Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

moc silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• marcinjunak
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez piotr13 Zobacz posta
    to już chyba lepiej od razu kata kupić (to ja powiedziałem ?...)
    miałem to napisać ale ugryzłem się w język żeby znowu nie mówili że zaraziłem się tylko ja

Zostaw komentarz:

• piotr13
    odpowiedział(a)
    Żeby poprawić wchodzenie na obroty to wystarczy pobawić się się z podciśnieniową przepustnicą to poprawia reakcję dosyć radykalnie.Co do większych zmian to jedna pociąga za soba drugą trzecią ,zmienisz wałek rozrządu-podniesiesz sprężanie-wymieniasz korbowód na mocniejszy itd,itd.Jeżeli dysponuje się czasem i gotówką w większych ilościach to realne jest 70 KM ale trwałośc takiego pieca to 15 tys max a i podwoziem trzeba by sie zająć to już chyba lepiej od razu kata kupić (to ja powiedziałem ?...)

Zostaw komentarz:

• pryk
    odpowiedział(a)
    Po co zwiększyć skok, będzie się to wiązało z większą przeróbką. Nie lepiej opóźnić ich otwarcie?

- zwiększyć ilość powietrza prze odp. filtr
    - zwiększyć dyszę w gaźniku
    - zrobić polerkę
    - pobawić się z rozrządem
    - zmienić układ wydechowy na przelotowy

Rozumiem, że to poprawi wkręcanie się na obroty?

Zostaw komentarz:

• piotr13
    odpowiedział(a)
    Napełnianie cylindra można zwiekszyć przez poprawienie dolotu czyli generalnie głowicy,większy czy inny gażnik to niewiele tu zmieni .Trzeba by skorygować i wypolerować kanały w głowicy,pobawić się z zaworami(większy skok) ale to już ze zmianą wałka rozrządu się wiąże

Zostaw komentarz:

• pryk
    odpowiedział(a)
    Chcę zwiększyć napełnienie cylindra w xtz660, przez większą rzeźbę.

Zostaw komentarz:

• fxrider
    odpowiedział(a)
    Ale co kombinujesz? Jaki efekt chcesz osiągnąć ?

Zostaw komentarz:

• pryk
    odpowiedział(a)
    Gaźników szukać tylko wśród crossówek?

Zostaw komentarz:

• fxrider
    odpowiedział(a)
    Słaba szansa, aby udało Ci się to sensownie zgrać i osiągnąć efekt lepszy niż na gaźnikach seryjnych (ew. lekko dłubniętych).
    Mówiąc grać mam na myśli dobranie iglic, 3 różnych dysz i kilku innych parametrów.
    No nawet jeśli to i tak efekt nie będzie rewelacyjny. Moc litrowych sportów nie kryje się w gaźnikach.

pzdr, Adam

Zostaw komentarz:

• pryk
    odpowiedział(a)
    Witam, chciałem się zapytać czy jako dawcę gaźników można wykorzystać takie z litrowego sporta i pozostawić jedynie dwa?

Pozdrawiam

Zostaw komentarz:

• piotr13
    odpowiedział(a)
    Ciekawa rzecz,ale przy takim sprężaniu to seryjny korbowód nie za wiele wytrzyma ,ale jeżeli wymieniono wał na lepszy to seryjnego ktm powinna przetrzymać

Zostaw komentarz:

• fxrider
    odpowiedział(a)
    Przypadkiem natrafiłem:

Ciekawa rzeźba - XTZ z takim silnikiem to byłaby rakieta - ciekawe tylko jak długo

Zostaw komentarz:

• fxrider
    odpowiedział(a)
    W gaźniku podciśnieniowym można rozwiercić otworki wyrównujące ciśnienie - zazwyczaj są od dołu plastikowej przepustnicy, zaraz obok iglicy. Można też minimalnie skrócić sprężynę. Te zabiegi poprawią czas reakcji na dodanie gazu w takim gaźniku (przepustnica podciśnieniowa będzie szybciej się otwierać).

Zostaw komentarz:

• piotr13
    odpowiedział(a)
    Gdzieś czytałem o poprawieniu wchodzenia na obroty dzięki kombinacji z podciśnieniowym otwieraniem drugiej gardzieli,coś trzeba przewiercić w tłoczku bodajże,ale to po niemiecku było więc ktos z lepszą znajomością niemieckiego powinien się wypowiedzieć

Zostaw komentarz:

• kowal73
    odpowiedział(a)
    LukaSS jak na razie to wolne dywagacje. Jak pisałem już na to czasu nie ma. Przed wyjazdem jeszcze rozwiercę oryginalny wydech / w środku jest takie skrzydło które należy obciąć i otwory w rurze rozwiercić kolega podesłał z rosyjskiej strony xt/ dam jak pisałem większą tylną zębatkę i tyle. Reszta w przyszłości. Gaźniki kuty tłok i inne dłubania zostawiam na następną zimę. Zobaczę ile km w tym sezonie zrobię i czy tłok już będzie do wymiany.
    Ostatnio edytowany przez kowal73; 528. Powód: cóś

Zostaw komentarz:

• LukaSS
    odpowiedział(a)
    Cała ta dyskusja to same super pomysły, ale raczej na pomysłach pozostanie

Kowal, zobacz czy można kupić zestaw dysz Dynojet i filtr K&N do XT600 Z. Warto by było to założyć i przy okazji jakiś przelotowy wydech dać. Bedziesz raczej zadowolony z tego rozwiązania.
    Ew. na upartego można dodatkowo splanować głowicę o 0,5-0,8 mm i o tyle samo wycięcia pod zawory w tłokach jeśli takowe są.

Zostaw komentarz:

Pracuję...
X