Witaj na XTZclub.pl!
Aby pisać posty musisz być zalogowany, a więc uprzednio należy się zarejestrować. Z obsługą forum możesz zapoznać się w FAQ. No i baw się dobrze
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Tarcze hamulcowe, też o większej średnicy + adaptery, usprawnianie hamulców
Kolega Łojek ma taką możliwość, jednak jeśli zdania w tym temacie nie zmienił, to nie zrobi takiej nikomu. Rozumiem i szanuję jego decyzję. Też pewnie nie wziąłbym na siebie takiej odpowiedzialności. Dla siebie zrobić można, ale odpowiadać za czyjeś życie, to za dużo.
Jednak wnioski i odczucia z użytkowania mile widziane
Sam jestem ciekaw. Czy Kolega Łojek ma możliwość wykonania takiej tarczy?
Ja tu z Łojkiem dyskutowałem na ten temat i mamy zdania podzielone. Łojek zrobił tarcze wieksze i td. Ja nie mam dostępu do maszyn i nie chce mi się projektować przejściówkek do zacisków. Osobiście zrobiłem generalny remont zacisków, dałem najlepsze klocki, wymieniłęm tarcze na nowe oraz przewody wrzuciłem w stalowym oplocie. Płyn DOT 5.1. Poprawiło się ZNACZNIE. Przy ponad stówie da się bez większego wysiłku zatrzymać koło w miejscu (awaryjne hamowanie) na nowej, czystej asfaltowej nawierzchni. Bluźni ten kto mówi, że ST nie hamuje tylko zwalnia. Na ten sezon wrzuciłem ok. dwuletnią pompę od XJ6 - przy samym naciśnięciu już czuć różnice, klamka nie jest taka gumowa.
--== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--
Niestety zablokowanie koła przy jakiejśtam prędkości nijak nie jest wyznacznikiem skuteczności hamulców. Znam całą masę przypadków, gdzie da się zablokować koło, a opóźnienia są znikome. Wczoraj jeździłem Virago 1100 - tarczki wielkości jak w ST, zaciski 2t (typu "MZ", czyli po jednym na stronę, niepływające) - zwalniać toto nijak nie chciało, chociaż deptałem klamkę mocno. Przy odpowiednio mocnym depnięciu przednie koło się blokowało, mimo, że opóźnienia nadal były nikczemne. Zresztą wystarczy poczytać o tarciu statycznym i dynamicznym, żeby zrozumieć OCB. U siebie podobnie jak LukaSS dopieściłem heble i owszem, poprawa była znaczna, ale niestety heble zrobiły się przez to dosyć "zerojedynkowe" (słabo dozowalne). Niestety kwestii obwodu tarczy i pow. trącej klocka się nie przeskoczy - to głównie właśnie z tego bierze się dozowalność i skuteczność.
Aczkolwiek dbanie o to co dostaje się już w serii to podstawa - zwłaszcza dobre klocki mogą b. dużo dać, bo zwiększanie ciśnienia w układzie w pewnym momencie prowadzi już tylko do tego, że w końcu (dowolne już) klocki zablokują tarczę - co nijak się nie przekłada na wytracanie prędkości. Z drugiej strony "kapciowata" , którą trzeba ją mocno deptać, żeby cokolwiek uzyskać też nie jest dobra, bo zupełnie wtedy nie czuć co się pod kołem dzieje i nie da się optymalnie dozować ciśnienia - na granicy uślizgu opony lub blokowania tarczy.
Taka ciekawostka - niedawno widziałem samolot (Beechcraft King, taki jak ten: http://otomoto.pl/samolot-beechcraft...0-B210669.html) który przy tylnych kołach miał malutkie tarczki, ale za to na prawie 2/3 obwodu obudowane dwustronnymi zaciskami - bodajże 12tłoczków na tarczę (nawet widać na zdjęciach trochę). Taki patent, żeby pomimo małej średnicy tarczy uzyskać dobrą wydajność i dozowalność.
Mój wykładowca od mechaniki zawsze powtarzał: hamuje sie momentem
Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
sigpic
Sporo zależy też od tego jak się zgra te wszystkie elementy,swego czasu na torze W Poznaniu chłopaki testowali heble w kilku moto i jeśli chodzi o drogę hamowania i dozowalność b.dobrze wypadł np.SV 650 gdzie ani tarcze nie są jakoś specjalnie wielkie ani też zaciski nie mają po 6 tłoczków a hamował lepiej niż niektóre przecinaki z tarczami 320....Dozowalność w duzej mierze zależy też od konstrukcji pompy hamulcowej ,miałem porównanie kiedyś w 2 SM z takim samym zaciskiem i tarczą (brembo) a różnymi pompami i o ile droga hamowania w moim odczuciu nie rózniła sie to łatwość obsługi już znacznie.
Jeżeli jest jeden cylinder to pozostaje tylko jeden wybór...
Jeżeli jest wybór to mogą być nawet cztery...
Adam, masz rację w tym co piszesz i Ciebie doskonale rozumiem ale chodzi o to, że ja sobie mogę spokojnie dozować siłę hamowania, nic z systemu zerojedynkowego! Mam porównanie z wieeeloma motocyklami i moje hamulce wcale nie wypadają jakoś źle w porównaniu do wielu nowocześniejszych jednośladów z podobnej średnicy tarczami, gdzie środek ciężkości jest niżej (w ST jest masakrycznie wysoko). Oczywiście nie jest to rewelacja ale znacznie lepiej niż zastane tłoczki, szambo w przewodach, sparciała guma przewodów i klocki dziwnej firmy....
--== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--
Nie robi, tylko sprzedaje, a to spora różnica. Pozdrawiam.
sigpic
"Cieszył się wędrówką do nieznanych miejsc, oglądaniem nieznanych rzek, a trudy wynagradzała mu pasja poznania"
"Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE."
sigpic
"Cieszył się wędrówką do nieznanych miejsc, oglądaniem nieznanych rzek, a trudy wynagradzała mu pasja poznania"
"Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE."
Ja tu z Łojkiem dyskutowałem na ten temat i mamy zdania podzielone. Łojek zrobił tarcze wieksze i td. Ja nie mam dostępu do maszyn i nie chce mi się projektować przejściówkek do zacisków. Osobiście zrobiłem generalny remont zacisków, dałem najlepsze klocki, wymieniłęm tarcze na nowe oraz przewody wrzuciłem w stalowym oplocie. Płyn DOT 5.1. Poprawiło się ZNACZNIE. Przy ponad stówie da się bez większego wysiłku zatrzymać koło w miejscu (awaryjne hamowanie) na nowej, czystej asfaltowej nawierzchni. Bluźni ten kto mówi, że ST nie hamuje tylko zwalnia. Na ten sezon wrzuciłem ok. dwuletnią pompę od XJ6 - przy samym naciśnięciu już czuć różnice, klamka nie jest taka gumowa.
Próbował ktoś tego patentu z pompą od XJ6?
W czym jest lepsza od tej z XTZ?
Dokładnie jak wyżej XTZ 750 czy 660 obie mają dobre hamulce tylko problemem jest to że mają już sporo lat za sobą i są po prostu zużyte a zużywa się wszystko
Komentarz