Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Temperatura pracy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

[660] Temperatura pracy

Witam
    Ten temat był wałkowany ale nie widzę starego tematu (może to jeszcze na starym forum było)

A teraz do rzeczy. Ciągle wydaje mi się że mam coś nie tak z chłodzeniem. Jak jadę szybko to wskazówka stoi w tym miejscu co narysowana czerwona kreska (czyli na niebieskiej przerwie przy początku białej skali).
    fot 072..jpg
    niewyraźne to zdięcie póżniej wrzucę lepsze
    Jak jadę powoli w terenie to tak jak na fotce (czyli wskazówka prawie w pionie).
    Myśl oczywista-walnięty termostat. Ale wyjąłem go był zamknięty, podgrzałem z wodzie-nie mam niestety odpowiedniego termometru ale otwierał się nie wiele niżej niż 100stopni.
    Kolejna rzecz-termostat miał luz w obudowie (minimalny), uszczelniłem silikonem.
    Po tych zabiegach jest to samo może minimalnie wyżej.
    Wnioski: albo całe ciepło ucieka przez dziurę w termostacie (tę do odpowietrzania)
    albo tak ma być.
    Jak jest u was, nowsze 660 ma inny wskaźnik, ciekaw jestem jak wskazują te starsze.

Z góry dzięki za odpowiedz
    Pozdrawiam Tomek
    Ostatnio edytowany przez Tomur; 101.

U mnie na nowych zegarach wygląda to podobnie tzn. przy szybkiej jeżdzie szosowej wskazówka ledwo się unosi nawet przy 30 st upale,w terenie albo po mieście do połowy skali.Myślę,że może to wynikać z faktu,że silnik jest mocno użebrowany(pozostałość po xt)a zbiornik oleju w ramie działa jak duża chłodnica i nawet przy przymkniętym termostacie sam opływ powietrza może go tak schłodzić ale to tylko takie moje dywagacje.W końcu projektowano go do również do wyścigów pustynnych i układ chłodzenia w naszych warunkach może jest nieco przewymiarowany
    Jeżeli jest jeden cylinder to pozostaje tylko jeden wybór...
    Jeżeli jest wybór to mogą być nawet cztery...

Komentarz

U mnie na starych zegarach to samo - jak jadę wskazówka ledwo się podniesie, jak stanę, albo w korkach, to zaczyna się podnosić.
      Z tego co przyuważyłem, jak ruszam i wskazówka jest w połowie, to po przejechaniu jakiegoś odcinka wskazówka zaczyna szybko się kłaść do minimum i tak już, podczas szybszej jazdy zostaje.
      Też mnie to irytuje, bo co wtedy z pracą silnika? oznacza, że nie pracuje w optymalnej temperaturze? Nie dogrzewa się? Bez sensu, za oknem 30 stopni
      "Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad. Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania." Benjamin Franklin

Komentarz

XTZ 660, 95 rok - nowsze zegary. Podczas normalnej jazdy asfaltowej 1/3 skali. Właściwie dobrze muszę w korkach postać by się do połowy podniosło i wentylator się włączył. Nie przejmował bym się wskazaniem temperatury. Te silniki są przygotowane do pracy naprawdę w upalnych warunkach. Jeśli wszystko jest sprawne, zapewniają bardzo dobre chłodzenie. Daleki bym był od stwierdzenia "niedogrzania silnika", o czym świadczy jego normalna praca już po kilkudziesięciu sekundach pracy na ssaniu.

ps. Kiedyś w hondzie NTV miałem dokładnie to samo. Trzeba było nieźle zmęczyć moto by wskaźnik chciał dojść do połowy. Lata jeździłem. Żadnych objaw niedogrzania itp.
        Osobiście nie przejmuje się tym wskazaniem, gorzej by było gdyby się nadmiernie grzał !!!

Komentarz

Pytanie do właścicieli starszych modeli 660-tek: w którym mniej więcej momencie na skali temperatury powinien włączyć się wentylator na chłodnicy? Przy 3/4 na białej skali czy przy samym czerwonym polu?
          Przelatałem na Teresie cały poprzedni sezon (75% jazdy tylko i wyłącznie po asfalcie, reszta po polnych i leśnych drogach - nie przepadam specjalnie za błotem) i ani razu nie zdarzyło mi się żeby wskazówka na skali zbliżyła się nawet do 3/4 skali. Dodam tylko że termostat i wentylator są sprawne na 100%

Komentarz

Wentylator w mojej 660 włączył się tylko jeden raz jak jeździłem w ciepły dzień po polu na pierwszym biegu , cieszmy się że nasze motory mają takie dobre chłodzenie.

Komentarz

W moim moto jest tak,że wentylator włącza się gdy wskazówka jest przy około 3/4 skali na białym polu,pochodził krótko i odrazu spadła temp.
              ,a było naprawdę gorąco

Komentarz

U mnie również włączył sie tylko raz podczas zabawy w polu na jedynce w upalny dzien trzeba sie nieźle wysilic zeby moto zagrzać na ponad połowe skali aby odpalić wentylator

Komentarz

Pracuję...
                X