Hejka, jako że turystyczna szyba MGG rozstała się z Moim motocyklem kiedy to postanowiłem złamać nogę pewnego pięknego październikowego popołudnia i nie chciałem kupować takiej samej bo od początku nie pasował mi kąt pochylenia jej w moim kierunku co denerwowało mnie podczas jazdy w terenie więc postanowiłem zrobić sobie własnoręcznie owiewkę rejli ala Dakarówka. W końcu trochę poeksperymentowałem z szablonami i dopracowałem kształt i pochylenie owiewki które to najbardziej mi odpowiadały, został problem z czego ją wykonać pierwszy pomysł, poliwęglan grubości 3mm w hurtowni za nieco ponad 0,5 m2 policzyli mi ponad 80 złociszy więc postanowiłem szukać dalej i przypomniałem sobie o forumowym koledze Kaytec-u który wspominał że będzie coś rzeźbił w spienionym, utwardzonym PCV a w tej chwili ma zrobioną z tego materiału całą czachę więc podjechałem, pomacałem, wziąłem od niego arkusz i wymodziłem coś takiego:
20120412247.jpg20120412248.jpg20120412249.jpg20120412250.jpg20120412246.jpg
Materiał bardzo fajnie daje się kształtować na ciepło widziałem u Kaytec-a elementy wygięte pod naprawdę ostrymi kontami nic nie pękło i jest wystarczająco elastyczne. Całość czyli odrysowanie, wycięcie, dogięcie, wywiercenie otworów i zamontowanie zajęło mi nieco ponad 1h, pozostało jeszcze jakoś to pokolorować, lub okleić jakąś folią samoprzylepną, obawiałem się jak będzie się z tym jeździć bo jest nieprzejrzyste ale nie jest źle na stojąco wszystko widać na siedząco wystarczająca widoczność nad owiewką. Po testuję zobaczę jak nie to w/g tego samego szablonu zrobię szybę z poliwęglanu.
A jeszcze na dwóch fotkach tak pacze
załapało się moje home made podwyższenie kierownicy a pomysłu kolegi Kozła, w końcu można godnie i wygodnie jeździć na stojąco nie wyglądając jak s....cy kot, kiera podniosła się jakieś 5 cm jeszcze muszę ją delikatnie skorygować aby ramiona poszły troszkę do góry i będzie cacane
. No i oczywiście na ostatniej fotce nowe reflektorki by Łojek Tuning Parts
świecą w pytkę.
20120412247.jpg20120412248.jpg20120412249.jpg20120412250.jpg20120412246.jpg
Materiał bardzo fajnie daje się kształtować na ciepło widziałem u Kaytec-a elementy wygięte pod naprawdę ostrymi kontami nic nie pękło i jest wystarczająco elastyczne. Całość czyli odrysowanie, wycięcie, dogięcie, wywiercenie otworów i zamontowanie zajęło mi nieco ponad 1h, pozostało jeszcze jakoś to pokolorować, lub okleić jakąś folią samoprzylepną, obawiałem się jak będzie się z tym jeździć bo jest nieprzejrzyste ale nie jest źle na stojąco wszystko widać na siedząco wystarczająca widoczność nad owiewką. Po testuję zobaczę jak nie to w/g tego samego szablonu zrobię szybę z poliwęglanu.
A jeszcze na dwóch fotkach tak pacze

Komentarz