Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Problem z odpaleniem na ciepło
Zwiń
X
-
Tak rozrząd ustawiony prawidłowo koła zębate na znakach z górna krawędzią ,przed zmianą miałem olej 15w50 teraz 10w40
-
Może rozrusznik ma luzy i skleja Ci rozrusznik pobierając cały prąd, którego brakuje na iskre. Tulejki w rozruszniku mogły paść albo szczotki się skończyć.
- - - Zaktualizowano - - -
Zakładam, że po zmianie łańcucha rozrządu masz rozrząd ustawiony prawidłowo.
Zostaw komentarz:
-
Witam koledzy czego to może być wina że na baterii samochodowej auto odpala normalnie a st ledwo kręci rozrusznikiem zrobiłem luzy zaworowe książkowo ssące listek 0,19 wydech 0,29 zmieniłem filtr oleju ,łańcuch rozrządu ,olej poskładałem wszystko do kupy jak było wcześniej i teraz takie cyrki bez świeczek kręci jak szalony ze świeczkami ledwo zakręci ale nie mam mowy żeby przeskoczyła iskra o co qrwa kaman!Ostatnio edytowany przez Szuryga; 2961.
Zostaw komentarz:
-
Mam problem. Wymieniłem filtry powietrza, przeczyściłem moto. co by na sezon latało. ładnie odpala i chodzi ale ....
NIE MA MOCY POW 4000. Można spokojnie jechać ale denerwujące jest to że ja jej p...de a ona nic . Po prostu nie ma przyśpieszenie. nic nie ciągnie. pod górkę to już jakaś masakra.
co obstawiacie ? lede powietrze? coś z powietrzem czy może przytkany jakiś przewodzik z paliwem ?
Zostaw komentarz:
-
Flache wisisz
I to był porządny przegląd motocykla. Ciesze się, że już działa
Zostaw komentarz:
-
Chyba w końcu udało się opanować problem odpalania (odpukać w nie malowane). Trochę mi to zajęło, jako iż między czasie mi się syn urodził i babcia Teresa poszła w odstawkę
Co zrobiłem, pomijam kolejność wykonywanych prac, bo było tego tak druzo, że sam się już pogubiłem, co i kiedy rozbierałem. Nie mniej jednak, poszukiwanie usterki odbywało się metodą prób i błędów:
1. rozebrałem gaźniki w sumie dwa razy. Dodatkowo poszły nowe zawory pływakowe, nowy komplet uszczelek, nowe zawory ssania.
2. podmieniłem cewkę
3. podmieniłem pompę paliwa
4. sprawdziłem instalacje elektryczną, kabelek po kabelku, oczyściłem wszystkie styki w kostkach, znalazłem dwie „liche” złączki. Nie na tyle „liche” zęby nie kontaktowały, ale je wymieniłem na wszelki wypadek.
5.podmieniłem „moduł” - wielkie dzięki „Dex”
6.wymieniłem świece
7.wymieniłem przewody wysokiego napięcia
8.nowe filtry paliwa
Moto zaczęło odpalać, od strzału, bez względu, czy ciepłe, czy zimne. Co było przyczyną problemów z odpalaniem...obstawiam przewody wysokiego napięcia. Przypominam, iż rok temu wymieniłem przewody na nowe (miedź), więc nie były jako pierwsze na liście potencjalnych przyczyn awarii. Najwyraźniej, musiały być słabej jakości. Teraz też jest miedź w silikonowej izolacji, ale od innego dostawcy.
Po wszystkich w/w zabiegach, silniczek pracuje równiutko, nie faluje, ładnie dał się jałowy wyregulować. Nic tylko jeździć.
Moto jeszcze czeka na zrobienie hamulcy, zanim sezon zostanie otwarty w pełni
Dziękuję wszystkim za rady, porady i pomoc w opanowaniu tematu.
Zostaw komentarz:
-
Dzieki za wytlumaczenie. Tak jak mowisz, widzialem tego sporo na na eBay'u, wiec z ewentualnym zakupem problemow nie bedzie. Sprawdze te membranki rownierz przy rozbiorce.Zamieszczone przez LukaSS Zobacz postaZawór aircut. zawór działa przy schodzeniu z obrotów, by nie strzelało z rury - tak najprościej. Jest tego masa w necie na sprzedaż choć jest to jeden z kilku elementów, które przezywają gaźniki czy cały motocykl. Rozkręć i zobacz czy nie masz którejś dziurawej - przy okazji.
Zostaw komentarz:
-
Zawór aircut. zawór działa przy schodzeniu z obrotów, by nie strzelało z rury - tak najprościej. Jest tego masa w necie na sprzedaż choć jest to jeden z kilku elementów, które przezywają gaźniki czy cały motocykl. Rozkręć i zobacz czy nie masz którejś dziurawej - przy okazji.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez LukaSS Zobacz postaLondon calling...
Kiedy już ściagniesz gaźnki, ściągnij gumy łączące je z głowicą. Jak są wyrobione, mocno popękane przy ich ściskaniu to tez wymieniaj (są dość tanie).
Linkę ssania masz dobrze wyregulowaną? Linka po wduszeniu ssania nie napina listwy na gaźnikach? Linka ta ma mieć luz 2-3mm.
Dopisuje linkie ssania i gumy do mojej listy “do sprawdzenia”.
Jak juz tak rozkladamy gaznik na czynniki pierwsze, to co to jest i do czego slurzy?
