Witam
Watek ten jest tak jakby kontynuacja poprzedniego, gdzie podejrzewałem ślizgające się sprzęgło.
http://xtzclub.pl/threads/454-Uślizg-sprzęgła
Sprężyny wymieniłem, poprzednie i tak były bliskie końca, ale problemu to nie rozwiało i sprzęgło pewnie tez się nie ślizgało. Wytarte nie jest.
A problem wygląda tak. Moto ma za wysokie obroty w stosunku do prędkości którą osiąga, czyli ujmując ogólniej, za wolno jedzie.
Co jest pewne:
Zebatki - standard 16 / 46
Prędkość - pomiar z licznika i gps
Standardowe felgi i opony
To ze coś nie bangla
Co może być niepewne:
Obrotomierz, ale byłaby to zbyt duża różnica bo silnik na słuch osiąga to co pokazuje obrotomierz.
W czym jest problem:
Przeprowadziłem testy, które pokazują, ze motocykl przy danych obrotach silnika jedzie zbyt wolno. Pomiar prędkości z gps, obroty z obrotomierza, 5 bieg.
obr - km/h
3500 - 52
4000 - 60
4500 - 68
5000 - 75
5500 - 84
6000 - 91
6500 - 100
7000 - 106
7500 - 112
8000 - 120

Na powyższym wykresie widać, ze pomijając drobne odchyłki będące błędem odczytu, stosunek prędkości do obrotów jest w całym pokazanym tu zakresie stały, wiec przypuszczenie o ślizganiu się sprzęgła pomijam. Inaczej nie byłoby prostej linii tylko jakiś zakrzywiony zawijas.
To co osiągam w żaden sposób nie jest kompatybilne z wartościami z fabryki i poniższymi danymi:

Wg tego, na 5 powinno byc 120km/h przy 5000obr/min, u mnie jest 75km/h
Ma ktoś pomysł o co w tym chodzi?
Mam inna skrzynie czy co, bo wajchy od redukcji nie dojrzałem.
pzdr
Watek ten jest tak jakby kontynuacja poprzedniego, gdzie podejrzewałem ślizgające się sprzęgło.
http://xtzclub.pl/threads/454-Uślizg-sprzęgła
Sprężyny wymieniłem, poprzednie i tak były bliskie końca, ale problemu to nie rozwiało i sprzęgło pewnie tez się nie ślizgało. Wytarte nie jest.
A problem wygląda tak. Moto ma za wysokie obroty w stosunku do prędkości którą osiąga, czyli ujmując ogólniej, za wolno jedzie.
Co jest pewne:
Zebatki - standard 16 / 46
Prędkość - pomiar z licznika i gps
Standardowe felgi i opony
To ze coś nie bangla
Co może być niepewne:
Obrotomierz, ale byłaby to zbyt duża różnica bo silnik na słuch osiąga to co pokazuje obrotomierz.
W czym jest problem:
Przeprowadziłem testy, które pokazują, ze motocykl przy danych obrotach silnika jedzie zbyt wolno. Pomiar prędkości z gps, obroty z obrotomierza, 5 bieg.
obr - km/h
3500 - 52
4000 - 60
4500 - 68
5000 - 75
5500 - 84
6000 - 91
6500 - 100
7000 - 106
7500 - 112
8000 - 120

Na powyższym wykresie widać, ze pomijając drobne odchyłki będące błędem odczytu, stosunek prędkości do obrotów jest w całym pokazanym tu zakresie stały, wiec przypuszczenie o ślizganiu się sprzęgła pomijam. Inaczej nie byłoby prostej linii tylko jakiś zakrzywiony zawijas.
To co osiągam w żaden sposób nie jest kompatybilne z wartościami z fabryki i poniższymi danymi:

Wg tego, na 5 powinno byc 120km/h przy 5000obr/min, u mnie jest 75km/h
Ma ktoś pomysł o co w tym chodzi?
Mam inna skrzynie czy co, bo wajchy od redukcji nie dojrzałem.
pzdr
Komentarz