Więc dzisiaj po 20 latach od ostatniego pobytu znowu się tam znalazłem, tam czyli w Obwodzie Kaliningradzkim.Od roku nasze drogie władze umożliwiły wjazd do Obwodu dla mieszkańców terenów przylegających do granicy z nim i mieszkający max 100 km od niej. Pierwsze pozwolenie na wjazd wyrabia się na 2 lata, po upłynięciu terminu każde następne jest na 3 lata i uprawnia do podróżowania po całym terenie Obwodu z wyjątkiem tranzytu czyli chcąc przejechać do Łotwy czy Estonii konieczna jest inna wiza lub objazd przez Litwę. Koszt to 130 zł, czas oczekiwania około 2 tyg. dzisiaj ograniczyłem się do krótkiej traski praktycznie pod sam Kaliningrad czyli raptem 80 km po Rosyjskiej stronie i powrót do Polski. Nie omieszkałem oczywiście zatankować sobie taniutkiej rosyjskiej beni 98-ki po 3,33 zł/l z Lukoila w przeliczeniu do motocykla i w kanister( max 10 l) weszło 37,5 l co kosztowało mnie w 125 zł, przypomnę że w Polsce na mijanych stacjach cena 98 waha się w okolicy 5,59 zł/l i za taką ilość zapłacił bym około 210 zł, zapodałem sobie 1 l wódżitsu marki Korn za jedyne 26 zł, wszystko w ramach przepisowych ilości, mogłem kupić jeszcze dwie paczki fajek ale nie palę więc nie musiałem
.
CAM00124.jpg
A tu nazwa miejscowości szczególna w tym dniu bo się odważyłem jechać w dziki kraj
. Dla tych co nie czytaci i nie piśmienni w tym pięknym języku tłumaczę że te krzaczki czyta się "Otwarznoje".
CAM00125.jpg
Elektrownia w której produkowany jest prąd dla Obwodu Kaliningradzkiego a ostatnio Polski Rząd myśli o kupowaniu z niej energii elektrycznej.
CAM00126.jpg
CAM00128.jpg
Ogólnie zmiany w wyglądzie Rosyjskiej strony są bardzo widoczne w porównaniu do tego co widziałem 20 lat temu.
Widziałem sporo motocykli na rosyjskich blachach, każdy motocyklista nawet pierdzipędzi pozdrawiał mnie, kiedy zatrzymałem się na fotki elektrowni motocyklista na jakimś plastiku mocno zwolnił i pokazując ten znak
sygnalizował czy wszystko w porządku odpowiedziałem mu takim samym gestem więc pojechał dalej. Rosyjska Milicja stoi w naprawdę nie oczekiwanych miejscach ja widziałem ich na drodze dojazdowej do dystrybutorów benzyniarni, zatrzymywali tych co nie włączyli kierunkowskazu skręcając pod dystrybutory
tak zrobili z trzema Polskimi autami jadącymi przede mną, pytałem kierowców, wszyscy zatrzymani za ten sam powód czyli brak według Milicjantów włączonych kierunkowskazów od każdego kierowcy pobrali po 20 zł bez pokwitowania oczywiście
.
Będę tu wrzucał relacje z wypadów do Braci Rosjan, następna może już w niedzielę bo mam zamiar się tam wybrać po następną partię taniego paliwka, litra gorzały i może coś jeszcze oraz przede wszystkim mam zamiar pojechać nad morze poryć plażę bo u nich nie ma zakazów.

CAM00124.jpg
A tu nazwa miejscowości szczególna w tym dniu bo się odważyłem jechać w dziki kraj

CAM00125.jpg
Elektrownia w której produkowany jest prąd dla Obwodu Kaliningradzkiego a ostatnio Polski Rząd myśli o kupowaniu z niej energii elektrycznej.
CAM00126.jpg
CAM00128.jpg
Ogólnie zmiany w wyglądzie Rosyjskiej strony są bardzo widoczne w porównaniu do tego co widziałem 20 lat temu.
Widziałem sporo motocykli na rosyjskich blachach, każdy motocyklista nawet pierdzipędzi pozdrawiał mnie, kiedy zatrzymałem się na fotki elektrowni motocyklista na jakimś plastiku mocno zwolnił i pokazując ten znak

Będę tu wrzucał relacje z wypadów do Braci Rosjan, następna może już w niedzielę bo mam zamiar się tam wybrać po następną partię taniego paliwka, litra gorzały i może coś jeszcze oraz przede wszystkim mam zamiar pojechać nad morze poryć plażę bo u nich nie ma zakazów.
Komentarz