Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

660 tenere - łożysko główki ramy -

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

660 tenere - łożysko główki ramy -

Mam problem z wybiciem bieżni dolnego łożyska główki ramy (yamaha 660 tenere). Nie jest się tam łatwo dostac, tak czy siak próbowałem dłogim prętem i jeszcze na kilka różnych sposobów ale nic z tego. Znacie jakieś metody, aby zrobic to w garażu?

Hmm robilem lozysko juz 2 razy i przy tym uczylem sie na wlasnych bledach wiec cos tam moge ci powiedziec. Dolna bieznia wychodzi w 3 sekundy, sa gdzie wyciete takie rowki po to by oprzec sobie tego otoz preta. Znaczy ja mialem, ale nie jestem pewien czy to nie rzezba poprzednikow. Problem natomiast mialem z gorna, franca nie chciala wyjsc za nic. Skonczylo sie na cieciu choc i to nie bylo latwe. Skoro na dole wyszla mi latwo to i na gorze zrobilem malutkie naciecia, moze uratuja mi dupsko albo komus w przyszlosci
    Ale tak jak pisalem poszukaj palcem takich naciec w gniezdzie
    Take care of your Tenere she will take care of you

http://tablica.pl/oferta/yamaha-xtz-...5-ID1LXXh.html

Komentarz

Słowo klucz: "napierdalać". Tylko równo i z umiarem. Od wibracji po jakimś czasie się ruszy.

Komentarz

a jeszcze bardziej się nie zapiecze ?

Komentarz

Nie.
          Take care of your Tenere she will take care of you

http://tablica.pl/oferta/yamaha-xtz-...5-ID1LXXh.html

Komentarz

A jak ta bieznia jest wpasowana? Jej średnica wewnętrzna jest choć o pół mm mniejsza niż średnica główki ramy?
            --== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--

Komentarz

lekko podgrzej malym panikiem samo lozysko, wydzie od 1 pukniecia. Przynajmniej tak to dziala w innych moto

Komentarz

Nagrzewać to trzeba gniazdo a nie łożysko. Inna rzecz, że przy wyjmowaniu to się za bardzo nie da wybrać co się grzeje
                Niemniej na ciepło zdecydowanie pomaga w takich manewrach - zwłaszcza przy wkładaniu.
                sigpic

Komentarz

Podepnę się pod temat, a dokładnie jakie kupić łożyska główki ramy razem z uszczelniaczami??
                  Oraz jaki jest moment dokręcenia łożyska
                  Ostatnio edytowany przez kaze_k; 2669.

Komentarz

Zamieszczone przez kaze_k Zobacz posta
                    Podepnę się pod temat, a dokładnie jakie kupić łożyska główki ramy razem z uszczelniaczami??
                    Oraz jaki jest moment dokręcenia łożyska
                    Łożyska to kupisz w każdym sklepie z łożyskami, niestety ale uszczelnienia tylko w aso, ale w zestawia naprawczym w larssonie znajdziesz uszczelniania i nawet czasami trafiają sie też dobre łożyska, w allbals to samo.
                    Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
                    No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
                    sigpic

Komentarz

Zamieszczone przez marcinjunak Zobacz posta
                      Łożyska to kupisz w każdym sklepie z łożyskami, niestety ale uszczelnienia tylko w aso, ale w zestawia naprawczym w larssonie znajdziesz uszczelniania i nawet czasami trafiają sie też dobre łożyska, w allbals to samo.
                      Kupiłem w Allbals, a jaki jest moment dokręcenia łożyska główki ramy??

Komentarz

W manualu masz wszystko podane, poczytaj.
                        Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
                        No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
                        sigpic

Komentarz

Ja raczej jestem ciekaw jak byś chciał kluczem dynamometrycznym to złapać
                          A tak poważniej to raczej kwestia wyczucia i praktyki, nie bardzo wiem jak to sensownie opisać żeby było użyteczne.
                          W skrócie: do średniego oporu i trochę odpuścić. Jak zrobisz to za lekko to będzie luz na łożysku (lub szybko się pojawi podczas jazdy; można dociągnąć), jak za mocno to łożysko szybko (ok. 10kkm) się wyrobi.
                          sigpic

Komentarz

No w sumie racja, nie ma jak tego złapać dynamometrycznym, odkręcałem specjalnym kluczem od gs 1150 akurat pasował. Dzięki za pomoc

Komentarz

Kluczem dynamometrycznym tak jak zresztą pisze fxrider sienieda bo trzeba by mieć specjalną nasadkę którą widziałem tylko w manualu, pewnie mają takie tylko w Japonii. Cóż tam mają różne fikuśne rzeczy których nie ma u nas: kimona, pędzelki do kaligrafii i dziwne nietypowe narzędzia, które przecież można zastąpić młotkiem czy kawałkiem rurki

Ale do rzeczy, dociągnij łożysko mocniej, tak żeby się, ułożyło a potem odpuść do momentu aż będzie się obracać bez oporów ale nie będzie luzu (stukania jak pociągniesz za lagi).
                              Jak będzie za luźno to będzie stukać, a jak będzie za ciasno to będzie się prowadził jak pijany, po sinusoidzie (sprawdałem .

Momenty dokręceń ważne są do śrub półek.

Kiedyś dokręcałem łożysko w kole samochodu z kluczem dynamometrycznym i instrukcją-Dokręcić o dany moment, odpuścić o odpowiedni kąt, znów dociągnąć ileś tam... a na końcu zdanie jeśli luz nie wyszedł dobry poprawić Więc to zawracanie głowy.

Komentarz

Pracuję...
                              X