tabelka spoko, ogólnie trafiło to do mnie i już nie kupie oleju innego niż pełen syntetyk .
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Olej i przebieg
Zwiń
X
-
Rzadszy w sensie dosłownym będzie właśnie minerał, a nie syntetyk, bo ten nie leci z parametrami na łeb po lekkim przegrzaniu. W ogóle słowo "rzadszy" w kontekście olejów silnikowych to powiedzenie mechaników starej daty, którzy przykręcają na czuja, bo mają lepsze wyczucie niż klucz dynamometryczny, skład mieszanki ustawiają na słuch, a głównym środkiem zaradczym na zwiększoną konsumpcję oleum jest właśnie wymiana na tzw. gęstszy olejNiektórzy zamiast wypłukania uszczelek wymieniają wypłukanie osadów i nagaru, przez co niby ma wtedy wszystko się rozciec w pieroony - kto rozbierał silnik do remontu wie jakie tam są nagary uszczelniające (ja nie znalazłem w żadnym z silników). Albo że nagar w pierścieniach (który się utworzył przez dupiaty zużyty olej) puści i wtedy straci kompresję i będzie do remontu - a faktycznie będzie jeśli ten nagar tam zostanie i zaleje się silnik jeszcze gorszym olejem (minerałem), który go nie usunie i smarowanie gładzi cylindra będzie mizerne. Pan Mietek, czy inny Zdzisio, tylko na to czeka
Jest jeszcze jedna prawda - większość z nas nie pojeździ na tyle długo swoim motocyklem, żeby ten się zużył ujeżdżany nawet na najsłabszym mineralnymOstatnio edytowany przez ArturS; 427.
Komentarz
-
Zamieszczone przez Gandalf Zobacz postaA poza tym słyszałem, że nie zalecane jest zmienianie oleju na rzadszy, bo (w skrócie) potrafi uszczelki wypłukać
... (pozostawiam do rozważań)
Takie same mity jak ładowanie żelówek prostownikami impulsowymi--== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--
Komentarz
-
DrogiParametry na papierze cacy. Dodałem go do listy http://riderparts.pl/pliki/oleje-sil...asyfikacja.pdf
Komentarz
-
A co powiecie na taki olej?Mam zalany w v maxie i jest ok.Wiem,że leją go do szlifierek a tam silnik dostaję w dupę na wysokich obrotach bardziej niż ryjąc w błocie naszą tenerką.Cena też dobra,rok temu płaciłem 120 zł razem z filtrem.
S5003425.jpg
Komentarz
-
hej,
ja mam teraz Tenerę w warsztacie i jako że miałem możliwość to zakupiłem 4l Mobil extra 4T 10w40, co sądzicie o tym oleju? porównując parametry nie wypadł gorzej od Motula 10w40 a nawet ma chyba wyższą lepkość w wysokich temperaturach....
wiem że oleje to temat rzeka ale skoro już jest taki temat to i może się czegoś dowiem.
Komentarz
Komentarz