Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Kreci ale nie zapala, brak iskry

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

[660] Kreci ale nie zapala, brak iskry

Jeszcze się dalej nie dobrałem ale wyglada na to ze brak iskry.

Jechalem sobie i nagle mi zgasł, krecilem krecilem i miejscami wygladalo ze jakby chciał załapac ale jednak nie odpalił.
    Paliwo jest, zbiornik czysty, swiece sprawdzalem inną ale iskry brak, zanim zaczne rozbebeszać motocykl chcialem sie dowiedzieć czy ktoś miał taki przypadek lub co najprędzej siada przy podobnych awariach w małej tenerce.

Dzieki.
    www.motoczesci24.com - części nowe i używane do zabytkowych motocykli, części do nowych motocykli, oleje, filtry, narzędzia.
    Zniżka dla XTZClub!

Inna świeca i sprawdź czy wszystkie końcówki kabli mocno siedzą na miejscu czyli cewka,moduł no i sama fajka ,pokręć też w ciemnym garażu i zobacz czy iskierki nie skaczą po kablu WN a potem po kolei podmieniaj cewkę ,kable na końcu moduł ,najlepiej pożycz ze sprawnej Tereski.
    Jeżeli jest jeden cylinder to pozostaje tylko jeden wybór...
    Jeżeli jest wybór to mogą być nawet cztery...

Komentarz

Może powtórzę co napisał Piotr ale ...

Po kolei zrobił bym tak: sprawdź czy daje iskrę (na innej świecy, bez wykręcania właściwej).
      Jak daje iskrę to zepsuta świeca w głowicy albo gaźnik coś nie tego.
      Jak nie daje iskry to sprawdź kable niskiego napięcia dochodzące do cewki.
      Jeden podaje napięcie a drugi sygnał z "przerywacza aparatu zapłonowego" (czy tam modułu w tak nowoczesnych sprzętach)
      Sprawdź żarówką-kontrolka. Na kablu zasilania ma być cały czas (po włączeniu zapłonu) +, a na kablu "sygnał" żarówka ma migać przy kręceniu rozrusznikiem.
      Jeśli test żarówką wychodzi ok to walnięta jest cewka (albo sama świeca).
      Jak coś nie tak z napięciem i sygnałem na cewce to sprawa jest bardziej skomplikowana. Wtedy w grę wchodzi moduł i czujniki wyłączające zapłon w klamce sprzęgła, stopce, na kierownicy.

Komentarz

Pracuję...
      X