Zamieszczone przez Rudiy
Zobacz posta
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Kask enduro z szybą
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez Rudiy Zobacz postaKupiony wygodny jest, ale trzeszczy plastik, może to kwestia mrozu, bo na razie testowałem przez szyberdach w aucie...oczywiście jako pasażer))Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
sigpic
Komentarz
-
Wtrącę się, bo moje podejście do wyboru kasku było odmienne od przedstawionego tutaj.
Na pierwszym miejscu było bezpieczeństwo i ochrona. Pomyślałem, bez ręki da się żyć, bez nogi również. Ha, bez siuraka nawet (jak ktoś oglądał film Drogówka, to wie). A bez Głowy nie pożyjesz !! chyba żeś kura. Zdecydowałem się kupię droższy kask nawet kosztem wyboru tańszego kombinezonu czy rękawic i butów. Długo szukałem ..... Były dwa, Shoei Hornet i Arai X3. Pierwszy generalnie ok, ale ciężki ponad 1500 g. Arai - typowo rajdowy, bardzo głośny. Szukałem dalej i znalazłem, dla mnie idealny, choć nie pozbawiony wad . http://www.xlmoto.pl/kask-suomy-mx-t...ytowo-czerwony
Ciężko go dorwać w Polsce aby przymierzyć, we Wro nie dorwałem. Kupiłem w ciemno .... na szczęście jestem zadowolony.
Zapłaciłęm 2000 pln bo w specjalnym malowaniu, ale czyste są poniżej 1500.
+ waga 1150 g (M) !!!
+ blenda - to super rozwiązanie. Do Shoei zakładasz przyciemnioną szybkę i po zmroku jesteś ślepy, a jak zakładasz okulary to cie gniecie i po 15 min wywalasz je.
+ daszek demontowany i masz intergrala
+ szybka też ściągana, kluczyk w komplecie i zaślepki.
- szybka szybko się rysuje w narożnikach
- przewietrzniki nie mają możliwości zamykania. To to masakra !! Wk...em się kiedyś jak wracałem wieczorem i temp spadła do 7 st. Zatykałem chusteczkami !!
- trochę głośny, ale ja wkładam zatyczki do uszu, polecam od M3 po 2 złote.
Podsumowując, kask super 98 % satysfakcji - pamiętajcie, głowę macie jedną !!!Ostatnio edytowany przez TipiT; 3597.
Komentarz
-
Gdzieś w jakimś artykule czytałem (nie mogę go niestety teraz znaleźć) że optymalną wagą dla kasku motocyklowego jest przedział między 1300 a 1500g. Było tam chyba cos o braku stabilizacji karku przy niższej wadze.
Sorki za wcinkę bez odnośnika do źródła, ale może ktoś inny ma info na ten temat.
Nie zamykana wentylacja w kasku za 2 koła to lekkie przegięcie...hominis est errare, insipientis in errore perseverare
Komar 2350; WSK 175 Kobuz; JAWA TS 350 Sport; YAMAHA XT660Z; KTM LC4 ADV; KTM LC8 ADV; obecnie KTM 625 SXC
Komentarz
-
Zamieszczone przez erwinw Zobacz postaNie zamykana wentylacja w kasku za 2 koła to lekkie przegięcie...Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
sigpic
Komentarz
-
Przeczytałem wasze opinie o kaskach pomacałem w sklepach i zdecydowałem że najprawdopodobniej zakupie nowego Airoh S5 http://www.airoh.pl/katalog/model/202, w piątek mają mieć mój rozmiar w enduromani. Dam wam znać jak się spisuje.
Komentarz
-
Uważaj z Airohem, bo nie na każdą głowę pasuje. Załóż go w sklepie i kręć się w nim dobre 30min. - jak nic nie będzie punktowo uciskać, to luzik. Jak będzie to ten ucisk szybko zamieni się w ból nie do wytrzymania. Ja się tak wpakowałem z zachwalanym szczękowcem SV55S, a do S5 już robiłem w ten sposób podejście i na mój baniak był równie do du..y.
Komentarz
-
Ja od konsultanta otrzymałem inną radę. Aby zmierzyć głowę, sprawdzić rozmiar w tabeli konkretnego producenta i kupić garnek o rozmiar mniejszy, ponieważ z upływem czasu wypełnienie kasku się ugniata i dopasowuje do kształtu głowy. Jak kupisz nowy kask w takim rozmiarze jak wychodzi z centymetra to po pewnym czasie może okazać się że jest luźny. W moim przypadku się sprawdziło, tzn kupiłem o rozmiar mniejszy i teraz jest cacy.
Komentarz
-
JADĄ, JADĄ, CHŁOPCY, CHŁOPCY NA JAPOŃCACH HEJ NIKT ICH NIE DO GONI BO KRĘCĄ DO KOŃCA!!
Komentarz
Komentarz