Witam mam mały problem ze stacyjką ,kluczyk wysuwa się w czasie jazdy i nie zamyka się blokada czaszami się zamknie i moje pytanie czy da się te usterki naprawić czy szukać innej stacyjki
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Stacyjka
Zwiń
X
-
Jedyne sensowne rozwiązanie to przyczepienie kluczyka do motocykla na czas jazdy. Ja używałem karabińczyka i poprzeczki kierownicy.
Czas3em dorobienie nowego kluczyka pomagało na jakiś czas (bo to też kwestia wytartego kluczyka jest), ale nie jest to reguła ani rozwiązanie docelowe.sigpic
Komentarz
-
właśnie, przecież można przerobić stacyjkę tak, żeby można było sobie wyjąć ten kluczyk nie gasząc silnika i wtedy tak jak Kaytec - do kieszeni i po problemie
też tak mam, choć na razie mi nic nie wypada, to bardziej patent pod wyjmowanie rzeczy z kufra bez gaszenia Teresy
a wyskakiwanie to albo wyrobiony kluczyk ( jak napisał fx ) albo wyrobiona stacyjka i wtedy się raczej już nic nie zrobi mądrego
Komentarz
-
Siema ja kiedyś przerabiałem temat bo przez taki wypadający kluczyk kupiłem moto odpalane wkrętakiem.
Poszedłem po taniości i kupiłem coś takiego http://allegro.pl/stacyjka-enduro-ki...199001890.html rozebrałem całą obudowę i przełożyłem bebechy przełączające (styki) z oryginalnej do tej chińskiej. Działa
Komentarz
-
Zamieszczone przez ostry Zobacz postawyczysc,nasmaruj, specyfikami typu wd itp.u mnie troche pomoglo
Komentarz
-
Smar i olej silikonowy są najlepsze zamków bo nie gęstnieją na mrozie nie spływają w wyższych temperaturach, warunek jest jeden nie może się znajdować stary smar z zanieczyszczeniami i produktami korozji bo w ten sposób zamek się zapycha i blokuje. Z doświadczenia wiem że w wielu przypadkach pomaga dokładne i obfite przepłukanie zamka czymś penetrującym np. CX, WD-60, Penetrus ale trzeba to robić na kilka etapów tzn. duże ilości wstrzykiwać do zamka, dać czas na rozmiękczenie osadzających się zanieczyszczeń i starego smaru potem ponownie porcja wstrzyknięta i trochę czasu tak ze trzy cztery razy co najmniej za każdym razem trzeba trochę pokręcić kluczykiem, powkładać i powyjmować go z zamka a dopiero wtedy wkroplić olej silikonowy i też trochę pokręcić kluczykiem aby się rozprowadził. Jednak najlepsza metoda to rozbiórka zamka na drobne i wyczyszczenie dokładne każdego elementu i przesmarowanie smarem silikonowym. Przyczyną wylataniakluczyka są najczęściej wyrobione lub zablokowane rygielki w zamku.
Komentarz
-
Nie, nie silikon do uszczelek w sprayu to zupełnie co innego, smar np.
SMAR_SILIKONOWY40g.JPG.thumb_62x150.jpg
olej np.
1_2cd85bad2388.jpgOstatnio edytowany przez robkri; 269.
Komentarz
Komentarz