Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Wymiana płynu hamulcowego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Płyn wymienia się co dwa lata, ale nie jest to wielki koszt (płyn), a i zrobić można to samemu, jak ktoś nie ma dwóch lewych, więc polecam zmieniać go co rok. W Polsce wilgotność powietrza jest jeszcze znośna i nie tak wysoka jak np. w UK, ale przez ten rok, płyn "chwyci" sporo wody i straci trochę swojej hydrauliczności Koszt niewielki, a jaka frajda, jak się samemu wymieni. Nie wspomnę o polepszeniu hamowania. Przy okazji zmiany, warto tez pomyslec o wężach w oplocie stalowym, jeśli mamy gumiaki.
    Pozdrawiam.
    Konwersja XTZ660 na supermoto ;-) http://xtz660.blogspot.com

Komentarz

Myślę, że co 2 lata jak książka nakazuje wystarczy. LUDZIE, kto wymienia gumiaki co 4 lata?? No proszę Was, jest tyle innych zaniedbywanych czynności.

Chociaż w zeszłym roku wymieniałem płyn 2 razy i w tym roku przód też się szykuje razem z wymianą tarczy i całego zacisku.
      Tak przy okazji, jak poznać, że pompa wymaga regeneracji zestawem naprawczym. Skoro i tak będę robił ...
      ------------------------------------------------------------------
      Trzeba kochać wszystkie motocykle.

Komentarz

Zaraz po kupnie ST wymieniłem wszystkie płyny razem z hamulcowym, przejeździłem tak przez sezon-hamulce ok, tej zimy rozebrałem tylny zacisk bo trochę trzymał i klocki były do wymiany jakie było moje zdziwienie jak po wyjęciu tłoczka zobaczyłem ok 1/3 cylinderka szlamu z rdzą, wszystko oczyściłem, nasmarowałem zalałem znów nowy płyn, odpowietrzyłem, nowe klocki i było niebo lepiej, choć przód działał bez zarzutu rozebrałem obydwa zaciski i było to samo! Pełno szlamu mimo prawidłowego działania hamulców i wcześniejszej wymiany płynu( płyn w zbiorniczku był czyściutki), pewnie w awaryjnej sytuacji by wyszła prawdziwa skuteczność hamulców, dlatego warto czasem rozebrać wszystko i porządnie wymyć i nasmarować - koszt to ok 5 zł pasta do cylinderków, smar do prowadnic ok 5 zł saszetka, płyn hamulcowy ok 10-15 zł z przepłukaniem układu, teraz to wiem, że mam hamulce!

Komentarz

A no widzisz Nie wystarczy tylko wymiana płynu po tylu latach, ale i dogłębna kontrlona całego ukł. hamulcowego. Po tylu latach różne kwiatki tam można zobaczyć
          --== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--

Komentarz

Wymieniałem u siebie wczoraj płyn z tylnego układy i faktycznie wygląda jak herbata Różnica w działaniu jest znacząca, a trwało to z 20 minut, także naprawdę warto.

Niestety przy próbie odkręcenia pokrywki zbiornika na kierownicy, jedna ze śrubek zupełnie się zniszczyła ;/ Była już zdezelowana trochę, ale myślałem, że da jeszcze radę ją odkręcić. Mam nadzieję, że nie będzie problemem znalezienie zamiennika.

Komentarz

Nie będzie, standardowa śruba. Wcześniej jednak daj ją na smar. Nowe śruby też potrafia sie pozapiekać :/

Komentarz

Również i ja dołączam do grona ludzi którzy wymienili płyn hamulcowy. Zrobiłem to wczoraj. Przód i tył. Robiłem to pierwszy raz więc mam nadzieje że nic nie schrzaniłem. Ale pewnie okaże się to jak wyjade na droge

Komentarz

Jeśli po kilku dniach stania klamka jest tak samo twarda jak przed wymianą (może być też twardsza) to znaczy, że jest OK

Komentarz

Klamka wydaje mi się tak samo twarda jak przed wymianą. Troche "jeździłem" po garażu i wydawało się OK. Pewnie pod koniec miesiąca będe mógł dopiero sprawdzić.

Komentarz

Pracuję...
                    X