Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Pomiar kompresji

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

tak, jeżeli po tym znacznie poprawi Ci się kompresja to oznacza, że conajmniej pierścionki do wymiany. Jeżeli próba olejowa nie zmieni wyników to komprecha spierdziela zaworami, ewentualnie uszczelką, ale raczej celowałbym w zawory. Z tego co zaobserwowałem u siebie i u innych saworki ssące (szczególnie środkowy) lubią skasować swój luz i jeżdzenie z podpartym zaworem powoduje wypalenie gniazd co prowadzi do nieszczelności. po próbie olejowej, Sprawdz o ile jeszcze nie sprawdzałeś luz zaworowy. Zawory ssące można sprawdzić zdejmując gaźniki i wlewając z góry, na zamknięte zawory (odpowiednio ustawiony wał) troche benzyny. Jeżeli zawór nie jest szczelny-benzyna spłynie w dół.

Komentarz

Zamieszczone przez Glaza Zobacz posta
      Pomiar dokonywałem na zimnym silniku bez odpalania moto tylko kręcąc rozrusznikiem.
      I całe szczęście, bo pomiar robi się z w pełni otwartą przepustnicą.
      Btw. mój kolega zapomniał kiedyś, że transalp ma 2 świece na cylinder i dobrze, że manometr nikomu zębów nie wybił.

pzdr, Adam
      sigpic

Komentarz

Zamieszczone przez fxrider Zobacz posta
        I całe szczęście, bo pomiar robi się z w pełni otwartą przepustnicą.
        Btw. mój kolega zapomniał kiedyś, że transalp ma 2 świece na cylinder i dobrze, że manometr nikomu zębów nie wybił.

pzdr, Adam
        Po rozgrzaniu pomiar zazwyczaj jest większy czy mniejszy?

Komentarz

Na rozgrzanym silniku ciśnienie w cylindrach będzie wyższe dlaatego pomiaru zawsze dokonujemy na zimnym. Z Twoich pomiarów wychodzi, ze jeden cylinder jest sporo gorszy albo masz na nim wypalony zawór albo zjechane lub zapieczone pierścienie. Tak czy owak rozbiórka i weryfikacja. Możesz jeszcze do tego slabszego wlać oleju i zmierzyć, będzie wiadomo czy zawory czy pierścienie.
          Jeżeli jest jeden cylinder to pozostaje tylko jeden wybór...
          Jeżeli jest wybór to mogą być nawet cztery...

Komentarz

Zamieszczone przez piotr13 Zobacz posta
            Na rozgrzanym silniku ciśnienie w cylindrach będzie wyższe dlaatego pomiaru zawsze dokonujemy na zimnym. Z Twoich pomiarów wychodzi, ze jeden cylinder jest sporo gorszy albo masz na nim wypalony zawór albo zjechane lub zapieczone pierścienie. Tak czy owak rozbiórka i weryfikacja. Możesz jeszcze do tego slabszego wlać oleju i zmierzyć, będzie wiadomo czy zawory czy pierścienie.
            Przed wyjazdem na ukraine zmieniłem położenie iglicy(zubożyłem) dlatego podejrzewam zawór pewnie środkowy. Biore śię za rozbiórkę wkleje foty i pomiary.

- - - Zaktualizowano - - -

Przed wyjazdem na ukraine zmieniłem położenie iglicy(zubożyłem) dlatego podejrzewam zawór pewnie środkowy. Biore śię za rozbiórkę wkleje foty i pomiary.
            Manometr już oddałem dlatego wleje od góry benzyny na zamknięte zawory i sprawdzę czy trzymają.

Komentarz

Zamieszczone przez piotr13 Zobacz posta
              Piotr 13 -wszędzie uczą że silnik ma być rozgrzany do sprawdzania ciśnienia-temperatura robocza...
              Jeszcze jedna zasada -trzeba odłączyć układ zapłonowy
              Pozrdrawiam

Komentarz

Wcześniej spotykałem sie ze znakiem T w wizjerze u mnie są dwie pionowe kreski. Rozumiem że jeśli rowek z obudowy znajduje się pomiędzy tymi dwiema pionowymi k20141120_192701.jpg20141120_192741.jpgreskami to jes GMP.

Komentarz

Sprawdź w manualu, ale mi się kojarzy, że jedna (pierwsza?) z tych kresek jest opisana jako F i oznacza punkt zapłonu, a druga T i oznacza GMP. W razie czego można zweryfikować za pomocą tradycyjnego śrubokręta wsadzonego przez otwór świecy.
                  Jeśli chodzi tylko o ustawianie zaworów, to aż taka dokładność nie jest niezbędna.

pzdr, Adam
                  sigpic

Komentarz

Sprawdź w manualu, ale mi się kojarzy, że jedna (pierwsza?) z tych kresek jest opisana jako F i oznacza punkt zapłonu, a druga T i oznacza GMP. W razie czego można zweryfikować za pomocą tradycyjnego śrubokręta wsadzonego przez otwór świecy.
                    Jeśli chodzi tylko o ustawianie zaworów, to aż taka dokładność nie jest niezbędna.

pzdr, Adam
                    Podeślecie aktualny link do manuala albo na poczte? szukałem na forum ale chyba jakieś staere albo po wschodniemu.

