Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Metaliczne stuki podczas krecenia rozrusznikiem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

[660] Metaliczne stuki podczas krecenia rozrusznikiem

Witam! mam mały problem z moja tenerka 660 otoz podczas krecenia rozrusznikiem nie zawsze lapie a jak juz zalapie to wychodza metaliczne stuki (tylko podczas dluzszego krecenia) rozebralem pokrywe od strony motoplatu i co sie okazalo ze ta zebatka ktora w prawo sie ma obracac bez oporu a w lewo lapac i krecic silnikiem nie zawsze łapie, i tutaj wlasnie moje pytanie czy jest szansa naprawienia tego,czy tylko wymiana na nowe? Podejrzewam ze beda tam jakies zapadki ktore z biegiem czasu i eksploatacji sie zurzyły.

Można sie pobawić z wymianą rolek na nadwymiarowe, konieczne będzie też przetoczenie bieżni chyba.

Komentarz

Można wymienić sprężynke ktora oplata rolki. Ja zalożyłem z uszczelniacza lagi.Rozrusznik śmiga jak nowy

Komentarz

a skad takie rolki mozna zdobyc albo z czego dopasowac?

Komentarz

chcialem dzisiaj zajrzec do tego sprzegla rozrusznika ale nie poradzilem sobie z odkreceniem magneta czy jest jakis sposob na zablokowanie walu zeby stal w miejscu w ktm lc4 taka pomocna srubka jest a tutaj nic nie widze

Komentarz

W japońcach nie ma czegoś takiego, LC4 jest lepiej pomyślany do rozbiórki.
            Do japończyków są specjalne przyrządy do blokady sprzęgła (można dorobić jeśli ma się zbędną metalową przekładkę sprzęgła), ja w takich sytuacjach odkręcam problematyczne śruby blokując wał za pomocą skrzyni biegów (5ty bieg) i tylnego ham. lub blokady łańcucha.
            Generalnie w małych XTZ z tego co czytałem ciężko jest zdjąć to magneto - często trzeba podgrzewać i mieć specjalny ściągacz, żeby je potem ze stożka zsunąć (było na starym forum pokazane).

pzdr, Adam
            sigpic

Komentarz

Z magnetem to jeszcze pół biedy bo jak ma się dobry ściągacz i zblokujesz jak Adam pisze napęd przez skrzynię spokojnie można zdjąć koło magnesowe,
              a co powiecie o wciskanym na czop wału na gorąco kole rozrządu?
              Dla mnie to porażka totalna podobnie jak bolce w zaciskach hamulcowych, tego nigdy nie zapomnę i zawsze będę wyzywał żółtych ludzi za te rozwiązania.
              Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
              No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
              sigpic

Komentarz

Wątek ze ściągaczem jest tutaj: http://xtzclub.pl/threads/858-Proble...ll=1#post11664
                "Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad. Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania." Benjamin Franklin

Komentarz

Pracuję...
                X