Witaj na XTZclub.pl!
Aby pisać posty musisz być zalogowany, a więc uprzednio należy się zarejestrować. Z obsługą forum możesz zapoznać się w FAQ. No i baw się dobrze
Glaza a jak wrażenia z przejażdżki?Mogłeś przeciągnąć śrubę tym momentem 21nm-w starych sprzętach niestety trzymanie się serwisówki jak biblii czasem wychodzi bokiem jak coś było kilka razy rozbierane i składane-z wyczuciem trzeba to robić
Nie wydaje mi się żeby było to wcześniej odkręcane. Przewód doprowadzający jest metalowy i niepotrzebnie go odgiąłem przy demontażu( w pażdzierniku). Niestety w lutym przy składaniu po paru piwkach zaćmy dostałem i zamiast z powrotem go odgiąć to próbowałem dokręcić dociskając śrubę wraz z przewodem. Rezultatem krzywo troszkę śruba mi się wkręciła i gwint lekko popier...,a że skręciłem na starych miedzianych podkładkach to ciekło i znów trzeba było odkręcić.....
koszmar z moim pierwszym japończykiem -DR RSE- powrócił-z tym że w tamtym sprzęcie kartery i dekle zrobione były z bardzo miękkiego aluminium i było to normą, a tu ewidentnie ja ciała dałem.
Wrażenia super tylko niepotrzebnie padać zaczęło.
Glaza a jak wrażenia z przejażdżki?Mogłeś przeciągnąć śrubę tym momentem 21nm-w starych sprzętach niestety trzymanie się serwisówki jak biblii czasem wychodzi bokiem jak coś było kilka razy rozbierane i składane-z wyczuciem trzeba to robić
Klucz joneeswey prawie nowy także parametry trzyma. Połączenie natomiast po przejażdzce zaczęło puszczać jak wykręciłem śrubę to niestety na gwincie było sporo opiłków.
Co się robi w takim przypadku? Sprężynka? Mam nadzieje że głowicy ściągać nie będzie trzeba bo dopiero co ją założyłem.
No i podkładki załatwiły sprawę (70gr./szt),połączenie szczelne, aczkolwiek moment 21Nm bo tyle podaje serwisówka jest nieosiągalny- 12Nm to max. później się obkręca i nie da się dokręcić.
Może tak zostać?
Co się obkręca? Końcówka przewodu? To trzymaj żeby się nie ruszyła, inaczej będzie cały czas ciekło.Jak jest napisane 21 Nm to staraj się tego trzymać.
No i podkładki załatwiły sprawę (70gr./szt),połączenie szczelne, aczkolwiek moment 21Nm bo tyle podaje serwisówka jest nieosiągalny- 12Nm to max. później się obkręca i nie da się dokręcić.
Może tak zostać?
Odkręć śrubę, podkładki miedziane wygrzej nad palnikiem gazowym i od razu schłodź w wodzie,
odzyskają w ten sposób miękkość i po ponownym przykręceniu będą dobrze uszczelniać bo zrobią się bardziej plastyczne.
Co to znaczy coś pewnie? Tak samo jak mniej więcej? (może kiedyć Ci powiem co to znaczy).
Zostaw komentarz: