Hej forumowicze,
Mam prośbę - pomóżcie mi proszę w uzyskaniu prostych informacji, które dla mnie laika niestety są problemem. Chciałbym wymienić w ciągu najbliższego tygodnia olej - sam. Moto jest moim pierwszym sprzętem więc zdobyłem trochę wiedzy z netu i manuala ściągniętego z chomika
dla xtz 660 z 91r. Niestety moja 660 jest z 97r i nie wiem czy dane będą identyczne dla mojego sprzętu. To czego się dowiedziałem to : najpierw rozgrzać silnik - a po kilku km przystąpić do wymiany, poczekać kilka minut ( do 10 aby mnie olej nie poparzył ), odkręcić osłonkę od silnika a następnie korek spustowy. I tutaj mam 2 pytania - poratujecie może zdjęciem w którym miejscu dla 660 znajduje się ten korek ? zaglądałem wstępnie pod moto ale nie jestem pewien w którym miejscu się znajduje - wg. mnie boku silnika w dolnej części a nie zupełnie od spodu, poza tym czy jest tylko jedna śruba do odkręcenia czy są np. 2 korki które trzeba odkręcić aby spuścić cały olej z moto a nie tylko część - takie informacje też były w necie. Następna jest ponoć wymiana filtra - znajduje się z boku silnika, nowy trzeba posmarować na krawędzi olejem od strony którą będziemy wkładali do środka. Jak już wkręcimy ponownie korek spustowy to wlewamy 2.7 l oleju ( + ewentualnie do 200 ml ) tak było w necie - dla 660 z 97r. Później ponownie rozgrzewamy silnik i sprawdzamy na bagnecie ( i tutaj mam kolejne pytanie - czytałem odnośnie tego sprawdzania informacje na forum i generalnie nie wiem do końca jak to się powinno zrobić ). Po wyłączeniu moto na gorącym silniku, odczekać kilka sek , wyjąć bagnet wyczyścić i sprawdzić ponownie. Czy poziom oleju powinien wyglądać na bagnecie w moto tak jak w samochodzie ( umazany na grubo, w sposób widoczny, od samego czubka do połowy zaleconego poziomu - między F a E ), czy może powinna być jakaś plamka i jakaś pojedyńcza kreska w najwyższym poziomie bagnetu ? Bardzo proszę o informacje
Mam prośbę - pomóżcie mi proszę w uzyskaniu prostych informacji, które dla mnie laika niestety są problemem. Chciałbym wymienić w ciągu najbliższego tygodnia olej - sam. Moto jest moim pierwszym sprzętem więc zdobyłem trochę wiedzy z netu i manuala ściągniętego z chomika

Komentarz