Witam . Koledzy na jakich stacjach w tym roku leją dobry oktan ? dwa przedostatnie tankowania to porażka . Myślałem że moto siada, gubił obroty , silnik - jakby śrubek do niego wrzucił ,gasł po puszczeniu manetki podczas jazdy , a o spalaniu to juz nie pisze
, ale wlałem po drodze ( stacji póki co wolę nie wymieniać ) i ożyła na nowo . Co oni tam dodają , czym je kroszą ze takie rozbiezności i cuda na moto wychodzą ? szykuje się do dłuższej trasy i chciałbym wlać cos na czym się pojedzie.
, ale wlałem po drodze ( stacji póki co wolę nie wymieniać ) i ożyła na nowo . Co oni tam dodają , czym je kroszą ze takie rozbiezności i cuda na moto wychodzą ? szykuje się do dłuższej trasy i chciałbym wlać cos na czym się pojedzie.
ale jeśli tankuje polską benię to zawsze na stacjach O...., tu także nigdy się nie zawiodłem. Pewne jest że polskie paliwa zresztą jak w całej Unii zawierają sporo biokomponentów i dodatków sezonowych, podyktowane to jest odpowiednimi dyrektywami. Dla porównania benzyna w Rosji biokomponentów nie posiada a tylko i wyłącznie dodatki sezonowe a i tych sporo mniej w efekcie paliwo jest lepsze wg. mnie. W tej chwili stacje benzynowe przechodzą na paliwa letnie i rezultat jest taki że np. na 50 litrach 95-ki miesiąc temu przejeżdżałem około 820 km a od mniej niż dwóch tygodni na tej samej ilości pokonuję nawet 890 km a w pełni sezonu będzie pewnie ponad 920 km i to nie jest obserwacja tylko z kilku ostatnich miesięcy ale kilku sezonów. Tak to wygląda zarówno w motocyklu jak i samochodzie z silnikiem benzynowym, diesel ma to samo a nim jeżdżę rocznie ponad 50 tyś. km i takie same mam obserwacje.
. Jutro zrobię test i przejade się zatankować gdzieś dalej, najlepiej w mieście bo tam więcej schodzi więc mają świeża dostawę zawsze. Tak samo u mnie ze spalaniem, latem mi spada poniżej 5l , a teraz do 6l.
pozdro bociek !
A i bym zapomniał, dzięki wszystkim za udział w tym wątku. temat nadal aktualny.
Komentarz