Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Krople oleju z wężyka odmy przy tylnym kole, po lewej stronie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

[750] Krople oleju z wężyka odmy przy tylnym kole, po lewej stronie

Zauważyłem, że po wymianie gum króćców gaźnika (a wiec i po demontażu\ponownym złożeniu airbox'a, zbiornika itd. itp) i synchronizacji gaźnika - zaczęły mi się na postoju pojawiać krople oleju z tego wężyka przy tylnym kole. Jest to czysty olej. Nie śmierdzi benzyną, tylko centralnie pachnie estrami Motula.
    Oczywiście przeszukałem forum, net i przymierzam się też do ponownego demontażu plastików i baku, żeby zobaczyć co i jak.
    Ale - czy macie może już jakieś sugestie, jaką rurkę\wąż mogłem ewentualnie załamać, zagiąć, źle poprowadzić (jak opisywał w jednym z wątków Czeczen), że takie coś się dzieje?

Sprawdź ten labiryncik nad airboxem na odmie może tam masz nadmuchane oleju i ci kapie ale w tej gumowej rurce zatkanej koreczkiem wychodzącej pod motocykl może zawsze coś oleju być to nie jest nic złego.

Komentarz

Jedną z rzeczy, którą m.in. podejrzewałem był zbyt duży stan oleju. Od zmiany zrobiłem może z 600-700km. Ale te wycieki z wężyka pojawiły się dopiero po wspomnianych zabawach z gaźnikami ( a może splot przypadku?).
      Odessałem wg ustaleń i pomiarów nadmiar (ok 280 ml) i wydawało się, że problem znikł. Przy jeździe wokół komina zero kapki z tej rurki. Suchutko.
      Wczoraj traska ok 100km, silny wiatr i większe prędkości. Po postawieniu moto w garażu (a pod nim dla sprawdzenia kartonik), znów kilka kropel musiało skapnąć. Teraz kombinuję, czy obecnie wywala mi resztki kiedyś nalanego za dużo oleju, czy jednak gdzieś coś zagiąłem\załamałem.

Robkri - piszesz, że ta rurka pod motocyklem powinna być zatkana koreczkiem? U mnie go nie ma, a już raz w jednym z wątków (na forum xtzclub.pl) spotkałem się, że ten koreczek powinien tam być.

Komentarz

Zamieszczone przez Bezy Zobacz posta
        Jedną z rzeczy, którą m.in. podejrzewałem był zbyt duży stan oleju. Od zmiany zrobiłem może z 600-700km. Ale te wycieki z wężyka pojawiły się dopiero po wspomnianych zabawach z gaźnikami ( a może splot przypadku?).
        Odessałem wg ustaleń i pomiarów nadmiar (ok 280 ml) i wydawało się, że problem znikł. Przy jeździe wokół komina zero kapki z tej rurki. Suchutko.
        Wczoraj traska ok 100km, silny wiatr i większe prędkości. Po postawieniu moto w garażu (a pod nim dla sprawdzenia kartonik), znów kilka kropel musiało skapnąć. Teraz kombinuję, czy obecnie wywala mi resztki kiedyś nalanego za dużo oleju, czy jednak gdzieś coś zagiąłem\załamałem.

Robkri - piszesz, że ta rurka pod motocyklem powinna być zatkana koreczkiem? U mnie go nie ma, a już raz w jednym z wątków (na forum xtzclub.pl) spotkałem się, że ten koreczek powinien tam być.
        tak, powinien tam być koreczek. ten wężyk łączy się bezpośrednio z airboxem, a nikt nie chciałby zaciągnąć przez ten wężyk wody do airboxa
        Zdejmij zbiornik paliwa, i zobacz ten labiryncik, wyjmij filtry powietrza i zobacz czy w airboxie nie ma oleju.
        "Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad. Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania." Benjamin Franklin

Komentarz

Rozebrałem na części pierwsze całą drogę odmy pokrywy zaworów. Nic drastycznego, niepokojącego nie zauważyłem. Nic nie jest zawalone olejem, ani nawalone olejem. Jedyne jego naprawdę resztki, a właściwie tyle co nic, były w okolicach dolnego wylotu z airboxa, pod który dopięty jest wężyk idący w stronę koła.
          Krótko mówiąc znikąd nie dało się żadnego oleju wylać\wykapać. Sam filtr powietrza, który mocowany jest nad tym wylotem - totalnie suchy i czysty.
          Na szczęście mam kumpla z XTZ 750 i pojechałem u niego zobaczyć jak sprawy mają się z tym korkiem i zbierającym się tam olejem. Sam był tym zdziwiony, że nigdy nie zwrócił na to uwagi, że tam w ogóle jakiś koreczek jest. Nawet tego wężyka za bardzo nie było widać.
          Korek oczywiście był, a po jego wyjęciu poleciało trochę oleju. Co mnie bardzo ucieszyło, bo wskazuje na to, że jednak u mnie wszystko OK i że był to fałszywy alarm.
          Bardzo dziękuję robkri i rootolf za zainteresowanie i pomoc.

Komentarz

Nie ma sprawy cieszę się że mogliśmy pomóc dla mnie stawiasz kebaba a dla rootolfa coś wegetariańskiego i jesteśmy kwita

Komentarz

Pracuję...
            X