Reasumując, było przebicie + do masy z czujnika luzu.
Gaźniki zmienione na te z TDM-y.
Oczywiście rozpołowione, wyczyszczone... Iglice zostały z TDM-y, dysze /wszystkie/ zostały z TDM-y
Poziom paliwa ustawiony jak w XTZ - 110mm
Cała wiązka rozebrana i przegląd, nic nie znalazłem, po za tym co wyżej, ale już nie drążę tematu /nawet nie chcę wiedzieć co było.. ;-)/
Fura idzie jak dzida, pali od strzała na dwa gary zimna czy ciepła...
Dzięki wielkie wszystkim za pomoc i zaangażowanie w temacie...
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Nie pali na jeden cylinder
Zwiń
X
-
Trzymam kciuki i miernik w gotowości... żeby w końcu zrobić Ci te podstawowe pomiary
Zostaw komentarz:
-
zobaczymy, właśnie dziś będę składał.
Ogólnie postawiłem na prąd, cała wiązka rozebrana i sprawdzanko kabel po kablu.
Powód:
na +sie cewki, nie wielkie przebicie masy.
Prawdopodobnie robi to luz, teraz trzeba dojść czy czujnik, czy gdzieś po drodze do żarówki...
Zostaw komentarz:
-
Cewka zapłonowa jest jedna, dla obu cylindrów, więc jeśli przewody WN są dobre, a zamiana miejscami fajek nic nie daje, to nie problem z zapłonem.
Jeśli kompresja na obu garach jest prawidłowa, tak jak luzy zaworowe, to nie może to być nic innego, niż gaźnik.
Ale z lektury całego tematu wnioskuję, że jednak coś przeoczyłeś w samym silniku.
A może masz założone wałki rozrządu od 4TX?
Zostaw komentarz:
-
Tak, ale dam znać bo mam raczej problem z iskrąZamieszczone przez Skoti Zobacz postaTak szczerze, to przeczytałem cały temat i skoro lewy zawsze pracuje a prawy zawsze kuleje to raczej ani to gaźnik ani prąd a coś z silnikiem. Gdyby było inaczej to problem by się przenosił między cylindrami. Rozrząd jest dobrze ustawiony?
Na + z cewki dziś kilka razy pokazał się minus
Jutro robię nową nitkę pomiędzy modułem/zasilaniem/a cewką, pomijając czujnik stopki...
Na pewno dam znać
Zostaw komentarz:
-
Tak szczerze, to przeczytałem cały temat i skoro lewy zawsze pracuje a prawy zawsze kuleje to raczej ani to gaźnik ani prąd a coś z silnikiem. Gdyby było inaczej to problem by się przenosił między cylindrami. Rozrząd jest dobrze ustawiony?
Zostaw komentarz:
-
to jest tak, że:Zamieszczone przez znikopis Zobacz postaA jak odłączysz lewy cylinder to prawy chodzi normalnie ?
jak odłączę prawy - to lewy idzie, niewiele słabiej, ale działa
jak odłączę lewy - to gaśnie od razu
Dodatkowo, jak chwile pochodzi, to czuć że lewy robi się ciepły, prawy pozostaje zimny...
Zostaw komentarz:
-
A jak odłączysz lewy cylinder to prawy chodzi normalnie ?
Zostaw komentarz:
-
hmm, no właśnie, tak się uparłem i iskra jest zdecydowanie słabsza niż w innej XTZ-cie...Zamieszczone przez piotr13 Zobacz postaZapłon jest bateryjny więc alternator nic do iskry tu nie ma. Może ewentualnie jakieś zakłócenia dawać ale dlaczego tylko na ten jeden cylinder?
Zostaw komentarz:
-
Zapłon jest bateryjny więc alternator nic do iskry tu nie ma. Może ewentualnie jakieś zakłócenia dawać ale dlaczego tylko na ten jeden cylinder?
Zostaw komentarz:
-
no tak, muszę się zgodzić, ale żeby zaczął pracować - musi dostać iskrę, a ta ewidentnie jest słaba.Zamieszczone przez piotr13 Zobacz postaNie bardzo widzę związek,tzn przy sprawnych cewkach, świecach i przewodach WN silnik będzie pracował poprawnie nawet bez alternatora i ładowania?
napięcie na cewkę 12V, przy kręceniu spada na 10V, no i niby OK, bo w tym momencie pracuje tylko akumulator?
Zostaw komentarz:
-
Nie bardzo widzę związek,tzn przy sprawnych cewkach, świecach i przewodach WN silnik będzie pracował poprawnie nawet bez alternatora i ładowania?
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: