Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

nie pali na jeden cylinder

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

[750] nie pali na jeden cylinder

Kupiłem motocykl, który stał trzy lata w garażu, od 2006r zrobił 3000 km i nie pali na jeden cylinder. Zacząłem od podstaw oczywiście, a mianowicie- świece, kable, olej i filtry. Z tego co się dowiedziałem to wcześniej było wszystko ok bo znam mechanika, który robił ten motocykl ostatnio, czyli parę lat temu boje się że będzie coś z zaworami nie tak, narazie obstajemy jeszcze przy gaźnikach, we wtorek w to wejdziemy. Gdyby ktoś miał jakieś propozycje to chętnie wysłucham czytając Pozdrawiam. Z góry dzięki

Zapraszam najpierw się przywitać.

Komentarz

Skoro już się przywitałeś. To napiszę ci takie rzeczy do zrobienia jak moto stoi długo:
      1. wymiana oleju i filtrów
      2. wymiana świec
      3. porządne czyszczenie gaźników i zbiornika
      4. nowe paliwo!!! bo stare to się do pieca nadaje
      5. jak moto stało w garażu to może instalacja elektryczna aż tak nie zaśniedziała
      6. wymienić akumulator
      7. często po takich przerwach opony też nadają się do wyrzucenia ze starości

W twoim przypadku wyczyÅ›cił bym gaźniki i to porządnie i do tego regulacja. Jest jeszcze taki sposób, że zdejmujesz airbox i w gaźniki lejesz od tyłu paliwo. Ale nie za dużo tylko trochę i może drugi cylinder zaskoczy jak poprawnie działa świeca.
      BYŁA I POZOSTANIE NA ZAWSZE W MEJ PAMIĘCI
      YAMAHA XTZ 750 SUPER TENERE 89' CHESTERFIELD

Ja tu tylko sprzątam

Komentarz

Zgadzam się z lukasz_vip , ale dodał bym do punktu nr. 3 jeszcze synchronizacje gaźników , bo był temat w którym było opisany problem z paleniem na jeden cylinder.

Pozdrawiam. Andrzej
        .

Komentarz

już we wtorek podejmiemy kolejne próby, wtedy napiszę co z tego wyszło

Komentarz

Ja bym zwrócił uwagę na poziom paliwa i szczelność zaworków iglicowych.
            sigpic

Komentarz

jest już ok,świece, przewody, olej filtry, synchronizacja i coś z gaźnikami, czyszczenie to raczej nie było bo nic nie mówił, chociaż wiem że synchronizacja bez czyszczenia to lipa, w każdym razie działa i jest ok. Przed sezonem wstawie go gdzieś jeszcze na czyszczenie gaźników i synchronizacje, narazie trza się brać za resztę

Komentarz

Po 4 tyg. od ostatniego jeżdżenia odpaliłem moto i zapalił na jeden cylinder, myślę nic to chwila i zaskoczy na drugi ale chwila trwała pół godziny i nic się nie poprawiło tzn. drugi cylinder załapywał może na sekundę kilka razy ale rezultat był taki że do zgaszenia silnik pracował na jednym cylindrze. Do tego doszło kichnięcie w gaźnik (2 razy) w trakcie przegazówki, wcześniej nigdy to nie miało miejsca, temperatura doszła do 1/4 skali a silnik dalej nie pracował poprawnie. Czy możecie podpowiedzieć co może być przyczyną takich humorów może zmarzło się dziewczynie i nie chciała ze mną gadać, a ja tylko chciałem zabrać ja na spacerek po głębokim śniegu, głośno jej tego nie powiedziałem ale jak to kobieca intuicja, wyczuła co kombinuję i udała przeziębienie. Może jutro pójdę do Niej i przeproszę za moje zachowanie to inaczej zagada?
                Ostatnio edytowany przez robkri; 269.

Komentarz

Zamieszczone przez robkri Zobacz posta
                  Po 4 tyg. od ostatniego jeżdżenia odpaliłem moto i zapalił na jeden cylinder, myślę nic to chwila i zaskoczy na drugi ale chwila trwała pół godziny i nic się nie poprawiło tzn. drugi cylinder załapywał może na sekundę kilka razy ale rezultat był taki że do zgaszenia silnik pracował na jednym cylindrze. Do tego doszło kichnięcie w gaźnik (2 razy) w trakcie przegazówki, wcześniej nigdy to nie miało miejsca, temperatura doszła do 1/4 skali a silnik dalej nie pracował poprawnie. Czy możecie podpowiedzieć co może być przyczyną takich humorów może zmarzło się dziewczynie i nie chciała ze mną gadać, a ja tylko chciałem zabrać ja na spacerek po głębokim śniegu, głośno jej tego nie powiedziałem ale jak to kobieca intuicja, wyczuła co kombinuję i udała przeziębienie. Może jutro pójdę do Niej i przeproszę za moje zachowanie to inaczej zagada?
                  Zarzuciło świecę, pewnie z wilgoci albo po prostu, ja na cześku miałem tak samo, rek z resztą też. Wykręć świecę która nie pali, opal zapalniczką i wkręć, odpali od razu na dwa garki.
                  Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
                  No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
                  sigpic

Komentarz

Dokladnie albo lepiej niz zapalniczka opal nad kuchenka gazowa oprocz tego wyczysc szczotka druciana lub po prostu kup nowe swiece
                    Enduro nie klęka
                    R 1100 GS '99 - limonka
                    Pajero 3.2 DiD '03

Komentarz

Ani zapalniczką ani szczotka drucianą. Zapalniczka za słaba, a szczotka może porysować izolator wewnętrzny co może skutkować najpierw mikro-, a później pęknieciami i iskra będzie gdzieś indziej niż pomiędzy elektrodami.
                      Umyj dokładnie wnętrze świecy w benzynie/rozpuszczalniku, elektrody przeczyść papierem wodnym, a na koniec opal elektrody nad gazem, tak by cała świeca dostała wysokiej temperatury. Na koniec sprawdz odstęp elektrod listkami szczelinomierza.
                      --== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--

Komentarz

Dzisiaj spędziłem dzień z Teresą , wymieniłem parę rzeczy wyczyściłem z brudu który zebrał się w miejscach normalnie zakrytych a na koniec zostawiłem wymianę świec i jak popatrzyłem to widzę że nie jest to takie proste bo z każdej strony coś uniemożliwia do nich normalny dostęp z przodu chłodnica z tyłu gaźniki i airbox po bokach kołyski. Jak dobrać się do świec rozkręcając jak najmniej

Komentarz

Jak poluzujesz chłodnice to dostaniesz sie do świec A tak to standardowo, plastiki, bak
                          sigpic
                          "Cieszył się wędrówką do nieznanych miejsc, oglądaniem nieznanych rzek, a trudy wynagradzała mu pasja poznania"

"Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE."

Komentarz

Tak myślałem z tą chłodnicą. Cała reszta została zdjęta bez problemowo, zresztą nie pierwszy raz. Ale przyglądałem się tej chłodnicy i podejrzewam że nawet jak ją poluzuję i jakoś odsunę to i tak miodu przy wykręcaniu świec nie będzie

Komentarz

Kwestia dobrego, a najlepiej oryginalnego klucza. Wtedy nie ma problemu z miejscem i wystarczy delikatne odgięcie chłodnicy.

Komentarz

Pracuję...
                              X