Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

nieregularny stukot w okolicy sprzegła lub skrzyni

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

[660] nieregularny stukot w okolicy sprzegła lub skrzyni

Witam wszystkich

jestem posiadaczem teresy 660 z 94r 3yf ( 24 000km nie wykluczam że to oryginalny przebieg) od około roku i zrobiłem ponad 7tyś i mam wrażenie że stukanie się nasila

Stukanie:
    stuka gdzieś w okolicach sprzęgła lub skrzyni w każdym razie na dole
    stuka czasem miarowo czasem nie, raczej nie szumi jak łożysko

Jak zapinam bieg i dodaje gazu popuszczając sprzęgło stukanie zanika
    nie stuka głośniej na wyższych obrotach

Co radzicie?

Zamieszczone przez Stach Zobacz posta
    Co radzicie?
    Odwiedzić Powitalnię

Pozdrawiam,
    Gosia
    Łoś, w przeciwieństwie do jelenia i innych zwierząt, choć lubi czasem pobujać w obłokach, nie ma wygórowanych ambicji...

Komentarz

Kosz sprzęgłowy?A biegi jak wchodzą?
      Jeżeli jest jeden cylinder to pozostaje tylko jeden wybór...
      Jeżeli jest wybór to mogą być nawet cztery...

Komentarz

A jak moto odpalone na luzie stoi i wciskasz sprzęgło to też stuka?

Komentarz

Siema

Dzięki za odzew

na luzie stuka i na wciśniętym sprzęgle też stuka
          biegi wchodzą ok

Komentarz

Czyli rozumiem że niezależnie czy trzymasz sprzęgło czy nie stukot jest ? jeżeli tylko gdy wciskasz sprzęgło przez chwile stukocze to zapewne kosz sprzęgłowy ale to normalna dolegliwosc w 660, przynajmniej na starym forum tak stwierdzili fachowcy

Komentarz

U mojej jest podobnie z tym że jak gwałtownie dodam gazu zmnieniając bieg z jedynki na dwojke tak sie dzieje,ale obstawiam że mogą to być kosz/tarcze itp... od kupna nie zagladałem tam więc trzeba to rozkrecic i obadac a to nic nie kosztuje
              u kolegi pewnie mogło sie coś poluzować i przez to stuka
              ,ale to jest niemłody singiel wiec nie ma co sie dziwic

Komentarz

Najpewniej sprężynki kosza sprzęgłowego są dwukierunkowe tak jest w ST - 3 w przód i 3 w tył, jak przy dodawaniu gazu to te w przód, jak bez gazu to te w tył. Maja one na celu amortyzować poszczególne siły. Łatwo do tego dojść ściągając kosz - wszystko od razu widać - sprężynki na ogół w takiej sytuacji są połamane. Da się z tym jeździć ale radziłbym sprawdzić czy to na pewno to, samych sprężynek nie da się tak po prostu wymienić trzeba roznitować kosz - polecam wymianę całego kosza. O ile to właśnie to.
                http://www.informatyzacja.com

Komentarz

dzieki za podpowiedzi
                  rozebrałem kosz i sprężynki w całości i wyglądają na sprawne
                  jest delikatne pęknięcie na tuleji która jest w koszu ta co okala wał idący skrzyni aly czy to by stukało
                  kosz jak skręciłem raczej nie miał luzów
                  A mogą to wyć jakieś lusy na zębatkach?

Komentarz

Jak tak to nie mam pomysłu, nie widziałem nagiej 660
                    http://www.informatyzacja.com

Komentarz

tak czy inaczej zamierzam zrobić moją tereską jakieś 6000-7000 km na wyjeździe do Gruzji i Armenii
                      walić stukot to raczej nie korba
                      mam wrażenie że to ten wałek który wchodzi do skrzyni i może jego zębatka
                      jad dojadę do kraju dam znać czy dała radę

Komentarz

Dawno nie zaglądałem
                        Ale obiecałem więc piszę...
                        Tak jak napisałem tyk zrobiłem czyli ze stukoczącym silnikiem pojechaliśmy na Kaukaz
                        Teresa Zawiozła mnie tam i do kraju
                        zrobiłem łącznie ok 10 000 km i silnik kaput
                        Kupiłem inny silnik zamontowałem a stary mam na części (nadal nie wiem co to było)

Komentarz

Zamieszczone przez Stach Zobacz posta
                          Dawno nie zaglądałem
                          Ale obiecałem więc piszę...
                          Tak jak napisałem tyk zrobiłem czyli ze stukoczącym silnikiem pojechaliśmy na Kaukaz
                          Teresa Zawiozła mnie tam i do kraju
                          zrobiłem łącznie ok 10 000 km i silnik kaput
                          Kupiłem inny silnik zamontowałem a stary mam na części (nadal nie wiem co to było)
                          Hej, co to znaczy silnik kaput? nie odpalał, rozleciała się skrzynia?
                          A z wyjazdu na Kaukaz będzie jakaś relacja?
                          "Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad. Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania." Benjamin Franklin

Komentarz

Odkopię. Nie dawało mi spokoju takie hmm.. stukanie(?); na wolnych obrotach najbardziej to słychać. Moto miało remontowaną górę 5 tys km temu, jakiś rok temu. Gdy silnik chodzi na wolnych to co kilka sekund są takie dziwne stuki z okolic sprzęgła.
                            Jako, że okazja była je rozebrać, gdyż się prawie skończyło dzisiaj się za to wziąłem. I mam mieszane uczucia. Niby dużych luzów kosz nie ma, bo stawiam na niego, ale coś tam jest. Jak się złapie hmm powiedzmy w sposób jak się sprawdza np. łożysko w kole na lewarku, ma wyczuwalny luz. Ma także luzik ale mniejszy lewo prawo. Pytanie, co tam się może zużyć, jak z tym walczyć, czy olać? mam nowe tarczki i sprężyny, czy po ich wymianie sprzęgło będzie "ciaśniejsze" i luz będzie mniejszy?

Pomóżcie panowie, bo nie chcę bez sensu składać nie znajdując przyczyny prawdopodobnej usterki.. Idę pomierzyć sprężyny i tarcze czy mieszczą się jeszcze w graniach tolerancji z ciekawości.

Komentarz

Zdejmij kosz i sprawdź sprężyny kosza, te które przenoszą moment oraz łożysko, będziesz miał jasność.
                              Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
                              No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
                              sigpic

Komentarz

Pracuję...
                              X