Nie zagladalem do tej membranki jak robilem gazniki.
Zostaw komentarz:
-
London calling...
Kiedy już ściagniesz gaźnki, ściągnij gumy łączące je z głowicą. Jak są wyrobione, mocno popękane przy ich ściskaniu to tez wymieniaj (są dość tanie).
Linkę ssania masz dobrze wyregulowaną? Linka po wduszeniu ssania nie napina listwy na gaźnikach? Linka ta ma mieć luz 2-3mm.Ostatnio edytowany przez LukaSS; 4.
Zostaw komentarz:
-
Dzięki za info. Poszperam o tych “iglicach” ssania.Zamieszczone przez LukaSS Zobacz postaO zaworkach (iglicach) ssania poczytaj na forum, jest sporo info na ten temat
Kedo.com Trzeba je sprawdzić, a jak nie to kupować zestaw oryginalny (w Kedo.com nie mają gumek uszczelniających).
Śruba składu mieszanki 2 obroty ma być wykręcona - wg. serwisówki (to jest ustawienie wyjściowe).
Jeśli obroty falują - może to być lewe powietrze na połaczeniu gaźnik-głowica (w mniejszym stopniu wpływa na to też połączenie airbox-gaźnik).
A kolega? Pewnie świece mu szlag trafił, przejechał się, moto było na ssaniu, nie rozgrzał silnika i... problem gotowy.
Jesienią w UK jak byłem to mało kto śmigał, zimno się strasznie zrobiło, a później w tv oglądałem już śnieżyce
Przecieki powietrza są na mojej liście do sprawdzenia, przy wymoncie gaźników.
Jak odpalałem moto w czasie tego zimowego postoju, to zawsze czekałem, aż się wentylator włączy, dopiero potem gasiłem.
Zauważyłem, że jak jest poniżej +7 stopni to dopiero ludzie zaczynają motory w domu zostawiać. A co do zimy, to wiesz telewizja “powiększa” - patrz niektórych redaktorów TVN, więc i też zimę w Anglii zrobili większą niż była. Śniegu co kot napłakał, nawet na rękawie dużo nie dało się polatać
Zostaw komentarz:
-
O zaworkach (iglicach) ssania poczytaj na forum, jest sporo info na ten temat
Kedo.com Trzeba je sprawdzić, a jak nie to kupować zestaw oryginalny (w Kedo.com nie mają gumek uszczelniających).
Śruba składu mieszanki 2 obroty ma być wykręcona - wg. serwisówki (to jest ustawienie wyjściowe).
Jeśli obroty falują - może to być lewe powietrze na połaczeniu gaźnik-głowica (w mniejszym stopniu wpływa na to też połączenie airbox-gaźnik).
A kolega? Pewnie świece mu szlag trafił, przejechał się, moto było na ssaniu, nie rozgrzał silnika i... problem gotowy.
Jesienią w UK jak byłem to mało kto śmigał, zimno się strasznie zrobiło, a później w tv oglądałem już śnieżyce
Zostaw komentarz:
-
Jak regenerowałem gaźniki to śrubki mieszanki i o-ringi nowe poszły. Śruby były odkręcone 2.5oboru i tak samo też nowe odkręciłem.Zamieszczone przez LukaSS Zobacz postaCoś nie tak jest z układem wolnych obrotów/ssania. Tak jakby zalewało. W jakim stanie masz zaworki od ssania? Ile dajesz ssania przy rozruchu? Ile masz odkręcone śruby składu mieszanki?
Nie wiem czy świece zapłonowe będą OK.
PS. Jak masz zimę to nie ruszaj moto, niech nic się nie wietrzy. Przygotuj do zimy, akumulator do domu pod łóżko (co miesiąc ładowanie) i tyle. Kolega z garażu też tej zimy wietrzył, wietrzył i wywietrzył tak, że moto nie pali
Ssanie wyciągam do końca. Moto przy starcie na zimno (kiedy jeszcze startowało) paliło od pierwszego strzału, bez manetki. Wskakiwało na jakieś 1500obr., po dwóch trzech sekundach rwało do 4000obr., i wtedy obniżałem ssanie tak żeby 2000-2500obr. utrzymać. Po rozgrzaniu ssanie w duł, i 1300-1500obr. na jałowym.
Na ciepło, moto startowało od strzału, bez manetki, bez ssania.
„zaworki od ssania” - co to, gdzie to, jak ocenić stan, gdzie kupić na wymianę? Wiedziałem, że mnie to czeka wcześniej czy później, czułem że same dysze i zawór pływakowy, to nie wszystko jak robiłem gaźniki, i jeszcze czeka mnie przyjemność ich rozbierania
Tak jak „kedar” napisał, świeczki OK, były NGK Irydowe, ale mam jeszcze stare/poprzednie świece również NGK, które są w nie najgorszym stanie. Testowałem moto na obu zestawach.
Zima w UK to nie sybir, moto stało z przerwami raptem około sześciu tygodni, tu sezon trwa praktycznie cały rok. Podczas kiedy ja wymiękłem na te parę tygodni, kumpel z roboty cały czas jeździł motorem...może dlatego, że nie ma samochodu
Lukass, a co u Twojego kumpla w moto się stało?
Zostaw komentarz:
-
angielska zima nie jest taka straszna
świece były ok, sam czyściłem i przerwę ustawiałem
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: