Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Ilość oleju w zbiorniku oleju ;)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

[750] Ilość oleju w zbiorniku oleju ;)

Mam kolejny problem - może jakiś wyimaginowany...
    Zalałem Mobila 1 15w50 syntetyka - jest dość gęsty. Wlałem do silnika 4 litry, wcześniej zlewając ze 3,5.
    Zalałem 4 litry, tak, że poziom oleju sięgał otwory wlewu. Po kilku krótkich przejażdzkach mam go nadal tyle samo, no może kilka centymetrów mniej. Co się kurcze dzieje?! Czy może jego ilośc po dłuższej trasce spadnie w końcu? Po odpaleniu silnika któregoś razu i odkręceniu bagnetu, zaczał mi się olej wylewać, łojoj!

Niepokoje się z deka.
    Może mam zapowietrzony układ smarowania?

Dziekuję za wszelkie uwagi.
    --== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--

Przy wymianie oleju najprawdopodobniej nie odkręciłeś dwóch śrub spustowych, a tylko 1. Ja miałem tak samo

Komentarz

Hmmmm odkręciłem wąż (zbiornik - silnik) oraz śrubę spustową od tego układu. Odkręciłem też jakąś niedaleko... odkręciłem też pokrywę pompy oleju - stamtąd wylało się z 1,5 litra oleju

No to kurcze mam sklerozę, albo gapa jestem. O czymś zapomniałem?

Komentarz

W misce olejowej po lewej stronie moto jest jeszcze jedna.
        sigpic

Komentarz

ja wykrecilem glowny korek spustowy od strony magneta i dluga srube przy filtrze oleju. wlalem dokladniutko 4 ltr i mam max caly czas

Komentarz

Z lewej strony głowicy masz śrubke na klucz 10 odpal moto popuśc ta srubke jak olej poleci tzn ze uklad smarowania dziala poprawnie.
            Na starym forum opisalem jak wymienic olej z filtrem poszukaj.
            Znalazłem

Olej wymienia się następująco...
            1. rozgrzac bardzo dobrze silnik np 20 km jazdy
            2. bez względu na model olej spuszcza sie po wykreceniu dwóch korków jeden w dnie miski oleju silnika (lewa strona) ,a drugi to śruba znajdująca się obok pokrywki filtra oleju (silnik od spodu prawa strona z tyłu) śrubka ma podkładke miedziana i łepek na klucz 12mm nie da się jej pomylić...

po wylaniu całego oleju pora na pokrywke filtra oleju (5 srubek na klucz 8mm). uwaga nowy filtr oleju montowac kołnierzem do pokrywki, śrubki pokrywki dokręcac stopniowo na krzyż moment korka miski oleju 33Nm, śruba spustowa zbiornika 38Nm. śrubki filtra 10Nm. układ mieści 4.0 litra oleju, da się nalac wszystko od razu ale trzeba to robić powoli (szczególnie ostatni litr). uruchomic silnik i poluzowac śrubkę w głowicy (lewy przedni róg, klucz 10mm)po poluzowaniu kapiacy olej swiadczy o sprawnie działającym układzie smarowania.
            poziom oleju sprawadza się do 30 sekund od wyłaczenia...
            powodzenia
            Ostatnio edytowany przez mx-wulkan; 9.

Komentarz

Ale wstyd..... ja nie mogę.... wiedziałem, że czegoś mi brakukje.

Dziękuję za odpowiedzi

Dziś spuszczam olej.

Komentarz

No widzisz a trzeba było wcześniej zapytać co i jak a nie teraz się mordować drugi raz, a simering do tylnego koła kiedy kupujesz? Może bym podjechał do Ciebie na wymianę?
                Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
                No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
                sigpic

Komentarz

Heh, duraka rabata lubi, jak to mówią nasi wschodni sąsiedzi

Marcin, nie kupuje, niech zostanie jak jest, zobaczymy jak to wszystko będzie działać podczas jazdy. Szczerze mówiąć to niechce mi się już grzebać w tych smarach Jak chcesz to mam jeden simmering do tylnego koła (fi 25 do oddania) - wczoraj znalazłem.
                  Wpadaj, spoko, ja jeszcze w tym tyg. będe w Warszawie.

Te, komputer... angielska wóda..

Komentarz

Pracuję...
                  X