Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Trudny temat czyli nie odbijające sprzęgło

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Trudny temat czyli nie odbijające sprzęgło

Panowie,
    w was ostatnia nadzieja.
    Założone sprzęgło z nowymi sprężynami podobno twardszymi, sprzęgło ustawione na punkt, a klamka nie odbija. Uprzedzę pytanie, linka chodzi jakby była nowa, wszystko jak w manualu
    You do not have permission to view this gallery.
    This gallery has 1 photos.

Ale sprzęgło rozłącza ? Tzn po wciśnięciu klamki jedynka wchodzi bez zgrzytu? Jeżeli na 100 % jesteś pewny poprawności złożenia to ewentualnie powinien być pomiędzy tarczami taki druciany spręzysty pierścień ale on ma odpychać tarcze od siebie a powrót klamki powinny wymuszać sprężyny. Zrzucaj dekiel I sprawdź czy wszystko jak trzeba. Kosz,łożysko oporowe, tarcze i przekładki i ten zębaty popychacz
    Jeżeli jest jeden cylinder to pozostaje tylko jeden wybór...
    Jeżeli jest wybór to mogą być nawet cztery...

Komentarz

Wiem co jest skopane ale nie mam pomysłu jak to naprawić. Nie da się wbić luz ani żadnego biegu. Czemu? Bo dzwigienki w skrzyni nie wiedzieć czemu się blokują. Na dole po prawej patrząc od góry jest R a po lewej L. I góra C. Zdjąłem górną pokrywę i chciałem ustawić shiftcam w pozycji neutralnej tyle że sie nie da. Te bolce wchodzą tylko w 1 pozycji i nie da się ich ruszyć. Tzn przestawić na żądny bieg.
      Myślałem że może mechanizm ruszy przy odpalonym motocyklu ale nic z tego.
      więc nie wiedzieć czemu biegów się nie da ruszyć i tym samym sprzęgła. Grubość okładzin 2.8 mm.
      generalnie tracę nadzieje…
      Wszelakie pomysły i krytyka mile widziana. Sam silnik chodzi super

Komentarz

"Nie da się wbić luz ani żadnego biegu" na sucho, czy na pracującym silniku? Jak na pracującym silniku to stawiam na nieprawidłowo złożone sprzęgło. To co pisze Piotr - sprężyna talerzowa (odpowiednio ułożona >< ) i zabezpieczona drutem. Metodycznie z ServiceManualem trzeba na spokojnie poskładać. Policzyć tarcze i przekładki. Po skręceniu całości, zamontowaniu pokrywy z cięgnem musi być wyraźny opór. Sprężyna cięgna musi być naciągnięta i dopiero przychodzi linka. Prozaicznym powodem nie wracania sprzęgła może być nie naciągnięta sprężyna cięgna [zdj]. XTZ-pokrywa.png
        Z pozytywnym nastawieniem można góry /albo Teresę przez góry/ przenosić!

Komentarz

IMG_5770.jpg otworzyłem pokrywę od góry i czy silnik pracuje czy nie ta część się nie rusza. Nie da się zmienić w żadną stronę biegu. Zrobię zdjęcie sprzęgła i poproszę was o pomoc bo Teresa więcej stoi niz jeździ
          z góry dzięki

Komentarz

Czy po zdemontowaniu sprzęgła w jakikolwiek sposób ruszałeś skrzynię biegów? W sensie przetaczania motocykla, obracania kołem przy załączonym przypadkowo biegu itp.?
            Jeżeli jest jeden cylinder to pozostaje tylko jeden wybór...
            Jeżeli jest wybór to mogą być nawet cztery...

Komentarz

IMG_5774.png już wiem czego nie mam. Friction plate na schemacie. Ale zupełnie nie kojarzę żeby było wcześniej

Tak ruszałem skrzynie biegów. Obecnego silnika jest korba i tłoki a z poprzedniego w którym poszły panewki jest skrzynia biegów więc tak ruszałem skrzynie biegów. Składałem wszystko z manualem i z filmem YT zlozenia silnika od zera. Silnik jest ok bo odpalił od 1 obrotu ale skrzynia już gorzej bo dźwignia sie nie poruszy i żadną stronę. Więc albo coś źle złożyłem albo coś jest ze sprzęgłem. Po odpaleniu od razu zaczyna się kręcić koło tak jakby było na biegu. Nawet jak silniki się kręcić nie da się zmienić biegu - bo nie ma sprzęgła.

czy ktoś z Was może mi pokazać o jaką blaszkę chodzi która ma sprężynować bo takiego elementu zupełnie nie kojarzę nawet z instrukcji
              Ostatnio edytowany przez Dimi; 3531.

Komentarz

Pracuję...
              X