Daj na przekaźniku masę bezpośrednio z aku,zobaczysz czy będzie poprawa i jaka różnica, będziesz wiedział gdzie szukać
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Przerobienie lampy "długiej" na H4
Zwiń
X
-
Ja wczoraj dałem masę bezpośrednio z akumulatora ma ramę - drugim przewodem (jeden - masowy, idzie na silnik). Tak na wszelki wypadek, bo masa z aku poprzez silnik i dopiero na ramę to moim zdaniem po tylu latach to straszny parch. Masę dałem pod śrubę pompy paliwa.--== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--
Komentarz
-
W jakimś temacie już pisałem, że u siebie wymieniłem główny przewód "-", wlutowałem nowe gniazdo bezpiecznika przy aku (na sztywno, oryginalne złączki były zielone), z regulatora przewód plusowy i minusowy poprowadziłem dodatkowo do aku. Kostki od altka i regulatora wywalone oczywiście. Teraz mam 14,4 V, wszelkie kombinacje typu światła + kierunki+stop+klakson+flash powodują sekundowe zawahanie i nadal 14,4 V."Na dobry początek - jedź na koniec świata"
Komentarz
-
jakbyco to mam kopie tego manuala do zrobienia przekaźników na światła
też wykonałem (miałem strate 1,5V !)ST legenda Dakaru http://passion4travel.pl/index.php/c...dow/motocykle/
FB: http://www.facebook.com/kamilltee
Komentarz
-
Zobacz przy okazji czarną kostkę, która znajduje się za regulatorem, obok przekaźnika rozrusznika. Ja miałem w środku niezły syf. Poleciłem by rozmontował ją też znajomy - okazało się, że ma również nie wesoło.Zamieszczone przez robkri Zobacz postaPlan jest taki że zrobię obejścia przewodów czerwonego i czarnego od reglera bezpośrednio do akumulatora oraz pociągnę nową masę od ramy do akumulatora bo coś czuję że wina jest po stronie starej instalacji tak jak radził Beniamin i Lukass
A tak w ogóle tam gdzie możesz to ucinaj stare końcówki, zdejmuj izolację, lutuj, zakłądaj porządny miedziany konektor, koszulki trmokurczliwe i zaciśnięty przewód lutuj do konektora.
Rozbież też przełacznik lewy oraz wszelkie kostki pod bakiem (jest ich tam z chyba sześć). Poczysć jak możesz, popryskaj preparatem kontaktującym, kilkukrotnie powtykaj i powyjmuj kostki aby tlenki usunąć. W końcu w tym roku to zrobiłem i od razu lepiej instalacja hula
Nie ma co się oszukiwać, ST mają już powyżej 15 lat i po tylu latach porządny przegląd instalacji się im należy.
Trochę się dziwię, gdyż masz Kamil całkiem ładne moto, zadbane a tu aż taka strata prądu...Zamieszczone przez kamilltee Zobacz postajakbyco to mam kopie tego manuala do zrobienia przekaźników na światła
też wykonałem (miałem strate 1,5V !)Ostatnio edytowany przez LukaSS; 4.--== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--
Komentarz
-
też się dziwię, bo motek naprawdę w Szwajcarii był dopieszczony, garażowany, smarowany (cała tylna kiwaczka ze świeżym smarem), doinwestowany...kostki nieutlenione
gdzieś znikało te 1,5V (pewnie na przełączniku?), w Wojtka strata była ok 1 V - też ma już przekaźniki,
Qbalon też ma ... tylko Safi pomagał wszystkim i sam jeszcze nie zdążył (szewc bez butów chodzi
)
co ciekawe: na regulatorze akcesoryjnym i wywaleniu kostek (zostawiłem konektorki), oraz podłączenia masy do akku (-)
nadal mam jakieś 13.2 V ładowania (4000rpm, światła 2 x H4 = czyli szału nie ma), Wojtek na orginalnym ma nieco więcej.Ostatnio edytowany przez kamilltee; 308.ST legenda Dakaru http://passion4travel.pl/index.php/c...dow/motocykle/
FB: http://www.facebook.com/kamilltee
Komentarz
-
Po użyciu preparatu typu kontakt, należy bezwzględnie zabezpieczyć czyszczone styki innym preparatem do(ja używam "isol").Inaczej zrobimy więcej złego,niż dobrego-niestety przekonałem się osobiście.Zamieszczone przez LukaSS Zobacz posta
Rozbież też przełacznik lewy oraz wszelkie kostki pod bakiem (jest ich tam z chyba sześć). Poczysć jak możesz, popryskaj preparatem kontaktującym, kilkukrotnie powtykaj i powyjmuj kostki aby tlenki usunąć. W końcu w tym roku to zrobiłem i od razu lepiej instalacja hula
Komentarz
-
Też o tym czytałemZamieszczone przez arek Zobacz postaPo użyciu preparatu typu kontakt, należy bezwzględnie zabezpieczyć czyszczone styki innym preparatem do(ja używam "isol").Inaczej zrobimy więcej złego,niż dobrego-niestety przekonałem się osobiście.
Jednak wiele osób nic nie mówi negatywnego po nie zastosowaniu preparatu konserwującego. Arek, zobaczymy po tym sezonie jak to będzie
--== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--
Komentarz

.Oczywiście rób jak uważasz ale,żeby nie wyszło tak, że na złość mamie złamię sobie palec.
Komentarz