Witaj na XTZclub.pl!
Aby pisać posty musisz być zalogowany, a więc uprzednio należy się zarejestrować. Z obsługą forum możesz zapoznać się w FAQ. No i baw się dobrze
Czekam na relację! Mam nadzieję, że uda mi się objeździć teresą rejony, które zwiedzacie, lecz przy mniej uciążliwej pogodzie
I ja także trochę kresowych klimatów przez ostatnie kilka dni zaznałam..
Co prawda na powrocie na początku Białoruś nie chciała się mnie pozbyć, a później Ojczyzna wpuścić ale jak widać jakoś się udało
Pozdrawiam,
Gosia
Łoś, w przeciwieństwie do jelenia i innych zwierząt, choć lubi czasem pobujać w obłokach, nie ma wygórowanych ambicji...
Super Fajnie, że się odezwałeś, bo już się martwiłam, że nie wróciliście
Czekam z niecierpliwością na opis trasy i zdjęcia. Jak w czwartek w nocy wjeżdżałam do naszej kochanej Ojczyzny przez przejście w Kuźnicy to trochę żałowałam, że nie zostanę dłużej na Podlasiu ale w sumie z różnych powodów dobrze się stało..
Pozdrawiam,
Gosia
p.s. A LukaSSa nie było?
Łoś, w przeciwieństwie do jelenia i innych zwierząt, choć lubi czasem pobujać w obłokach, nie ma wygórowanych ambicji...
Jakoś na jesieni chciałabym skoczyć w tamte rejony.
Skoczyłam na 11 listopada, pogoda była paskudna ale.. przynajmniej obejrzałam Osowiecki Rejon Umocniony - polecam eksplorację fortyfikacji (w granicach zdrowego rozsądku). Zaobserwowano niestety tylko dwa łosie na "carskiej drodze"..
No ale tu nie o tym.. Muzeum Niepodległości w Wwie organizuje konkurs "Dawne Kresy we współczesnym obiektywie". Może niektórzy z Was przy okazji eksploracji ściany wschodniej przekroczyli Linię Curzona i mieli by jakieś ciekawe zdjęcia? Nawet niekoniecznie do wysłania na konkurs ale np. do pokazania w tym wątku? Jak znajdę coś ciekawego w swoich zdjęciach z ostatniego wyjazdu na Białoruś, to dam znać ale nic specjalnego raczej nie będzie. Coraz częściej chodzi mi po głowie ażeby powtórzyć wyjazd, nawet podobną trasą..
Pozdrawiam,
Gosia
jakaś niespójność, Laguna relacji nie zdał ... Gosia się chwali, że była 11.11 i relacji nie zdała
Pojechałam samochodem, to się nie ma czym chwalić - nie sportowo
Zrobiłam raptem może kilka marnych zdjęć. Łykend wyszedł pod znakiem Geocache'ingu
Warto odwiedzić również okolice Wizny.. http://www.wizna1939.eu/
Niestety nie starczyło czasu na Górę Strękową.
w Osowcu są piękne fosy a w fosach piękne skarby leżą
Trafiliśmy na mało znane bunkry Punktu Obrony Ciemnoszyje - bunkry czyste w środku, suche, oryginalne rosyjskie i niemieckie napisy na ścianach..
Polecam stronę grupy badawczej Kriepost http://www.kriepost.org/
Mogę tylko powiedzieć, że będzie ciężko. I dojazdowo często jest problem, chyba że na enduraka jak ktoś umie jeździć (ja nie umiem, za mało siły i za dużo cykora). Poza tym w zasadzie obejrzenie nawet pobieżne jednego z punktów obrony to często zabawa na co najmniej parę godzin. Np. PO Prosienica lub Podbiele. Generalnie fajny temat ale na dłuższą wycieczkę ale tak jak z architekturą drewnianą (tzw. drewbud ) - przeładowanie tematem powoduje, że ma się tego prędko dosyć
Pozdrawiam,
Gosia
widziałem pojedyncze obiekty z rejonów oznaczonych na mapie nr 6-8, miałem plan objechać 10-12
obiekty są proste, tylko część ma drugą kondygnację (i fajny patent na wyrzut łusek do fosy)
to bardziej pomysł na trasę po punktach GPS: od obiektu do obiektu (tak robiliśmy na MRU)
Wizne możemy z Wawy zrobić w jakąś sobotę
Na tej stronie jest napisane: Polskie Termopile - ja znam też Piotrkowskie Termopile:
"Borowa, Piotrkowskie Termopile
Niedaleko miejscowości Borowa znajdują się trzy wzniesienia tzw. Góry Borowskie. Naprzeciwko tych wzniesień, przy drodze Bogdanów - Augustynów stoi pomnik przypominający o jednej z większych bitew września 1939 roku, przez niektórych nazywanej Piotrkowskimi Termopilami.
W dniach 3-6 września 1939 roku żołnierze z 2. Pułku Piechoty Legionów, 301. Batalionu Czołgów oraz z 7. Batalionu GO Piotrków mężnie stawiali opór niemieckiej 4. Dywizji Pancernej. Podczas walk zginęło ponad 700 polskich żołnierzy."
a SABATON jest niezły - oni byli złożyć wieńce rok czy dwa temu w Wiźnie, zagrali koncert
a teraz napisali coś o WESTERPLATTE
a SABATON jest niezły - oni byli złożyć wieńce rok czy dwa temu w Wiźnie, zagrali koncert....
We Wrześniu 2009 r., była niezła impreza. Rekonstrukcja historyczna i koncert, ładnych kilka tysięcy ludzi się zjechało (akurat miałem przyjemność supportować Sabaton ze swoją kapelą)
........ja znam też Piotrkowskie Termopile:
"Borowa, Piotrkowskie Termopile
Niedaleko miejscowości Borowa znajdują się trzy wzniesienia tzw. Góry Borowskie. Naprzeciwko tych wzniesień, przy drodze Bogdanów - Augustynów stoi pomnik przypominający o jednej z większych bitew września 1939 roku, przez niektórych nazywanej Piotrkowskimi Termopilami.
W dniach 3-6 września 1939 roku żołnierze z 2. Pułku Piechoty Legionów, 301. Batalionu Czołgów oraz z 7. Batalionu GO Piotrków mężnie stawiali opór niemieckiej 4. Dywizji Pancernej. Podczas walk zginęło ponad 700 polskich żołnierzy."
....
O tym nie słyszałem, dzięki za cynk, poszukam czegoś więcej o tej bitwie
z Laguną jeździliśmy tam z wykrywaczem
dodatkowo szukaliśmy śladów kilku niemieckich czołgów rozbitych na przedmieściach Piotrkowa (mieliśmy fajny opis w książce)
Komentarz