Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Rozrząd- pytanie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

[750] Rozrząd- pytanie

Witajcie.
    mam pytanko - a w zasadzie dwa
    1. czy 11 ząbek w napinaczu kwalifikuje rozrząd(łańcuszek) do wymiany?
    2. Czy podczas obracania wałem na łańcuszku może pojawiać się moment wyczuwalnego luzu? - czy przyczyną jest jakieś nadzwyczajne miejscowe rozciągnięcie?
    Wstawiłem moto do serwisu w celu regulacji luzów zaworowych,synchro gaźników i poprosiłem o sprawdzenie rozrządu (uszczelka pod pokrywą do wymiany)
    i fachman zwrócił uwagę na ten opisany moment wyczuwalnego luzu łańcuszka.

To co to za fachman jeśli takie pytania zadaje?

Wymień łańcuszek i będziesz miał spokój. Delikatne luzy moga być czy w przedniej części czy tylnej. Zalezy jak się ustawią wałki. Jednak ten luz nie może być zbytnio wyczuwalny, gdyz masz prowadnice i napinacz, który ma za zadanie m.in. niwelować luzy.
    --== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--

Komentarz

Może napinacz na ząbkach nie trzymać. Kiedy silnik stanie, wałek pręży i wyciska napinacz= pojawia sie luźny łańcuch. Sprawdz napinacz a sie przekonasz.

Komentarz

I doszło do wymiany łańcuszka (od kawy) doszedłem do wniosku że jeżeli już jest rozbebeszone to lepiej teraz 11 z 15 ząbków nie gwarantowało spokoju. (centralna podstawka poczeka jeszcze troszke)
        jednak nie można wierzyć w to co mówi niesprawdzony sprzedawca bo twierdził że regulacje były robione 3 kkm do tyłu + moje 8 kkm =11kkm (powinny bać zawory ok. a co ciekawe tylko wydechowe trzymały wymiar fabryczny a wszystkie ssące do reg. (2 prawie podparte)

zdecydowałem też o obniżeniu iglicy o 1 ząbek (zobaczymy przy pomiarze temp. spalania czy decyzja była słuszna)

"To co to za fachman jeśli takie pytania zadaje?"
        fachman nie jest najgorszy jest wybitnie dokładny ale praktykę z takim silnikiem miał tylko przy trx-ie i uważ że ten luz może wynikać ze sposobu pracy tłoków.

Komentarz

Pracuję...
        X