Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Wyciek oleju
Zwiń
X
-
Uszczelniacz dwustronny ze sprężyną uszczelnia płyn chłodzący a u mnie olej wylatywał w związku z tym wymieniłem uszczelniacz który jest na wałku za łożyskiem (wewnątrz kołnierza). Efekt jest taki że po odpaleniu, zagrzaniu i przegazowaniu nie cieknie. Sprawdze jeszcze pod obciążeniem ale to innym razem bo pada a i łożysko dolne amora skrzypieć zaczęło więc jest okazja aby i tam zajrzeć. Dzięki za okazaną pomoc.
-
Tego w serwisówce nie mam. Zdejmę i obadam, ale myslę że to będzie to gdyż przez ten otwór widać kawałek wałka i jak go obracam to widać na nim olej, a powinien być raczej suchy.Zamieszczone przez czeczen Zobacz postaNie. Ten na kołnierzu to tylko uszczelnia wyjście wałka napędu pompy. Właściwy jest pomiędzy łożyskiem a wirnikiem-łopatkami. Jak zdejmiesz pierścień segera z wałka to po jego wysunięciu zobaczysz uszczelniacz dwustronny ze sprężyną i tulejką.
Obudowa pompy nie jest popękana-są to ślady po odlewie aluminium.
Zostaw komentarz:
-
Nie. Ten na kołnierzu to tylko uszczelnia wyjście wałka napędu pompy. Właściwy jest pomiędzy łożyskiem a wirnikiem-łopatkami. Jak zdejmiesz pierścień segera z wałka to po jego wysunięciu zobaczysz uszczelniacz dwustronny ze sprężyną i tulejką.
Zostaw komentarz:
-
Ze sprężyną? Masz na myśli ten czarny co wchodzi w kołnież co widać na foto?Zamieszczone przez czeczen Zobacz postaJeśli wywala to tylko przez uszczelniacz - ten wewnętrzny ze sprężyną - ale patrząc na zdjęcia mam dziwne wrażenie że masz popękaną obudowę pompy....
Zostaw komentarz:
-
Jeśli wywala to tylko przez uszczelniacz - ten wewnętrzny ze sprężyną - ale patrząc na zdjęcia mam dziwne wrażenie że masz popękaną obudowę pompy....
Zostaw komentarz:
-
Niestety ale na ciepłym też.Zamieszczone przez Bezy Zobacz postaTo tylko na zimnym tak się dzieje? Ustaje, gdy nabierze temp.?
Jeśli chodzi o ilość oleju to nie mierzyłem ile spuściłem ale na oko by było. Spuszczałem śrubą 19(z miski olejowej) i 12 ze zbiornika. Niestety nie rozgrzałem go przed spuszczeniem.
Zalałem całe 4litry. Sprawdzałem bagnetem parę razy zaraz po zgaszeniu moto i więcej niz full nigdy nie było.
Jesli chodzi o demontaż to niestety ale wydech i prawa kołyska.
- - - Zaktualizowano - - -
Nie wyciągaj wygląda to z pewnością tak samo. Przejzałem oferty na allegro z pompami wody i wszystkie mają ślad kołnierza w tym samym miejscu. Pytanie tylko czy wywala przez uszczelniacz czy może przez łozysko.Zamieszczone przez Żaba Zobacz postaGlaza nie masz oleju za dużo?Dziwnie to wygląda-zatkasz w jednym miejscu to wywala olej w drugim.Mam spróbować wyciągnąć u siebie pompę?Po odkręceniu śrub mocujących normalnie ją wyjąć?
Ale wiecie co tak profilaktycznie to 200ml mu upuszcze.Ostatnio edytowany przez Glaza; 2921.
Zostaw komentarz:
-
Glaza nie masz oleju za dużo?Dziwnie to wygląda-zatkasz w jednym miejscu to wywala olej w drugim.Mam spróbować wyciągnąć u siebie pompę?Po odkręceniu śrub mocujących normalnie ją wyjąć?
Zostaw komentarz:
-
To tylko na zimnym tak się dzieje? Ustaje, gdy nabierze temp.?
Zostaw komentarz:
-
Koledzy podpowiecie coś? W przyszłym miesiącu szykuje się na wyjazd do amsterdamu a moto nawet nie dotarte.
Zostaw komentarz:
-
Wyciągnąłem pompę. Wydaje mi się że cieknie z tego otworu który jest na foto. Jak widać nie wchodzi on w kołnierz20150309_201120[1].jpg20150309_201131[1].jpg
A tak to cieknie. Zaraz po uruchomieniu -silnik zimny.Ostatnio edytowany przez Glaza; 2921.
Zostaw komentarz:
-
Kolega od poczatku tematu nie czytał. Wymieniane były pierścienie i moto jest na dotarciu(na syntetyku trochę słabo się docieraZamieszczone przez LukaSS Zobacz postaJeśli cieknie olej to może ten duży oring jest uszkodzony?
A olej to kiepski. 10W40 i dobry półsyntetyk lub syntetyk.
)
Jak z dojściem do oringa trzeba silnik wyciągać czy wystarczy wydech? wymieniał ktoś ten o ring?
Zostaw komentarz:
-
Jeśli cieknie olej to może ten duży oring jest uszkodzony?
A olej to kiepski. 10W40 i dobry półsyntetyk lub syntetyk.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Glaza Zobacz postaz przewodem sprawa załatwiona choć z drugiego końca też musiałem podkładki na nowe wymienić bo pocić się zaczęło (dziwne bo nie odkręcałem tej śruby)
Zauważyłem wyciek oleju z okolic pompy wody w zasadzie u jej dołu. Nie było by w tym nic dziwnego gdyby leciał płyn chłodniczy ale olej?
Nie demontowałem tego elmentu, a przed remontem nie miałem z tym problemu. Wygląda jakby olej który zalałem jest za rzadki i wywala w różnych miejscach,albo kompresja za wysoka?
http://allegro.pl/jmc-20w50-4t-4l-mo...068543664.html - zalałem taki olej.
Może poszedł uszczelniacz widoczny na zdjęciu? Wystarczy zlać płyn i wydech zdemontować aby się do tego dobrać?Ostatnio edytowany przez Glaza; 2921.
Zostaw komentarz:
-
z przewodem sprawa załatwiona choć z drugiego końca też musiałem podkładki na nowe wymienić bo pocić się zaczęło (dziwne bo nie odkręcałem tej śruby)
Zauważyłem wyciek oleju z okolic pompy wody w zasadzie u jej dołu. Nie było by w tym nic dziwnego gdyby leciał płyn chłodniczy ale olej?
Nie demontowałem tego elmentu, a przed remontem nie miałem z tym problemu. Wygląda jakby olej który zalałem jest za rzadki i wywala w różnych miejscach,albo kompresja za wysoka?
http://allegro.pl/jmc-20w50-4t-4l-mo...068543664.html - zalałem taki olej.
Zostaw komentarz:
-
Faktycznie foty z remontu sobie obejrzałem i niestety ale masz rację. Może uda się to czymś zatkać? Bardzo nie chciałbym sciągać głowicy- dopiero co ją założyłem.Zamieszczone przez marcinjunak Zobacz postajak zdejmiesz pokrywę to zobaczysz że nie będziesz miał czego zatykać
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: