Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Sprzęgło-pytań kilka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

[750] Sprzęgło-pytań kilka

ma kilka pytań odnośnie sprzęgła w ST
    wysokość nie obciÄ…żonej sprężyny:
    u mnie jest 56 mm natomiast manual podaje wysokość 51.8mm a wysokość minimalna 50mm
    jak jest w waszych maszynach może ktoś ma rozebrane sprzęgło i może to sprawdzić, lub pamięta jak było?
    druga sprawa orientujcie się jaka jest wysokość sprężyny nowej?
    jeszcze jedno grubość tarcz: czy zakres 2.9 - 3.1 mm podany w manualu to grubość sprężyn nowych?
    z manuala wynika że grubość minimalna tarczy to 2.8 mm
    dzięki za wszystkie podpowiedzi

Grubość nowych okładzin ciernych: 2,9-3,1 mm
    Minimalna grubość okładzin ciernych: 2,8 mm

Wysokość sprężyny nowej: 51,8 mm
    Minimalna wysokość sprężyny: 50 mm

Może ta spręzyna 56 mm to jest jakaś sportowa lub po prostu od innego moto. Hmmm sportowa to raczej byłaby o tej samej wys. jednak twardsza. Wymień i tyle (ok. 50 zł).
    --== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--

Komentarz

przypuszczam że ktoś wstawił wyższe bo np. ślizgało się sprzęgło i wyższe sprężyny mogły "rozwiązać" problem, tak czy inaczej na razie wstawię same sprężyny bo teoretycznie tarcze są jeszcze w zakresie mają średnio od 2.95 - 3.05mm

Komentarz

Sprężyny 56 są od TDM ja mam takie same zamontowane.

Komentarz

a czy te sprężyny od tdma pasują bez zmiany dekla dociskającego? nie są za długie w połączeniu z oryginalnym deklem z xtz?
          Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
          No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
          sigpic

Komentarz

Raczej dekiel będzie taki sam sprężyny są dłuższe przez co mocniej ściskają sprzęgło przy mocniejszym silniku jak tdm jest to potrzebne Zeby nie ślizgało.

Komentarz

u mnie sprężyny mają 56 i dekiel jest oryginał od ST wszystko niby pasuje, ale moim zdaniem sprzęgło nie pracuje tak jak powinno no i zaczynam szukać przyczyny

Komentarz

Trzeba wynaleźć fiszki od TDM i porównać numery, czasem w pojedynczych silnikach można napotkać patenty po poprzednich właścicielach i ciężko na tej podstawie jednoznaczne opinie wydawać (znaczy trzeba ostrożnie).

pzdr, Adam
                sigpic

Komentarz

A co znaczy "nie pracuje tak jak powinno" przy dłuższych sprężynach mocniej musisz wciskać klamkę. Pomierz tarcze i przekładki jedna od strony kosza powinna byś inna od pozostałych powinna być grubsza i gładka, słyszałem też że przekładki mogą się pokrzywić.

Komentarz

Numer katalogowy sprężyn:
                    - XTZ: 90501-221AB
                    - TDM 850: 3LD 16351-00-00

Tu katalog do ściągnięcia, wrzucam go też do linków.
                    4shared is a perfect place to store your pictures, documents, videos and files, so you can share them with friends, family, and the world. Claim your free 15GB now!
                    --== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--

Komentarz

Zamieszczone przez klak1981 Zobacz posta
                      A co znaczy "nie pracuje tak jak powinno" przy dłuższych sprężynach mocniej musisz wciskać klamkę. Pomierz tarcze i przekładki jedna od strony kosza powinna byś inna od pozostałych powinna być grubsza i gładka, słyszałem też że przekładki mogą się pokrzywić.
                      to że trzeba użyć większej siły to najmniejszy kłopot,
                      czasem jest problem ze zmianą przełożeń tak jak by sprzęgło nie rozłączało się
                      tarcze niby są ok sprawdzę jeszcze przekładki
                      co do sprężyn w TDM to były 55 i 50 mm wysokości nominalnej
                      Ostatnio edytowany przez Rav; 124.

