Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Hałas z prawej strony

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

[750] Hałas z prawej strony

witam
    po wymianie łańcucha rozrządu, regulacji luzów zaworowych, wymianie oleju i płynu chłodniczego słychać jakiś hałas - jakby suche łożysko
    silnik ok ciągnie ładnie żadnych objawów - nie jest to żadne pukanie tylko taki szmer
    nie mogę go dokładnie zlokalizować - jakby pompa wody czy pompy olejowe
    może jest ktoś w mojej okolicy kto osłuchałby moją starą - nie wiem za co się wsiąść - niby jeżdżę i ok ale nie daje mi to spokoju
    proszę o pomoc albo mądrą radę

Daj jej chwilę na ułożenie nowego łańcucha... mam nadzieję ze jest to właśnie szum "układającego się" łańcuszka rozrządu.

Komentarz

a to tak się dzieje?? już ponad 100 km zrobione
      napinacz wg mnie elegancki, ślizg przedni wyjmowałem - nic niepokojącego nie zauważyłem
      pompy olejowe wywalałem ale koła zębate wróciły na miejsce
      najgorsze jest to że nie dawno zakupiłem sprzęta i nie jestem pewien jak było wcześniej...
      odkręcałem śrubkę z lewej strony głowicy kilkakrotnie - olej pojawia się błyskawicznie na wolnych obrotach

Komentarz

A czy napinacz doszedł do końca? Spróbuj popchnąć go śrubokrętem, może przeskoczy jeszcze jeden ząbek. Ktoś tu ostatnio pisał o takim problemie i po dopchnięciu napinacza wróciło do normy.
        "Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad. Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania." Benjamin Franklin

Komentarz

W moim przypadku przekręcił sie wałek o jeden ząbek jak po założeniu łańcucha nie dopchnąłem napinacza śrubokrętem. Wiec polecam to zrobić.

Komentarz

sprawdziłem - nic już więcej na razie nie chce wyjść

teraz zapaliłem znowu i tak nasłuchuje - jakby nawet gwizd, świst już sam nie wiem
            na zimnym mniej
            jak odejdę z 10m to nawet jakby jakieś cykanie...
            i to z prawej strony i od przodu - z lewej nic

wydechowe miałem na 0,25
            skrajne ssące 0,1 (znaczy pierwszy z lewej strony silnika i pierwszy z prawej)
            pozostałe 4 zawory praktycznie 0-0,05
            po wymianie płytek kilkanaście obrotów wałem i chyba ze trzy pomiary - wszystko ok
            zastanawiam się czy przez ta regulację coś nie ten teges
            może coś z zaworami - jak można poznać że coś jest nie tak z zaworami - poprzez sprawdzenie kompresji?

Komentarz

Słyszałeś jakieś inne tereski ? Naturalnie mają taki "świst" ... co po zmianie łańcucha może się jeszcze nasilić...
              coś w tym guście?

Komentarz

ssące zaworki widać z góry po zdjęciu gaźników. sprawdziłem ich stan poprzez zalanie z góry naftą (po kilka ml na zawór) i sprawdzenie stanu z biegiem czasu. Jak spłynie to zawór nieszczelny. ja miałem podobne luzy zaworowe i objawy były takie, że jak moto się rozgrzało to zaczynało "fukać" w gaźniki - zawór ssący się wydłużył pod wpływem temp. i nie zamykał się w pełni i puszczał na gaźnik kompresje. Widać to po charakterystycznym nalocie wewnątrz gaźnika. To co na szybko bym zrobił na Twoim miejscu:
                -zalać polać benzyną po zaworach ssących (tylko z umiarem i oczywiście na niepodpartych), tak sprawdzisz mniej więcej szczelność zaworów ssących
                -sprawdzić na którym ząbku masz napinacz
                PS. taki gwizd-świst-szum z prawej delikatny to będzie - słuchałem trzech ST i tak po prostu jest. łańcuszek ślizga się po prowadzeniu i szumi.
                PS.2 wałki dokręciłeś kluczem dynamometrycznym?

Komentarz

Szum z prawej strony jest powodowany m.in. kołami zebatymi (tu nie ma łańcucha sprzęgłowego).
                  --== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--

Komentarz

Pracuję...
                  X