Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Wyciek oleju

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Glaza
    odpowiedział(a)
    Uszczelniacz dwustronny ze sprężyną uszczelnia płyn chłodzący a u mnie olej wylatywał w związku z tym wymieniłem uszczelniacz który jest na wałku za łożyskiem (wewnątrz kołnierza). Efekt jest taki że po odpaleniu, zagrzaniu i przegazowaniu nie cieknie. Sprawdze jeszcze pod obciążeniem ale to innym razem bo pada a i łożysko dolne amora skrzypieć zaczęło więc jest okazja aby i tam zajrzeć. Dzięki za okazaną pomoc.

Zostaw komentarz:

• Glaza
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez czeczen Zobacz posta
    Nie. Ten na kołnierzu to tylko uszczelnia wyjście wałka napędu pompy. Właściwy jest pomiędzy łożyskiem a wirnikiem-łopatkami. Jak zdejmiesz pierścień segera z wałka to po jego wysunięciu zobaczysz uszczelniacz dwustronny ze sprężyną i tulejką.
    Tego w serwisówce nie mam. Zdejmę i obadam, ale myslę że to będzie to gdyż przez ten otwór widać kawałek wałka i jak go obracam to widać na nim olej, a powinien być raczej suchy.
    Obudowa pompy nie jest popękana-są to ślady po odlewie aluminium.

Zostaw komentarz:

• czeczen
    odpowiedział(a)
    Nie. Ten na kołnierzu to tylko uszczelnia wyjście wałka napędu pompy. Właściwy jest pomiędzy łożyskiem a wirnikiem-łopatkami. Jak zdejmiesz pierścień segera z wałka to po jego wysunięciu zobaczysz uszczelniacz dwustronny ze sprężyną i tulejką.

Zostaw komentarz:

• Glaza
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez czeczen Zobacz posta
    Jeśli wywala to tylko przez uszczelniacz - ten wewnętrzny ze sprężyną - ale patrząc na zdjęcia mam dziwne wrażenie że masz popękaną obudowę pompy....
    Ze sprężyną? Masz na myśli ten czarny co wchodzi w kołnież co widać na foto?

Zostaw komentarz:

• czeczen
    odpowiedział(a)
    Jeśli wywala to tylko przez uszczelniacz - ten wewnętrzny ze sprężyną - ale patrząc na zdjęcia mam dziwne wrażenie że masz popękaną obudowę pompy....

Zostaw komentarz:

• Glaza
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Bezy Zobacz posta
    To tylko na zimnym tak się dzieje? Ustaje, gdy nabierze temp.?
    Niestety ale na ciepłym też.
    Jeśli chodzi o ilość oleju to nie mierzyłem ile spuściłem ale na oko by było. Spuszczałem śrubą 19(z miski olejowej) i 12 ze zbiornika. Niestety nie rozgrzałem go przed spuszczeniem.
    Zalałem całe 4litry. Sprawdzałem bagnetem parę razy zaraz po zgaszeniu moto i więcej niz full nigdy nie było.
    Jesli chodzi o demontaż to niestety ale wydech i prawa kołyska.

- - - Zaktualizowano - - -

Zamieszczone przez Żaba Zobacz posta
    Glaza nie masz oleju za dużo?Dziwnie to wygląda-zatkasz w jednym miejscu to wywala olej w drugim.Mam spróbować wyciągnąć u siebie pompę?Po odkręceniu śrub mocujących normalnie ją wyjąć?
    Nie wyciągaj wygląda to z pewnością tak samo. Przejzałem oferty na allegro z pompami wody i wszystkie mają ślad kołnierza w tym samym miejscu. Pytanie tylko czy wywala przez uszczelniacz czy może przez łozysko.
    Ale wiecie co tak profilaktycznie to 200ml mu upuszcze.
    Ostatnio edytowany przez Glaza; 2921.

