Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

chrum, chrum w skrzyni biegów:(

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• kamilltee
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez marcinjunak Zobacz posta
    przecież teresa to super extra hiper rajdowy dakarowy niepsujący się sprzęt

ale Junakowi ktoś musiał nagadać !
    punktuje przed Biebrzą tak, że sam boję się na ile kolejek zasłuży

Zostaw komentarz:

• Tomur
    odpowiedział(a)
    Może coś walnęło w koszu sprzęgła od szarpnięcia przy przypadkowym nacisku na dźwignie zmiany biegów.
    Jakiś klin się obruszał czy coś.
    Zrób test tak jak napisał Adam to coś będzie wiadomo.

Zostaw komentarz:

• marcinjunak
    odpowiedział(a)
    Nawet jeśli to skrzynia to i tak nowy silnik taniej wyniesie niż rozbiórka i naprawa starego.
    Jak zdejmiesz dekiel sprzęgła nic nie zobaczysz, skontrolujesz tylko zęby na koszu sprzęgłowym i na zębatce wału.
    Jeździj do końca sezonu, najwyżej gdzieś stanie moto jak dex'owi, nie wybuchnie tylko zacznie zwalniać i tyle.
    Ja też myślałem że mi się jakieś łożysko w skrzyni posypało, stukało podczas jazdy, po przejechaniu 2tys km zobaczyłem że nie ma 6 rolek na łańcuchu, jak zdjąłem zębatkę zobaczyłem że zostało 4 zęby z 16, reszta ułamane, winowajcą okazał się łańcuch, wyciągnięty w jednym miejscu po prostu zabijał małą zębatkę powoli, oby i Tobie nic poważniejszego się nie stało, przecież teresa to super extra hiper rajdowy dakarowy niepsujący się sprzęt

Zostaw komentarz:

• mario_xt600
    odpowiedział(a)
    zacznę od najprostszej sprawy, ściągnę dekiel sprzęgła i zobaczymy co się stało.Wadę samego silnika można wykluczyć przejechałem jeszcze z 180km i sam silnik nie wykazuje różnicy w działaniu z przed i po upadku.

Zostaw komentarz:

• fxrider
    odpowiedział(a)
    Tryby samej skrzyni biegów możesz łatwo wykluczyć - zablokuj tylne koło (n.p. hamulcem), wrzuć któryś bieg i na sprzęgle odpali silnik - wtedy wszystkie tryby będą stały w miejscu. Do samego kosza też łatwo się dobrać i popatrzeć.

Zostaw komentarz:

• mario_xt600
    odpowiedział(a)
    myślisz że aż tak źle wiesz silnik pracuje tak samo jak pracował te stuki dobiegają od strony dekla sprzęgła.nie jest to taki rytmiczny stukot jak przy panewkach ( tak myślę) bardziej jak by jakaś zębatka straciła ząb.Wiem że zmyliło Cię to co napisałem powyżej że jest to proporcjonalne do obrotów silnika,tyle że nie ta częstotliwość.
    Ostatnio edytowany przez mario_xt600; 365.

Zostaw komentarz:

• marcinjunak
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez mario_xt600 Zobacz posta
    na postoju i podczas jazdy,stukanie nasila się proporcjonalnie do obrotów silnika.
    szukaj nowego silnika, najprawdopodobniej padła panewka, podjedź jeszcze do kogoś kumatego i odkręć korek spustowy z silnika, jeśli będą opiłki brązowe to na bank panewka

Zostaw komentarz:

• mario_xt600
    odpowiedział(a)
    na postoju i podczas jazdy,stukanie nasila się proporcjonalnie do obrotów silnika.

Zostaw komentarz:

• marcinjunak
    odpowiedział(a)
    stuka na postoju jak silnik odpalony czy tylko podczas jazdy?

Zostaw komentarz:

• mario_xt600
    rozpoczął temat chrum, chrum w skrzyni biegów:(

chrum, chrum w skrzyni biegów:(

no pech chciał że położyłem moto przy zawracaniu na stromym podjeździe,praktycznie na postoju się przewróciło na lewą stronę.Próbowałem utrzymać ale zatankowane przed chwilą paliwo zrobiło swoje.Trzymając kierę podkręciłem manetkę gazu i jak upadło to było około 4kk obrotów.Przy tych obrotach spadł na dźwignie zmiany biegów,nie słyszałem żadnego dźwięku który by wskazywał że bieg wskoczył.Po kilku sekundach silnik zgasł.Postawiłem ją i odczekałem z 10 minut zanim odpaliłem bo nieźle się namachałem żeby dźwignąć moto pod górkę.
    Po odpaleniu usłyszałem głośny stukot który po chwili troszkę przycichł ale dalej jest słyszalny.podczas jazdy ciągle stuka.Czy ktoś miał podobną przypadłość i co to może być???

wiem że bez rozbierania się nie obędzie ale wolał bym być mentalnie przygotowany.
Pracuję...
X