Znalazłem ale jakość zdjęć fatalna. Ma ktoś w dobrej jakości?
                    Według serwisówki pomiedzy dwoma kreskami trzeba ustawić do kontroli luzów.

Podeślecie aktualny link do manuala albo na poczte? szukałem na forum ale chyba jakieś staere albo po wschodniemu.

Znalazłem ale jakość zdjęć fatalna. Ma ktoś w dobrej jakości?
                    Według serwisówki pomiedzy dwoma kreskami trzeba ustawić do kontroli luzów.
                    Powód dymienia na zimnym myslę że został zdiagnozowany-dysza główna jednego z gaźników się wykręciła i latała sobie luzem. O dziwo motocykl normalnie odpalał i przyśpieszał, nawet świeca czarna nie była.
                    Teraz jeszcze pytanie którędy olej wcięło...
                    Ostatnio edytowany przez Glaza; 2921.

Komentarz

Powód dymienia na zimnym myslę że został zdiagnozowany-dysza główna jednego z gaźników się wykręciła i latała sobie luzem. O dziwo motocykl normalnie odpalał i przyśpieszał, nawet świeca czarna nie była.
                      Teraz jeszcze pytanie którędy olej wcięło...
                      Zbyt bogata mieszanka powodowałaby dymienie na czarno, a nie błękitno-biało.
                      Co do ubywania oleju są 2 możliwości: albo na ziemię, albo przez wydech.
                      Zobacz, czy w airboxie nie jest mokro.

pzdr, Adam
                      sigpic

Komentarz

Zbyt bogata mieszanka powodowałaby dymienie na czarno, a nie błękitno-biało.
                        Co do ubywania oleju są 2 możliwości: albo na ziemię, albo przez wydech.
                        Zobacz, czy w airboxie nie jest mokro.

pzdr, Adam
                        Airboxa sprawdzałem już wcześniej sucho i czysto.
                        Olej zdecydowanie przez wydech bo wycieków nie ma.
                        Z tą mieszankią to wiem ale dymienie było naprawdę spore i to w zasadzie zaczęło się w naprawdę krótkim okresie czasu więc podejrzewam tą dyszę bo uszczelniacze to raczej zaczynały by po trochu puszczać a nie tak od razu.
                        W przyszłym tygodniu sprawdzę jeszcze rozrząd i luzy zaworowe bo gdzieś mi szczelinomierz wcięło.

Komentarz

witam, sprawdzałem parę dni temu ciśnienie w mojej xtz 660 zakupionym na allegro przyrządem w skład którego wchodził szereg adapterów i w praktyce sprawdził się najlepiej adapter na stalowej zagiętej rurce zakończony gumowym stożkiem ,pomiar robiony na rozgrzanym silniku , po wypaleniu paliwa z gaźnika na otwartej przepustnicy, trzebo mocno wdusić przyrząd i trzumać przy kręceniu, wynik to ok 12,5 atm tj jakieś 175 psi , próba olejowa to bardzo podobny wynik prawie 13 atm , ważne to mieć mocny aku , mi na moim nie dawał zrobić pomiaru autodekompresator, wychodził ok 7 atm ale dałem kable od mojej hondy civi z mocnego nowego aku i autodek. przymknął zawór wydechowy, ciśnienie skoczyło jak wyżej , kilkukrotnie mierzyłem i wychodziło tak samo ładnie wiec silnik zdrowy, zabrałem się też za zaworki i na wydechowych 0,20 listek ciasno wchodzi natomiast na ssących środkowy i prawy nie wcisnął sie 0,05 natomiast lewy wszedł 0,05 więc się zacisnęły, gmp to własnie miedzy tymi dwoma kreskami , jest wczesnie jedna krech ona oznacza spalanie, problem mam taki ze olej znalazłem w airboxie i to mnie martwi skad tam się wziął? na wysokich obrotach puści biały dymek , może ktoś ma pomysł dlaczego tak się dzieje? DSC_0585.jpg

dodam jeszcze że należy świece włożyć w fajkę i do masy żeby nie uszkodzić elektroniki przy kręceniu, do gaźnika jeszcze nie zaglądałem ale może tam jest przyczyna dymienia na wysokich obrotach na biało? a może to przypchany filtr powietrza?

Komentarz

Objawy wskazują na przedmuchy na pierścieniach, albo częste piłowanie na wyskoich obrotach, ew. ciut dłuższe jazdy na kole.
                            sigpic

Komentarz

Może być też zwyczajnie za dużo oleju.
                              "Na dobry początek - jedź na koniec świata"

Komentarz

ale czy gdyby były przedmuchy na pierścieniach kompresja by nie bała znacząco słabsza? a tu na rozgrzanym silniku przy wypalonym gaźniku daje ciśnienie w górnych granicach normy przy czym próba olejowa nieznacznie tylko poprawia wynik, oleju fakt może być za dużo gdyż był dolewany przypuszczam z powodu nieumiejętnego sprawdzania poziomu oleju, airbox na dnie ma trochę oleju może świadczy iż odma oddała olej wyrównując ciśnienie w skrzyni korbowej a dymek to właśnie ten olej z air boxa przez gardziele gaźników ?

Komentarz

Pracuję...
                                X