałku deko. sprawdź czy się dobrze chowa, jeśli się np. zacina to nie odpalisz silnika.

Pozdro
              Nie maszyna lecz chęć szczera zrobi z Ciebie ADWENCZERA!!!

Komentarz

Muszę przyznać się jednak do błędu. Źle poskładałem auto-deko. Nie wsunąłem bolców w szczęki. Teraz silnik cyka jak marzenie. Człowiek uczy się na własnych błędach. Trzy razy demontowałem pokrywę zaworów, sprawdzałem rozrząd, kombinowałem z napinaczem rozrządu, opuszczałem silnik, demontowałem gaziory. Po tygodniu doszedłem o co chodzi. Ale odgłos pięknie cykającego wyremontowanego silnika rekompensuje wszystko Z tego miejsca dziękuję wszystkim, który służyli mi radą i fachową pomocą.

Chodzi o prawy zawór wydechowy ( ten od strony wiatraka na chłodnicy)
                Postąpiłem wg. Twojej instrukcji i wszystko gra.

Komentarz

Oprocz stukania jakie sa jeszcze objawy zle zlozonego auto-deko? A potem skutki? Jakies skutki musi generowac .
                  Take care of your Tenere she will take care of you

http://tablica.pl/oferta/yamaha-xtz-...5-ID1LXXh.html

Komentarz

Szczęki od auto-deko stukały o krawędź koła rozrządu. Skutków żadnych nie ma, bo silnik pracował, góra 10 min w takim stanie.

Komentarz

Obiawy mogą być dwa:
                      Zawór wydechowy ciągle podparty - czyli brak kompresji, lub auto deko nie pełni swojej funkcji wiec może się zadrzyć, że rozrusznik odbije bo nie przełamie sprężania - najgorsze co mogę sobie wyobrazić, to uszkodzone sprzęgiełko rozrusznika
                      Nie maszyna lecz chęć szczera zrobi z Ciebie ADWENCZERA!!!

Komentarz

Moto pali na pół obrotu rozrusznikiem, wszystko wygląda w porządku.

Komentarz

Pracuję...
                        X