Witajcie.
Jako żem nowy wybaczcie jeśli popełnię jakieś faux-paux tym tematem bo gdzieś jest taki temat
. Zakupiłem Terese, obejrzał i obmacał mi ją znajomy zapaleniec co to od matki z cyca dostawał E95 zamiast mleka, zatem nabyłem. Sprawdził poziomy płynów, podstawowe luzy itp. Od tego czasu trochę dzidowałem po łąkach i lasach a trochę po mieście. Moto kupiłem z typowymi klockami enduro, całkiem niedawno nabyłem Mitasa na przód i rzeczywiście poprawa jest. Moto odpala poprawnie, po dłuższym postoju nieco dłużej trzeba kręcić ale w końcu odpala. Przesmarowałem łańcuch, zabrałem się za gaźnik oddałem do rozebrania i wyczyszczenia, wymieniłem gumowe tuleje doprowadzające powietrze do gaźnika, zmieniłem filtr powietrza. Klocki są, hamulce działają, naprawiłem ssanie. Podczas jazdy Tenera dosyć mocno hałasuje w okolicach przedniego koła, luzu niby na łożyskach nie ma bo jak wymieniałem gumę to sprawdzałem. Wymieniłem rolkę prowadzącą łańcuch, bo starej nie było. Olej wymienię po sezonie. Moto grzeje się zasadniczo tylko przy ostrym dzidowaniu, w sumie dosyć rzadko temp skacze wyżej niż do połowy. No chyba że zakopię się w piachu. Po jakimś w sumie tysiaku na liczniku zaczęło cieknąć paliwo z rurki na dole gaźnika. Chwilowo zaślepiłem, czekam aż mój mechanik wróci z urlopu.Co wg. was powinienem jeszcze sprawdzić, wymienić w świeżo zakupionym motku, na co zwracać uwagę, czego nie robić.Czy strzały w tłumik przy schodzeniu z obrotów są w tym moto normalne? Mechanik twierdzi że to typowe w tym silniku, ale jako że znamy się raptem od 2 m-cy wiary w niego nie mam jeszcze za wiele. Chciałbym przy niej sobie pogrzebać jak przyjdą jesienne dni, pomalować conieco i to co będe mógł zrobić sam. Mamy z kumplem w planach wyprawę na Bałkany za rok i chciałbym trochę sobie Teresę pomacać i wiedzieć trochę więcej niż teraz. Zdolności i chęci posiadam, natomiast wiedzy trochę mniej. Kiedyś naprawiałem swoją motorynkę a pózniej Fiata 126p i to nawet ze skutkiem pozytywnym, ale pomiędzy była długa przerwa 
Liczę na wyrozumiałość i spodziewam się fali hejtu ale wybaczcie "Juniorowi"
Jako żem nowy wybaczcie jeśli popełnię jakieś faux-paux tym tematem bo gdzieś jest taki temat

Liczę na wyrozumiałość i spodziewam się fali hejtu ale wybaczcie "Juniorowi"

Komentarz