Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Grzejący się silnik Hayabuzy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

[inny] Grzejący się silnik Hayabuzy

Cześka!
    Mam problem z motocyklem gacha mojej siostry

Otóż to jest Hayabusa 4-5 letnia. W zeszłym sezonie latała aż miło. W tym - choć chłodniej, grzeje się okropnie. Wentylator się załącza w odpowiedniej chwili. Termostat wywalony. Nie widać pęcherzy powietrza w układzie chłodzenia, tak samo osadu w ukł. smarowania. Chłodnica cała, czysta.
    Grzeje się dalej.
    Jakieś pomysły? Jest jeszcze opcja zmiany płynu i przy okazji wyczyszczenia układu specjalnym szuwaksem. Na koniec sprawdzenie pompy, ale to już poważna robota.

Za pomoc wynagrodzę %
    --== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--

Mam kilka pomysłów, oto i one :

1. Może coś wpadło do układu i przysłoniło światło kanału z cieczą chłodzącą przez co obieg jest zasłaby i silnik się grzeje .
    2. Można wymienić płyn chłodzący jak mówiłeś i przy okazji sprawdzić czy nie wytrącił się jakiś kamień kotłowy na ściankach.
    3. Może tak po prostu czujnik się uszkodził i źle temperaturę odczytuję przez to cały cyrk .
    4. Niska liczba oktanowa paliwa.
    5. Nieodpowiednia świeca zapłonowa (raczej naciągane , ale jednak teoretycznie możliwe)
    6. Hamulce trzymają podczas jazdy (raczej naciągane , ale jednak teoretycznie możliwe)
    7. Nieodpowiednio ustawiony punkt zapłonu
    8. Zła regulacja składu mieszanki.
    9. Słaby olej (jakiś minerał)
    10. Zanieczyszczona chłodnica, przez co słabo wymienia temperaturę z otoczeniem.

Mam jeszcze jedno pytanie czy motocykl ma normalną moc czy jest jakiś mulony , albo ma twardą prace itp. Bo im dokładniej opiszesz objawy tym szybciej i trafniej można postawić diagnozę.

Ps. LukaSS jestś prawie jak Dr. House Potrzebuje pomysłów aby postawić diagnozę

Pozdrawiam Andrzej
    .

Komentarz

Dzięki za odpowiedz!

1. Nikt nie grzebał przez jesień, zimę i wiosnę - także odpada. Też już o tym myślałem
      2. Będzie robione, nawet musi
      3. Czujnik jest ok, ale nie ma on z tym nic wspólnego. Silnik się przegrzewa, czuć wyraźnie
      4. Paliwo jak z każdej stacji
      5. Świece katalogowe
      6. Hamulce ok.
      7. Elektronika
      8. Wtrysk, wydech i filtr oryginał, wtryski seryjne
      9. Syntetyk
      10. Z zewnątrz czysta, żeberka całe

Pada jeszcze na wiatrak, który jakoś tak lekko słabawo kręci.

Moto jest ok, jak jeździło tak jeździ. Zero spadku mocy.

Wiesz, kocham tę zarazę motocyklową i lubię się przy niej grzebać, a w szczególności rozwiązywać problemy

Komentarz

To chyba będzie wina pompy chociaż mam przeczucie że problem tkwi gdzieś indziej, ale mam jeszcze kilka pytań.

1. Czy pompa jest elektryczna czy napędzana z wałka bezpośrednio z silnika.
        2. Czy obroty pompy są zależne od obrotów silnika czy od temperatury płynu chłodzącego ?
        3 Która część silnika bardziej się nagrzewa , chodzi mi oto czy bardziej się grzeje głowica czy skrzynia korbowa lub może bardziej od skrzyni biegów w ciepło uderza.
        .

Komentarz

Wylej paliwo ze zbiornika i zalej nowe, u kumpla w st pomogło. Czasem zamiast wody leją rozpuszczalnik albo naftę, objawy takie same.
          Podjedź na kompa, powinien pokazać jakieś błędy jeśli coś z elektroniką nie tak.
          Dopiero później zobacz do pompy płynu.
          Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
          No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
          sigpic

Komentarz

Paliwo jest ok, gdyż moto często śmiga turystycznie po PL, więc z różnuch stacji jest lane.
            Andre, nie pamietam jak jest napędzana pompa, ale raczej na pewno mechanicznie i jej obroty są uzlaeznione od pr. obr. silnika. A nagrzewa się cała góra, czyli cylindry i głowica.

Komentarz

marcinjunak ma racje jeżeli jest możliwość diagnostyki komputerowej to warto spróbować. Mam jeszcze jedno pytanie bo ta Hayabuzy to pewnie na wtrysku jest ? Bo jeżeli tak to może coś jednak z układem zasilania jest coś nie tak, jak byś mógł podać jaki to rodzaj układu zasilania , albo dokładny model maszyny to bym czegoś jeszcze poszukał
              .

Komentarz

Moim zdaniem to przepływomierz jest do zmiany. Jak to zwykle bywa w silnikach z wtryskiem,
                podaje złe dane, komputer źle dawkuje mieszankę a silnik się grzeje...
                80 % na przepływomierz.

R

Komentarz

Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
                  Moim zdaniem to przepływomierz jest do zmiany. Jak to zwykle bywa w silnikach z wtryskiem,
                  podaje złe dane, komputer źle dawkuje mieszankę a silnik się grzeje...
                  80 % na przepływomierz.

R
                  Całkiem możliwe tylko pytanie jaki to układ zasilania i jaki przepływomierz masowy czy objętościowy ? Bo może to być zupełnie co innego , ale związanego z układem zasilania
                  Ostatnio edytowany przez ANDERE; 14.
                  .

Komentarz

Motocykl oczywiście na wtrysku. Pod kompa na pewno trzeba będzie podłączyć.
                    Przepływomierz? Nie wiem czy jest on montowany w motocyklach.
                    Ale dziękuję za kolejne rady Panowie

Komentarz

Dorze by było żebyś w końcu sprawdził i wykluczył pompę cieczy chłodzącej. Bywa że woda zimą przymarźnie i jeśli "szwagier" przepalał to wykończył wirnik pompy. Spotykam się z tym dość często wiosną w samochodach ale i w kawasaki zx-9r (2002) likwidowałem taką przypadłość.
                      "Na dobry początek - jedź na koniec świata"

Komentarz

Zamieszczone przez LukaSS Zobacz posta
                        10. Z zewnątrz czysta, żeberka całe
                        Wiem, że to daleki strzał, ale może ktoś potraktował chłodnicę myjką ciÅ›nieniową i z którejś strony położył blaszki.
                        ------------------------------------------------------------------
                        Trzeba kochać wszystkie motocykle.

Komentarz

Na razie włożony jest termostat, ale i też nowy korek od układu. Znaczy mój stary, ale sprawny. Zobaczymy jak będzie teraz działał.

Żeberka są w porządku. Pompa - nie wiadomo tak na prawdę. Raczej wykluczone jest jej uszkodzone poprzez przymarźnięcie.

Komentarz

LukaSS i jak tam postępy z moto wyszło szydło z worka czy dalej nie wiadomo o co chodzi z tym przegrzewaniem się silnika, bo jestem ciekawy jak się sprawy potoczyła i czy są jakieś nowe objawy itp.

Pozdrawiam Andrzej
                            .

Komentarz

Wczoraj kolega był po raz któryś w warsztacie. Podejrzana jest uszczelka pod głowicą, ale jeszcze dam znac co i jak, kiedy będzie wszystko pewne

Komentarz

Pracuję...
                              X