Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Gorąca prośba o poradę

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Kornik
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez scorpion Zobacz posta
    ... Dla ciekawośtki powiem ze do wiekszej pojemnosci silnika afryki wchodzi ponad litr mniej oleju niz do małej tenerki...
    To według ciebie do africy wchodzi mniej jak 2 litry oleju.

Zostaw komentarz:

• scorpion
    odpowiedział(a)
    Aha jeszcze jedna uwaga. servisówka podaje zeby mierzyć stan oleju wkładając bagnet i nie wkrecając go. Czesty błąd to wkrecanie i wykrecanie bagnetu podczas pomiaru.

Zostaw komentarz:

• Janas_WaWa
    odpowiedział(a)
    z mierzeniem oleju każdy miał problem chociaż ja po remoncie jakoś nie wiedzieć czemu już nie mam z tym problemu jakby się nie wracało

Zostaw komentarz:

• scorpion
    odpowiedział(a)
    Nie martw sie dokłądnym stanem oleju. Wazne by był. 660 ma bardzo duża rezerwe oleju. Zbiornik w ramie zapewnia duzy nadmiar oleju. U mnie nieraz bywało ze potrafiło wejść litr oleju do max i nic sie nie działo. LAtać kontrolować dolewać i spisywać ile łyka. Po jakims czasie bedziesz wiedział w jakim stanie jest piec. I niemartw sie. 90% nowych uzytkownikó 660 jako pierwsze pytanie zadaje jak zmierzyć stan oleju. Dla ciekawośtki powiem ze do wiekszej pojemnosci silnika afryki wchodzi ponad litr mniej oleju niz do małej tenerki...

Zostaw komentarz:

• R@dek
    odpowiedział(a)
    Witam
    Naprawdę Duuuuże dzięki za podpowiedzi troszkę mam mętliku ale dam radę

Wszystkich pozdrawiam

Zostaw komentarz:

• rootolf
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez LukaSS Zobacz posta
    Ja czekam ze 1-2 minuty by pęcherze powietrza się usunęły. Ale tak czy inaczej zaraz po jeździe.
    Zanim zdejmie kask, rękawiczki, zejdzie z motocykla, weźmie szmatkę, odkręci bagnet, wytrze go, sprawdzi, wkuropatwi się, że zjadło tyle oleju, znowu sprawdzi, to zmieści się w 2 minutach

Zostaw komentarz:

• LukaSS
    odpowiedział(a)
    Ja czekam ze 1-2 minuty by pęcherze powietrza się usunęły. Ale tak czy inaczej zaraz po jeździe.

Zostaw komentarz:

• rootolf
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Kaytec Zobacz posta
    Sprawdzanie poziomu oleju:
    1. Rozgrzej silnik, wyłącz, poczekaj aż temperatura spadnie do około 70 stopni
    2. Ustaw motocykl na płaskiej powierzchni, nie na stopce.
    3. Odkręć korek i patrz na poziom.
    Z punktem 1. bym się nie zgodził. Jeżeli pompa jest nieszczelna, to przez ten czas olej spłynie i wynik będzie niewiarygodny.
    Osobiście sprawdziłbym po zgaszeniu motocykla.

Zostaw komentarz:

• LukaSS
    odpowiedział(a)
    Robiąc porównanie innych olejów do Orlena to nie wypada on tak wcale tragicznie, mieści się w dolnej średniej, nawet gdyby parametry jego były lekko zawyżone.

Zostaw komentarz:

• dzik312
    odpowiedział(a)
    Dodam jeszcze że bańka 4L półsyntetyka Platinum kosztuje 65 zł, więc kolego nie walcz z dolewkami do starego nieznanego oleju tylko go wymień.
    Powyższa cena to brutto, bez żadnych kombinacji, w oddziałach Platinum:

P.S. Ja jeżdżę na takim już trochę i nie czuć różnicy w stosunku do 2x droższego Motula.

Zostaw komentarz:

• AdamB
    odpowiedział(a)

Zamieszczone przez R@dek Zobacz posta
    Witam
    A podpowiedz jaka nazwa tego oleju z Orlenu i to jest minerał czy jaki
    Pozdro

Zostaw komentarz:

• R@dek
    odpowiedział(a)
    Witam
    A podpowiedz jaka nazwa tego oleju z Orlenu i to jest minerał czy jaki
    Pozdro

Zostaw komentarz:

• rootolf
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez R@dek Zobacz posta
    Jak już zęby brudzą to polecam plastikowe bo z tamtymi to już dupa
    Ale ok doleję Orlena około 0,5 przejadę 500km zobaczę co się dzieje dam ci znać to dalej podpowiesz
    pozdro
    A ja w ogóle zrobiłbym inaczej.
    Biorąc pod uwagę, że poprzedni właściciel nie wiedział za dużo o motocyklu, to kupiłbym orlenowską bańkę, filtr i wymienił olej.
    Zalewam tyle ile kazała fabryka i wiem, że mam full. Od tego momentu mierzę.
    koszt niewielki (ok 100 zł), a głowa spokojna i wiem na czym jeżdżę. Motocykl z pewnością się nie obrazi

Pozdrawiam
    Również zębowy pracownik

Zostaw komentarz:

• R@dek
    odpowiedział(a)
    Jak już zęby brudzą to polecam plastikowe bo z tamtymi to już dupa
    Ale ok doleję Orlena około 0,5 przejadę 500km zobaczę co się dzieje dam ci znać to dalej podpowiesz
    pozdro

Zostaw komentarz:

• Kaytec
    odpowiedział(a)
    Nie wiem czy to z irytacją to do mnie, ale nie irytuje się, raczej w takich wątkach gadamy konkretnie co komu ślina na klawiaturę przyniesie , wiec "sorki" że mnie tak zrozumiałeś. Oleje są mieszalne, wiec dolewaj orlena. Z tego co pamiętam za czasów dolewek () to full a min to około 0.5 litra oleju.

A co do zębów, jaki smar polecasz bo olej do łańcucha dobry ale trzeba często lać i brudzi

Zostaw komentarz:

Pracuję...
X