Witaj na XTZclub.pl!
Aby pisać posty musisz być zalogowany, a więc uprzednio należy się zarejestrować. Z obsługą forum możesz zapoznać się w FAQ. No i baw się dobrze
Mam stan ok najważniejsze że jest podkładka i oring - wyślij adres na prv, PZDR
Tak na marginesie sprawdź dokładnie gniazdo gdzie wchodzi śruba składu mieszanki czy czasem tam nie został oring z podkładką - lubi się tam zaciąć i zostać po wyjęciu śruby.
„To mój motocykl. Jest takich wiele, ale ten jest mój. Mój motocykl to mój najlepszy przyjaciel – Jest moim życiem. Muszę nad nim panować tak, jak panuję nad moim życiem. Beze mnie mój motocykl jest niczym, ale i ja bez motocykla jestem niczym….”
Witam, podepne się pod temat. W związku z małym przeglądem rozebralem rozrząd i gaźniki. W obu mam śrubę dawki odkrecona nie całe pół obrotu i rozrząd był przestawiony chyba o jeden zab. Teraz ustawilem rozrzad i zastanawia się czy odkrecac te 2.5 obrotu śrubę w gaznikach czy zostawić w spokoju czy dopiero sprawdzić jak odpale maszynę i zobaczenia jak chodzi? Co radzicie?
Jeżeli masz wyjęte gaźniki to zrób porządny serwis a nie kreć śrubką .Myślę jednak że taniej będzie kupić nowe gaźniki od Ducati niż rzeźbić w starych .
Te ktore mam zalozone nie sa tragiczne, iglice nie przytarte, membrany cale. W sumie problemu z nimi nie bylo jakiegos, tylko zastanawia mnie ta dawka. Swiece byly rude wiec spalanie ok
Cześć! Robię aktualnie porządny serwis gaźników tj. wymiana iglic ssania, zaworów komory pływakowej, czyszczenie,regulacja, synchronizacja. I przeglądając forum przeczytałem w tym poście że śruba składu mieszanki ma być wykręcona o 2 obroty według serwisówki. Ja byłem pewny, że czytałem kiedyś w serwisówce że ma to być 3,5 obrotu. Może ktoś potwierdzić jedną bądź drugą wartość? Pacjent xtz 750 93'
Serwisów-ka podaje wartość wyjściową od której zaczynamy regulację, a to czy prawidłowa mieszanka jest przy tym ustawieniu to inna bajka, w sumie to czy zaczniesz od 2 czy 3,5 obrotu nie robi zbyt dużej róznicy
a jakiś patent na oring pod śrubę składu? właśnie go wykręciłem w dwóch częściach;/ Gdzie takie coś można dostać? Pech chce, że nie mam żadnego gaźnika
Kupiłem w sklepie z uszczelnieniami technicznymi. Oring dostępny od ręki ale jest znacznie wyższy niż to co wyjąłem z gaźnika. Mam nadzieje, że 24 lata pracy po prostu zużyły stary oring dlatego był mniejszy
cześć. podpinam się pod ten temat żeby nie dublować tego co już napisane.
przeczytałem wszystkie wątki dot. gaźników ale chciałem się jeszcze upewnić i dopytać o kilka rzeczy.
zrobiłem remont gaźników (wszystkie wymiany dysz, o-ringów, membran, iglic itp.). moto działa dużo lepiej niż wcześniej. za skład mieszanki na wolnych obrotach odpowiada śruba regulacyjna - ta która wg manuala ma być wykręcona o 2 obroty. w zakresie średnich obrotów za skład mieszanki odpowiada iglica z zapinką ze zdjęcia - iglica.jpg - czy dobrze myślę? a co z wysokimi obrotami? czy jest jeszcze jakiś element odpowiedzialny za skład mieszanki w wyższym zakresie obrotów?
Teresa działa o wiele lepiej niż wcześniej ale mam jeszcze pewien niedosyt... w pewnym zakresie obrotów moto drga bardziej niż w innym i drgania te przenoszą się na bak i troszkę na kierownicę. było gorzej przed regeneracją gaziorów ale mimo wszystko nie jest tak jakbym tego chciał. czy te drgania mogą pochodzić od złej mieszanki paliwowo powietrznej? nie mówię tu o drganiach podczas jazdy tylko nawet na postoju - ewidentnie pochodzą one od obrotów silnika i stąd moje pytanie. aha - świece wcześniej miałem czarne, teraz za mało jeździłem żeby to stwierdzić po regeneracji gaźników, ale nadal w pewnych zakresach obrotów minimalnie (dużo mniej niż wcześniej) zdarza jej się troszkę zadymić na czarno.
dziękuję Beniamin. w takim razie żeby zubożyć mieszankę musiałbym - patrząc na zdjęcie - przesunąć zawleczkę (ten zatrzask) w lewo od tego co jest na zdjęciu? czyli żeby mieszanka była uboższa to zawleczka musiałaby być w miejscu oznaczonym na zielono. czy dobrze rozumuję działanie tej iglicy w gaźniku? iglica ziel.jpg
okej, a czy te drgania w pewnych zakresach obrotów mogą wynikać ze złej regulacji gaźników?
Komentarz