Komentarz

Zamieszczone przez Rav Zobacz posta
                        to że trzeba użyć większej siły to najmniejszy kłopot,
                        czasem jest problem ze zmianą przełożeń tak jak by sprzęgło nie rozłączało się
                        tarcze niby są ok sprawdzę jeszcze przekładki
                        co do sprężyn w TDM to były 55 i 50 mm wysokości nominalnej
                        Podczas jazdy nawet nie wysprzęglające do końca sprzęgło nie powinno być odczuwalne (właściwie prawidłowo nawet nie powinno się do końca wysprzęglać).
                        Możliwe przyczyny:
                        - zużyty wysprzęglik
                        - krzywe przekładki lub tarcze (przy krzywych przekładkach problem może ujawnić się po zmianie tarcz)
                        - wybity kosz sprzęgła
                        - wybitnie gęsty/lepki olej
                        - nieoryginalne, grubsze tarcze

Pomijam źle ustawione sprzęgło, jako zbyt banalne.
                        Swoją drogą w ST nigdy nie udało mi się perfekcyjnie poprowadzić linki sprzęgła - przy samym silniku jest mocno zagięta, co generuje spore dodatkowe opory :/

pzdr, Adam
                        sigpic

Komentarz

Adam co masz na myśli pisząc "wybity kosz sprzęgła"?

Komentarz

Kosz sprzęgłowy się zużywa w miejscu styku z zabierakami tarcz po zewnętrznej stronie i wtedy tarczki nie mogą się dokładnie rozejść po wciśnięciu sprzęgła dlatego jest zjawisko jak by ciągnęło sprzęgło, ja w swojej st też tak mam, tzn na zimnym silniku luz mogę spokojnie wrzucić na postoju ale już po nagrzaniu silnika muszę wrzucać luz jak moto jeszcze się toczy bo jak się zatrzymam ciężko strasznie i przeważnie od razu dwójka wskakuje, linkę ustawiłem tak żeby się nie ślizgało ale podejrzewam i tak że sprzęgło się kończy choć wyraźnych oznak uślizgiwania nie zaobserwowałem. Czy możliwe jest zjawisko że z wiekiem od temperatury i zużycia tarcze bardziej puchną po rozgrzaniu silnika bo robi mi się większy nieco luz na klamce na ciepłym silniku i nie można tego wyregulować? Czy już się ktoś spotkał z czymś takim? Czy to wina sprężyn że od temperatury i wieku robią się bardziej miękkie i nie dociskają tarcz tak jak powinny?

W ktmie czy to w 620, 640 albo jeszcze w 520 nie ma czegoś takiego jak możliwość złapania luzu na postoju nawet jak sprzęgło nie ciągnie ale to podobno wina sprzęgła.
                            Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
                            No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
                            sigpic

Komentarz

Zamieszczone przez marcinjunak Zobacz posta
                              W ktmie czy to w 620, 640 albo jeszcze w 520 nie ma czegoś takiego jak możliwość złapania luzu na postoju nawet jak sprzęgło nie ciągnie ale to podobno wina sprzęgła.
                              U mnie (640) się da... czasem Na rozgrzanym oleju ewidentnie łatwiej.
                              Ja mam taki technik, że jak nie mogę wrzucić luzu to ustawiam na jedynkę, wciskam sprzęgło ile się da i trochę podbijam gaz, jednocześnie lekko podważając dźwignię biegów - jak się to dobrze zgra to powinien wejść luz. No ale to patent.
                              Co do sprężyn to zauważyłem, że w silnikach chłodzonych powietrzem sprężyny bardzo często padają od temperatury - robią się miękkie. Same tarcze jeszcze trzymają wymiar, ale sprzęgło zaczyna się ślizgać - wymiana samych sprężyn pomaga.

pzdr, Adam
                              sigpic

Komentarz

Pracuję...
                              X