Zostaw komentarz:

• Żaba
    odpowiedział(a)
    Glaza nie masz oleju za dużo?Dziwnie to wygląda-zatkasz w jednym miejscu to wywala olej w drugim.Mam spróbować wyciągnąć u siebie pompę?Po odkręceniu śrub mocujących normalnie ją wyjąć?

Zostaw komentarz:

• Bezy
    odpowiedział(a)
    To tylko na zimnym tak się dzieje? Ustaje, gdy nabierze temp.?

Zostaw komentarz:

• Glaza
    odpowiedział(a)
    Koledzy podpowiecie coś? W przyszłym miesiącu szykuje się na wyjazd do amsterdamu a moto nawet nie dotarte.

Zostaw komentarz:

• Glaza
    odpowiedział(a)
    Wyciągnąłem pompę. Wydaje mi się że cieknie z tego otworu który jest na foto. Jak widać nie wchodzi on w kołnierz20150309_201120[1].jpg20150309_201131[1].jpg

A tak to cieknie. Zaraz po uruchomieniu -silnik zimny.

Zostaw komentarz:

• Glaza
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez LukaSS Zobacz posta
    Jeśli cieknie olej to może ten duży oring jest uszkodzony?

A olej to kiepski. 10W40 i dobry półsyntetyk lub syntetyk.
    Kolega od poczatku tematu nie czytał. Wymieniane były pierścienie i moto jest na dotarciu(na syntetyku trochę słabo się dociera)
    Jak z dojściem do oringa trzeba silnik wyciągać czy wystarczy wydech? wymieniał ktoś ten o ring?

Zostaw komentarz:

• LukaSS
    odpowiedział(a)
    Jeśli cieknie olej to może ten duży oring jest uszkodzony?

A olej to kiepski. 10W40 i dobry półsyntetyk lub syntetyk.

Zostaw komentarz:

• Glaza
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Glaza Zobacz posta
    z przewodem sprawa załatwiona choć z drugiego końca też musiałem podkładki na nowe wymienić bo pocić się zaczęło (dziwne bo nie odkręcałem tej śruby)
    Zauważyłem wyciek oleju z okolic pompy wody w zasadzie u jej dołu. Nie było by w tym nic dziwnego gdyby leciał płyn chłodniczy ale olej?
    Nie demontowałem tego elmentu, a przed remontem nie miałem z tym problemu. Wygląda jakby olej który zalałem jest za rzadki i wywala w różnych miejscach,albo kompresja za wysoka?
    http://allegro.pl/jmc-20w50-4t-4l-mo...068543664.html - zalałem taki olej.

Może poszedł uszczelniacz widoczny na zdjęciu? Wystarczy zlać płyn i wydech zdemontować aby się do tego dobrać?

Zostaw komentarz:

• Glaza
    odpowiedział(a)
    z przewodem sprawa załatwiona choć z drugiego końca też musiałem podkładki na nowe wymienić bo pocić się zaczęło (dziwne bo nie odkręcałem tej śruby)
    Zauważyłem wyciek oleju z okolic pompy wody w zasadzie u jej dołu. Nie było by w tym nic dziwnego gdyby leciał płyn chłodniczy ale olej?
    Nie demontowałem tego elmentu, a przed remontem nie miałem z tym problemu. Wygląda jakby olej który zalałem jest za rzadki i wywala w różnych miejscach,albo kompresja za wysoka?
    http://allegro.pl/jmc-20w50-4t-4l-mo...068543664.html - zalałem taki olej.

Zostaw komentarz:

• Glaza
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez marcinjunak Zobacz posta
    jak zdejmiesz pokrywę to zobaczysz że nie będziesz miał czego zatykać
    Faktycznie foty z remontu sobie obejrzałem i niestety ale masz rację. Może uda się to czymś zatkać? Bardzo nie chciałbym sciągać głowicy- dopiero co ją założyłem.

Zostaw komentarz:

Pracuję...
X