Mam zamiar zrobić małe płukanie silnika, jaki olej kupić jak długo jeździć do wymiany. Na docelowy poradzono mi motul 5100
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Olej i przebieg
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez oposs Zobacz postaMam zamiar zrobić małe płukanie silnika, jaki olej kupić jak długo jeździć do wymiany. Na docelowy poradzono mi motul 5100
Kto Ci polecił tego Motula?! Masz ze 20 innych firm, które robią lepsze oleje niż tę nędzę. Nie niszcz silnika Motulem.--== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--
Komentarz
-
Zamieszczone przez oposs Zobacz postaObecny olej jest mocno przepracowany i wygląda prawie jak w dieslu. Pomyślałem że płukanka nie zaszkodzi. Ten konkretny olej polecił miły Pan w motoszklarni. Chciałem kupić raczej CastrolaCastrol - kolejny super olej... tylko, że dobry do sportowych motocykli, które mają w miarę nowe silniki
Wpadnij do np. InterCarsu (Intermotors to pomyłka, pracują tam niekompetentni i niesłowni ludzie) zamów bańkę Valvoline (znakomity olej), Elfa czy Liquy Moly. Oleje, których jeszcze nikt nie podrabia, trzymają parametry i biją na łeb najniższą i średnią klasę Motula.
Wczoraj był u mnie znajomy i b. chwalił Valvo 10W50. Też na nim śmigam i jest znakomicie.
Celuj w syntetyki--== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--
Komentarz
-
Zamieszczone przez LukaSS Zobacz postazamów bańkę Valvoline (znakomity olej), Elfa czy Liquy Moly
Komentarz
-
Zamieszczone przez oposs Zobacz postaPolecisz jakieś konkretne modele?
Komentarz
-
Kolego nie odbierz tego źle ale coś ty tak na to płukanie się uparł, niepotrzebnie wtopisz kasę, jeśli sam wymieniasz to kup nowy olej i filtr, rozgrzej silnik po zgaszeniu odczekaj z 5-10 minut, spuść stary zalej nowy i wszystko. Jeśli motocykl nie nabrał wody a z oleju nie zrobiła się kawa z mlekiem płukanie nic ci nie da poza uszczupleniem portfela. I tak jak koledzy napisali nie inwestuj w Motula ja miałem go w motocyklu z zalet mogę powiedzieć że to na pewno jest olej a wady to ciut większe zużycie oleju w mojej ST dochodziło do 0,5 l na 6 tyś. km głośniejsza praca silnika i sklejanie sprzęgła przy dłuższym postoju, teraz mam zalany Yamalube zużycie znikome prawie nie zmienny poziom na bagnecie, cichsza praca silnika i praktycznie wcale nie skleja sprzęgła nawet po 2 tyg. postoju a biegi wchodzą delikatniej. Jest tyle dobrych mniej znanych marek olejowych że można przebierać. LukaSS ma racje i wiedzę o olejach co napisał niejednokrotnie w tym temacie.
Komentarz
-
Jaki olej do silnika??
Witam przymierzam się do wymiany oleju w mojej Tenere nie wiem co tam było wlane czarny jest i nie wiem co wlać szukałem w necie ale jest tego dużo jedni mówią taki a drudzy taki a nie wiem jaki moja tenere z 1989 licznik zatrzymał się na 90 tyś nie znam jej przebiegu i ile dokładnie się tam wlewa.Prosił bym jak ktoś mógół by mi podesłać link do jakieś aukcji z olejem i filtrem z góry dziękuje
Komentarz
-
Ja zawsze jeździłem na MOTULu 5100 10W40, i problemów nie było. Nasłuchałem się negatywnych opinii na jego temat i przeszedłem na fuchs silkolene comp 4 10W40 i tak większość znajomych latających na enduro. Wszyscy są zadowoleni...są potwierdzone przypadki zmniejszenia zużycia oleju oraz cichszej pracy silnika.
Komentarz
Komentarz