Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Mycie silnika karcherem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Mycie silnika karcherem

Jest proste łatwe i przyjemne, ale silnik jak widać, nie pomijając elektryki tego nie lubi.

Fotki edukacyjne pokazujące gdzie potrafi się wcisnąć woda pod dużym ciśnieniem.
    Ten biały śluz powstaje kiedy olej zmiesza się z woda. Woda wcisnęła się przez otwory śrub przykrywki dekla i uszczelniacz dźwigni sprzęgła.

Co ciekawe, mycie było co najmniej jesienią zeszłego roku.

pozdro

mIMG_6802..jpg
    mIMG_6801..jpg

W terenie ST jeździsz że wodą pod ciśnieniem myjesz silnik? Nie mozesz delikatniej np. z węża ogrodowego?
    --== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--

Komentarz

Czyny powyższe ma ręką wykonane nie były.

Komentarz

Się rozumie

Taki P.S.
        Kiedy pracowałem w Kawie, kolega mechanik bardzo lubił myć myjką cisnieniową motocykle. Trzy razy zdarzył się przypadek zalania przez to ukł. wtryskowego, odmy oraz zegarów.
        --== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--

Komentarz

Usunięte na żądanie użytkownika

Komentarz

Ja też myje myjką, ale ta moja myjka to taka słabizna że raczej woda się nie wciśnie nigdzie. Mam tą myjkę ze stacji orlen za punkty więc raczej nie ma obaw o zbyt wysokie ciśnienie.

Komentarz

ja myję karcherem ale ten biały szlam to nie jest od mycia myjką

Komentarz

Jest od mycia.
                Czyli od wody, może plus jakiś detergent i było tylko w miejscach gdzie się ona dostała. Woda poszła po walku spod uszczelniacza jak i zgromadziła się wokół śrubek pokrywki. Poza tym w samym szlamie siedziały krople wody.

Komentarz

silnik jest mocno szczelny i napewno nic nie wleci chyba, że ktoś myje filtry powietrza albo odme w środku. niestety z praktyki wynika, że ten silnik jest niedogrzany wogóle. Mam nowy termostat ale nic z tego bo i tak podczas jazdy temp jest na minimum. na tysiąc procent ten szlam jest od niedogrzania silnika. to jest w wielu ST. podczas pracy niedogrzanego silnika skrapla się para wodna w silniku, a to napewno wiem z praktyki w silnikach samochodów też się tworzy szlam. głównie wtedy kiedy robi się krótkie dystanse i silnik nie osiąga temp pracy.

Komentarz

Na pewno, na tysiąc procent, itd.
                    Do pewnych pewności dołącz i ta, ze woda z myjki ma zdolności o których jeszcze nie wiesz.

Komentarz

owszem zgodzę się, że jak myje się silnik w bardzo mocnym strumieniu wody i bardzo blisko to istnieje taka możliwość, że cos wleci

Komentarz

Ja czesto myje sprzeta Karcherem, lacznie z zegarami, siedzeniem itp. ;-) Calego od gory do dolu... zawsze bez problemow...
                        Enduro nie klęka
                        R 1100 GS '99 - limonka
                        Pajero 3.2 DiD '03

Komentarz

Ja również myje przenośnym Karcherem, tylko po niemiłym incydencie ze zwarciem regulatora napięcia ZAWSZE na czas mycia moto odłączam aku! A potem od góry do dołu, następnie sprężarką z każdej szczeliny wydmuchuję wodę i na słoneczko go, dopiero potem aku podłączam

Komentarz

Moim zdaniem z karcherem trzeba uważać, mimo, że taki niepozorny się wydaje.
                            Nie wiem czy to nie od niego nie poleciał mi uszczelniacz dyfra.
                            sigpic

Komentarz

Karcherem wydmuchałem sobie korek od zbiorniczka wyrównawczego. Teraz korek mam od wina i myję delikatniej
                              Hvězdy chtějí patřit Tobě...

Komentarz

Pracuję...
                              X