Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Skrzynia Biegów / Sprzęgło ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Na dodatek to uszkodzone łożysko mi uszkodziło dekiel :/ To łożysko mogło być przyczyną tego wszystkiego ?
    Przepraszam Was za takie pytania ale mam motocykl od niecałego miesiąca tak na prawdę i dopiero go poznaję. Czy wystarczy kupić inne sprzęgło, w tym dekiel i zrobić podmiankę?

OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.pl
    Ostatnio edytowany przez Boncki90; 4085.

Komentarz

Raczej tak, teraz masz jeszcze dodatkowy problem, trzeba usunąć z silnika wszystkie "extra" dodatki. Większość leży zapewne w misce i cyka jak bomba z opóźnionym zapłonem.
      "Na dobry początek - jedź na koniec świata"

Komentarz

Rozumiem, że wymiana oleju nie wystarczy ?

Komentarz

Raczej większe elementy nie wyjdą przez dziurki od śrubek

Komentarz

Co zrobilibyście na moim miejscu ?

Komentarz

Zdejmuj dolną michę i zobacz czy wszystko znajdziesz.http://static1.megazip.ru/M/6e1/6e16...94eee903e0.png
              "Na dobry początek - jedź na koniec świata"

Komentarz

Zamieszczone przez Beniamin Zobacz posta
                Zdejmuj dolną michę i zobacz czy wszystko znajdziesz.http://static1.megazip.ru/M/6e1/6e16...94eee903e0.png
                Zrobiłem jak mówiłeś. Fanty z miski. Czym może być to zdewastowane zakładam ogniwko łańcucha ?

02012009602.jpg

02012009601.jpg

Komentarz

To fragmenty sprężyny z kosza i łożyska....

Komentarz

To sprężyny z kosza sprzęgła nr 1 ?

Co jeszcze ewentualnie mogę odkręcić/sprawdzić czy nie narobiło mi bałaganu gdzieś indziej? Sprzęgło całe do wymiany?
                    Ostatnio edytowany przez Boncki90; 4085.

Komentarz

Nr 1 to kosz w którym umieszczone są tłumiki drgań skrętnych w postaci sprężyn (te osadzone w koszu) z reguły to one(nie wszystkie) mają żółty kolor. łożysko to nr 31
                      Sprzęgło całe do wymiany - jeżeli rozsypało się łożysko to z pewnością kosz jest do wyrzucenia - sprawdź jeszcze czy porysowało powierzchnię wału...

Komentarz

IMO to mogą być rolki z łożyska wycisku (#3).
                        Tak czy siak kosz sprzęgła trzeba zrzucić i zobaczyć w jakim stanie są elementy.
                        sigpic

Komentarz

Chyba potrzebuję jakiś pneumatyczny klucz bo nie mogę w ogóle odkręcić nakrętki tego kosza (#15) i nie mam jak zablokować (#6).

Komentarz

Samym pneumatykiem nie odkręcisz, najlepiej sobie dorobić specjalny klucz, który to przytrzymuje, niektórzy robią go z metalowej tarczy sprzęgła.
                            "Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad. Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania." Benjamin Franklin

Komentarz

To chyba jednak nie fragmenty sprężyn, sprężyny są całe. Trochę bałaganu narobił ten element wewnątrz tej komory sprzęgła... Z każdym odkręceniem bebechów jestem coraz bardziej przerażony

IMAG0566.jpg

IMAG0569.jpg

IMAG0570.jpg

Komentarz

IMO te sprężyny wyglądają jak z "różnych parafii". Przypuszczam, że kiedyś te sprężyny się posypały (zdarza się, że pękają), były zmieniane a Ty znalazłeś tylko jakąś zagubioną pamiątkę po oryginalnych.
                                Zdjęcia trochę podłej jakości, ale IMO jakiejś tragedii nie ma. Widać, że kosz ma już oddciskane ślady po tarczkach na kłach - to może utrudniać wysprzęglanie.

pzdr, Adam
                                sigpic

Komentarz

Pracuję...
                                X