Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Łańcuch

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Takie jeszcze moje zdanie w temacie:
    lepiej zmieniać zębatkę zdawczą co 10kkm i smarować łańcuch co 500-800 km niż jeździć na nieruszanym zestawie do końca i smarować co 200 km - zresztą rozpisywałem tą teorię kiedyś na starym forum.

pzdr, Adam
    sigpic

Komentarz

A tu się z Tobą zgodzę i wymieniłem zębatkę zdawczą na nową, ale stosując wymianę + smarowanie zestawik dłużej podziała

Komentarz

ja zawsze wymianiam wcześniej zębatkę zdawczą (małą) wcześniej jak tylko zobaczę że zęby już zaczynają sie zaokrąglać, nie niszczy sie wtedy tak szybko łańcuch i tym samym tylna zębatka wytrzymuje dłużej. W KTMie też tak robie ale tam mała zębatka idzie raz na 2tys km choć by nie wiem jaka dobra była
        Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
        No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
        sigpic

Komentarz

pochwalony, ja wymianiam komplet. lancuch did 525 najmocniejszy - naciaga sie go srednio raz na 10 000km...polecam

Komentarz

Zamieszczone przez Mirek_Slupsk Zobacz posta
            "cochise" smarujesz co 1000 - 1500 km ??!! to ten smar musi być jakiś rewelacyjny ! (...)
            Zauważ, że to co aktualnie stosuję to nie smar tylko wosk do łańcucha. Poza tym po co mam smarować w nadmiarze, skoro co ok 1000km widzę że rolki zaczynają się lekko świecić? Wcześniej przyznam, na normalnym smarze hulał max 400 km.
            ...prawdziwy afrykaner sam wymyśla swoje historie, a potem zaczyna w nie wierzyć...

Komentarz

Zamieszczone przez yaraso Zobacz posta
              Bardzo dziękuję wszystkim za podpowiedzi (szczególnie fxrider świetnie opisał skutki).
              Luz był bardzo duży (po szwajcarze), od dołu łańcuchem mogłem dotykać do wahacza w połowie jego długości więc luz przekraczał 5cm
              W tej chwili jest około 3,5 cm a smar jaki zastosowałem to Motul Road +. Zobaczymy na wiosnę czy się sprawdzi.
              Pamiętaj że łańcuch może się rozciągać nierównomiernie więc musisz kontrolować naciąg w takim położeniu łańcucha, w którym luz jest najmniejszy. Co prawda to już oznacza że łańcuch jest bardzo zużyty i pewnie nadaje się do wymiany ale warto o tym pamiętać żeby sobie większych kłopotów nie narobić (patrz wyżej wypowiedź fxridera dot. skutków zbyt małego luzu).

Komentarz

Zamieszczone przez cochise Zobacz posta
                Zauważ, że to co aktualnie stosuję to nie smar tylko wosk do łańcucha. Poza tym po co mam smarować w nadmiarze, skoro co ok 1000km widzę że rolki zaczynają się lekko świecić? Wcześniej przyznam, na normalnym smarze hulał max 400 km.
                No to muszę przetestować ten wosk
                pzdr.

Komentarz

Odkopię.

Mam taki dylemat, przerabiam różne ustawienia, naciąg mam teraz na ok. 40mm, jak ja wsiądę to już praktycznie luzu nie ma. Teraz jeżdżę z plecakiem, jest o niebo lepiej niż wcześniej jak się obijał, szarpał po zrzucaniu gazu itp. Tylko boję się że za mocno teraz jest w dwie osoby.

Zastanawiam się jak zrobić dobrze, żeby samemu na asfalcie i terenie można polatać i także z plecakiem;/ Żeby było dobrze. Myślę jeszcze z ok5mm popuścić.

Komentarz

Wyreguluj pod obciążeniem,ja mam 3cm kiedy siedzę na moto i na moją wagę + bagaze wystarcza.
                    Jeżeli jest jeden cylinder to pozostaje tylko jeden wybór...
                    Jeżeli jest wybór to mogą być nawet cztery...

Komentarz

Teraz sprawdzałem, mam 4cm, jak usiądę(80kg) to luzu praktycznie nie ma. Mam Dida VX525(tak to chyba było) po ok. 5-6tys.km. Nie wiem czy jest sens więcej popuszczać. Chociaż jak wsadzę dodatkowo ok55kg to może lepiej popuścić?

Komentarz

ja bym poluzowal, ale popros kogos zeby ci usiadl na moto i wtedy reguluj i zostaw maly zapas na pasazera
                        Take care of your Tenere she will take care of you

http://tablica.pl/oferta/yamaha-xtz-...5-ID1LXXh.html

Komentarz

Lańcuch ma mieć luz pod obciążeniem inaczej będzie się nierówno wyciągał a w skrajnym przypadku załatwi łożysko wałka zdawczego i mamy kłopot...
                          Jeżeli jest jeden cylinder to pozostaje tylko jeden wybór...
                          Jeżeli jest wybór to mogą być nawet cztery...

Komentarz

Pracuję...
                          X