Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Yamaha xtz 750 remunt
Zwiń
X
-
Płytki brałem u sprzedawcy allegro: QuanaKors1
A skoro brałem u niego, to stosunek ceny i komentarzy musiał mieć najlepszy
Przypatrz się swoim płytkom, czy przypadkiem nie były już szlifowane - bo wówczas sugerowanie się oznaczeniami jakie na nich widnieją nie ma sensu.
Po prostu, żebyś dwa razy nie zamawiał, nie wymieniał.
Do tego warto sobie kupić porządny szczelinomierz np. 32 listkowy SATA.
Zostaw komentarz:
-
Ja kupowalem na all.. po 9 zl za sztuke. Byly ok . Jak wyliczylem tyle wyszlo luzu. U mnie wyszlo kilka , czesc zamienilem miedzy soba .
Zostaw komentarz:
-
Tylko do tego potrzeba płytki żeby wyregulowac a nie wiem gdzie je kupić w rozsądnych pieniądzach
Zostaw komentarz:
-
Może dlatego masz słabą kompresję, ustaw wszystko jak trzeba i powinno się poprawić, zmień też olej.Zamieszczone przez napson Zobacz posta
Tak na marginesie. Zrzuciłem pokrywę zaworów, zmierzyłem szczeliny i lewy gar-środkowy zawór ssący jest podparty a na wydechu po 0.15 - 0.20. Na prawym garze, ssące mają po 0.20 - 0.25 wydech 0.30. Nie zbyt się zgrywa z serwisówką
Zostaw komentarz:
-
Popatrz na sklepik forumowego Lukasa - specjalizacja sklepu i wiedza właściciela gwarantuje brak błędów. xtzparts.com
Zostaw komentarz:
-
Panowie! Zna może ktoś stronę z częściami do XTZ chodzi mi o płytki do regulacji zaworów, pierścienie, uszczelniacze zaworowe itd. Części których raczej nie znajdę na allegro.
http://www.wemoto.pl/bikes/yamaha/xt..._tenere/89-91/
Nie wiem czy ta strona nie jest ciut przy droga
Tak na marginesie. Zrzuciłem pokrywę zaworów, zmierzyłem szczeliny i lewy gar-środkowy zawór ssący jest podparty a na wydechu po 0.15 - 0.20. Na prawym garze, ssące mają po 0.20 - 0.25 wydech 0.30. Nie zbyt się zgrywa z serwisówką
Zostaw komentarz:
-
Owszem, to jest mapa zapłonowa, ale przyspieszenie zapłonu właśnie tak działa na silnik.
Opóźniony zapłon ułatwia start, ale wpływa na zmniejszenie sprawności silnika, ponieważ mieszanka nie ma wystarczająco czasu na pełne spalenie, przed dotarciem tłoka do GMP.
Im zapłon wcześniejszy, tym większe ciśnienie z detonacji mieszanki wytworzy się przed dojściem tłoka do GMP i większa część mieszanki zostanie wykorzystana w cyklu pracy = sprawność rośnie.
Ale przyspieszanie zapłonu ma też swoje granice, bo trwałość układu korbowego silnika w pewnym momencie mocno spada.
Oczywiście wszystko powyższe nie jest takie proste, ponieważ zależy od wielu czynników jak temp. silnika, aktualne obroty, nastawy gaźników itd.
Ale w dużym skrócie, aby zrozumieć trochę zależność kąta wyprzedzenia zapłonu na parametry silnika, takie rozumowanie jest poprawne.
Podsumowując, jeśli przyjmiemy wykresy z tenere.net za rzeczywiste mapy zapłonowe obu modułów, to moduł od 3VD ma charakterystykę spokojniejszą, delikatniejszą dla silnika, ale jednocześnie bardziej sportową w wyższym zakresie obrotów = szosowa.
3LD z kolei mocno kopie z dołu, ale w wyższych obrotach nie ciągnie już tak dobrze, do tego może wpływać na nieznacznie szybsze zużycie panewek korbowodowych.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez dex Zobacz postaCiekawy temat do zapoznania:
Jeśli wierzyć wykresom, moduł 3LD ma ostrzejszą charakterystykę do 3500obr., przez co silnik powinien być bardziej narowisty w niższych obrotach.
Tak też twierdzą użytkownicy tamtego forum.
Jednak 3VD ciągnie równo aż do 4000obr, a później utrzymuje wyprzedzenie, co przy normalnym użytkowaniu, wydaje się być korzystniejsze.
Ale zwróćie uwagę na podpisy osi wykresu, to jest wyprzedzenie zapłonu a nie moment na silniku, to nie zawsze idzie w parze.
Zostaw komentarz:
-
Ofca, zapraszam do mnie na ursus, to pożyczę Ci moduł od 3VD. Porównasz odczucia i będziesz wiedział, co dalej
Zostaw komentarz:
-
Ciekawy temat do zapoznania:
Jeśli wierzyć wykresom, moduł 3LD ma ostrzejszą charakterystykę do 3500obr., przez co silnik powinien być bardziej narowisty w niższych obrotach.
Tak też twierdzą użytkownicy tamtego forum.
Jednak 3VD ciągnie równo aż do 4000obr, a później utrzymuje wyprzedzenie, co przy normalnym użytkowaniu, wydaje się być korzystniejsze.Ostatnio edytowany przez dex; 407.
Zostaw komentarz:
-
Ja też miałem w swojej ST moduł 3VD. I w tresie lepiej się jeździło.
Spalanie było większe ale miała powera.
Odnośnie dołu to nie zauważyłem różnicy.
Ale wydaję mnie się
, że jeżeli jest silnik 3VD to zamiana modułu tylko mu poprawi.
Tym bardziej ofca, że ty dużo jeździsz i robisz ładne przeloty na czarnym.
Zostaw komentarz:
-
Nie jest niezbędna (technicznie), choć, ponoć coś zmienia (lepszy "dół" na module 3VD). Prywatnie mam subiektywne wrażenie w przypadku wsadzania modułu 3VD do silnika 3LD, efekt zmiany to bardziej efekt placebo, niż faktycznie mierzalna różnica (miałem taki w swojej XTZ).
Zostaw komentarz:
-
własnie ja tak apropo tego modułu.
uczeni się spierają czy mając silnik 3VD (tak jak ja) wymiana modułu na TeDeeMowy jest konieczna.
Jest czy nie jest?
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: