Mam problem z wybiciem bieżni dolnego łożyska główki ramy (yamaha 660 tenere). Nie jest się tam łatwo dostac, tak czy siak próbowałem dłogim prętem i jeszcze na kilka różnych sposobów ale nic z tego. Znacie jakieś metody, aby zrobic to w garażu?
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
660 tenere - łożysko główki ramy -
Zwiń
X
-
Hmm robilem lozysko juz 2 razy i przy tym uczylem sie na wlasnych bledach wiec cos tam moge ci powiedziec. Dolna bieznia wychodzi w 3 sekundy, sa gdzie wyciete takie rowki po to by oprzec sobie tego otoz preta. Znaczy ja mialem, ale nie jestem pewien czy to nie rzezba poprzednikow. Problem natomiast mialem z gorna, franca nie chciala wyjsc za nic. Skonczylo sie na cieciu choc i to nie bylo latwe. Skoro na dole wyszla mi latwo to i na gorze zrobilem malutkie naciecia, moze uratuja mi dupsko albo komus w przyszlosci
Ale tak jak pisalem poszukaj palcem takich naciec w gniezdzieTake care of your Tenere she will take care of you
http://tablica.pl/oferta/yamaha-xtz-...5-ID1LXXh.html
-
Nie.Take care of your Tenere she will take care of you
http://tablica.pl/oferta/yamaha-xtz-...5-ID1LXXh.html
Komentarz
-
Zamieszczone przez kaze_k Zobacz postaPodepnę się pod temat, a dokładnie jakie kupić łożyska główki ramy razem z uszczelniaczami??
Oraz jaki jest moment dokręcenia łożyskaBył Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
sigpic
Komentarz
-
Zamieszczone przez marcinjunak Zobacz postaŁożyska to kupisz w każdym sklepie z łożyskami, niestety ale uszczelnienia tylko w aso, ale w zestawia naprawczym w larssonie znajdziesz uszczelniania i nawet czasami trafiają sie też dobre łożyska, w allbals to samo.
Komentarz
-
Zamieszczone przez kaze_k Zobacz postaKupiłem w Allbals, a jaki jest moment dokręcenia łożyska główki ramy??Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
sigpic
Komentarz
-
Zamieszczone przez kaze_k Zobacz postaKupiłem w Allbals, a jaki jest moment dokręcenia łożyska główki ramy??
A tak poważniej to raczej kwestia wyczucia i praktyki, nie bardzo wiem jak to sensownie opisać żeby było użyteczne.
W skrócie: do średniego oporu i trochę odpuścić. Jak zrobisz to za lekko to będzie luz na łożysku (lub szybko się pojawi podczas jazdy; można dociągnąć), jak za mocno to łożysko szybko (ok. 10kkm) się wyrobi.sigpic
Komentarz
-
Kluczem dynamometrycznym tak jak zresztą pisze fxrider sienieda bo trzeba by mieć specjalną nasadkę którą widziałem tylko w manualu, pewnie mają takie tylko w Japonii. Cóż tam mają różne fikuśne rzeczy których nie ma u nas: kimona, pędzelki do kaligrafii i dziwne nietypowe narzędzia, które przecież można zastąpić młotkiem czy kawałkiem rurki
Ale do rzeczy, dociągnij łożysko mocniej, tak żeby się, ułożyło a potem odpuść do momentu aż będzie się obracać bez oporów ale nie będzie luzu (stukania jak pociągniesz za lagi).
Jak będzie za luźno to będzie stukać, a jak będzie za ciasno to będzie się prowadził jak pijany, po sinusoidzie (sprawdałem.
Momenty dokręceń ważne są do śrub półek.
Kiedyś dokręcałem łożysko w kole samochodu z kluczem dynamometrycznym i instrukcją-Dokręcić o dany moment, odpuścić o odpowiedni kąt, znów dociągnąć ileś tam... a na końcu zdanie jeśli luz nie wyszedł dobry poprawićWięc to zawracanie głowy.
Komentarz
Komentarz